Tekstgrootte: groter / kleiner

Slecht slapen is een ramp, waar helaas al teveel mensen ervaring mee hebben. Het kan diverse oorzaken hebben: stress, drukte, piekeren, te weinig bewegen, intensief sporten vlak voor het slapen, te laat opblijven, lichamelijke klachten, een jetlag, noem het maar op. Ikzelf heb ook tijden lang meegemaakt dat ik niet eerder dan 03:00 in slaap viel, om vervolgens om 06:00 weer wakker te zijn. Niet leuk! :dead: Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die je helpen sneller te slapen. Eén daarvan is het middel melatonine. Ik vertel je er vandaag iets meer over!

Wat is melatonine?
Melatonine is een natuurlijk hormoon, dat in de hersenen wordt aangemaakt. De afgifte van dit hormoon komt ‘s avonds op gang, naarmate het donker wordt. Dit hormoon heeft dan ook alles te maken met je bioritme. Het aanmaken van melatonine in je hoofd, kan verstoord worden door lichtinval. Met name blauw licht (zoals kunstlicht, of van de televisie of een scherm) wordt de productie van melatonine geremd.

Lig jij dus ook vaak wakker ‘s avonds? Kun je niet snel in slaap komen? En lig jij ook vaak op je mobieltje vlak voor het slapen gaan? Grote kans dat het licht, afkomstig van je scherm, de productie van melatonine remt. Maar niet alleen onze mobieltjes zijn de boosdoener, ook tv-schermen en monitoren. Vorig jaar las ik dit artikel, waarin staat:

“Volgens de onderzoekers is het belangrijk om in het pikkedonker te slapen. Alleen dan kunnen hormonen het voedsel op de juiste manier omzetten in energie. Niet alleen het licht van smartphones en tablets heeft een verstorende werking, maar ook omgevingslicht als straatlantaarns kunnen de productie van melatonine verstoren. Ook blijkt het licht een negatief effect te hebben op de stofwisseling.”

En zo zijn er talloze artikelen te vinden, over de link tussen slecht slapen en blauw licht. Google maar eens voor de grap op “slecht slapen blauw licht”. Je zult versteld staan over het aantal artikelen wat hier ooit over is geschreven!


bron

Nu dat je weet wat melatonine is, en hoe het kan komen dat de aanmaak/productie ervan geremd wordt, kunnen we verder gaan naar het onderdeel ‘oplossing’. Want als jouw lichaam melatonine, om wat voor reden dan ook, niet voldoende aanmaakt, kun jij dat zélf aanvullen. Dit doe je door middel van melatonine als voedingssupplement innemen. Je kunt het gewoon bij de drogist kopen, zonder recept. Of koop het online, bij Zamnesia.

Melatonine wordt overigens ook aangereden bij mensen met een jetlag! Het is vooral effectief als deze jetlag “ten minste vijf tijdzones overbruggen (dat wil zeggen vijf uur tijdsverschil)”. Let wel op, melatonine is géén wondermiddel dat snel slapen garandeert, het is een voedingssupplement dat de kwaliteit van het slapen verbetert, en de aanmaak van melatonine stimuleert.

Ken jij melatonine? Heb je er ervaring mee?

10 Responses to Beautydossier ♥ Melatonine

 • Erg leuk artikel. Ik gebruik zelf al jaren melatonine pilletjes. Ik heb ze voorgeschreven gekregen van de dokter!

 • Ook ik gebruik al zo’n jaar of twee melatonine, vooral als ik echt echt echt niet in slaap kan komen door een stressvolle dag of wat anders wat mij wakker houdt. Een beetje een laatste redmiddel dus. xxx Lucinda

 • Mijn broertje gebruikt ook Melatonine, en als ik echt niet kan slapen ik soms ook.. maar meestal lukt het wel alleen ben ik soms vaak wakker. Super irritant!

 • Wat een leuk (en vooral erg handig) artikel!

 • Het afgelopen jaar heb ik mij verdiept in Melatonine. Om eerlijk te zijn, mis ik wat informatie. Het is namelijk belangrijk om je slaapritme te behouden of aan te passen. Als je bijvoorbeeld om 22.00 uur wilt slapen, maar tot 00.00 uur wakker ligt, is het van belang om ‘gewoon’ om 22.00 uur naar bed te gaan in combinatie met de Melatonine. Ga ook een aantal dagen achter elkaar om dezelfde tijd naar bed. Anders heeft Melatonine weinig tot geen effect. Het klokje in je lijf is anders nog steeds van slag en begrijpt niets van het slaapritme.
  En, Melatonine werkt niet voor één keer. Je moet het een langere periode slikken zodat je lichaam eraan kan wennen. Dit laatste stond overigens niet in jouw artikel, maar dit is een reactie op één van de comments.
  Melatonine uit de drogisterij is een heel fijn hulpmiddel, maar niet voor iedereen sterk genoeg. Dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
  Hopelijk kun je mijn aanvulling waarderen…Liefs Marloes

 • Dit wist ik nog niet, maar wel interessant! Ik heb bijna nooit moeite om in slaap te komen!

 • Ik kende dit woord helemaal niet fijn om er wat over te lezen

 • Interessant, ik wist er al aardig wat van!

 • Ik heb er zeker ervaring mee – bij mij werkt het ook goed.
  Vooral in de tijden dat ik nog examens of grote sectorwerkstukken moest maken gebruikte ik het om een betere nachtrust te krijgen. Maar laatst ook door wat familieomstandigheden en nieuws dat ik daar maar mee bleef malen in mijn hoofd – ik kon toen echt niet zonder melatonine. Gelukkig kan ik nu weer zonder maar ik weet dat als ik t nodig heb het ook helpt – prettig product. :happy:

 • Ik heb het een aantal jaar geleden ook wel eens gebruikt en het werkte best goed! Gelukkig heb ik nu geen slaapproblemen meer en kom ik zelf heel gemakkelijk in slaap.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom
Hoi, welkom op mijn blog! Hier vind je alles over natuurlijke, dierproefvrije & vegan make-up en verzorging. Snuffel lekker even rond, en mocht je vragen hebben, mail me dan gerust!

Liefs, Evelien

        
Follow
Oh My Lush

Bezoek ook eens mijn nieuwe blog Oh My Lush — alles over het merk Lush!

Categorieën
Zakelijk
Klik hier voor zakelijke mogelijkheden en samenwerkingen.

google ranking checker