Tekstgrootte: groter / kleiner


Foto afkomstig van: Slagerijvandeweg.nl

Nog een paar dagen en het is zover, we gaan met een hoop lawaai het nieuwe jaar in. Maar vooraf: een potje Mens-Erger-Je-Niet om de eettafel, de oudejaarsconference kijken op TV en je volvreten aan oliebollen. Oudejaarsavond is mijn favoriete avond van het jaar, mede doordat ik ook gék op vuurwerk ben! Ja, echt, I love it. Elk jaar geven m’n vriend en ik ongeveer €50 uit aan mooie ontplofsels (het grotere werk wordt echter afgestoken door m’n vriend en m’n broer – ik vind die kinderpakketten altijd wel leuk :shut: ). M’n ouders staan de dag zelf in de keuken oliebollen (mét krenten!) te maken, en ‘s avonds ben ik aan de beurt om lekkere hapjes te maken.

Heb je nou nog niet veel inspiratie om lekkere hapjes te maken, lees dan zeker even verder. Foto’s en recepten laten je zien wat voor lekkers jij allemaal op tafel kan toveren op de laatste dag van het jaar!

Zalmrolletjes


Foto afkomstig van: Carla’s Recepten

Ik. Ben. Gek. Op. Zalm. Echt waar, ik eet het gewoon altijd. Op brood, als avondeten, als hapjes, op wraps. Dus daarom dat deze lekkere hapjes gewoon niet konden ontbreken in de lijst!

Benodigdheden

Plakken zalm
Roomkaas (Garlan, Philadelphia, Boursin, Paturain, etc.)
Fijngesneden bieslook
Optioneel: Kappertjes. Ik vind dit zelf een enorm lekkere toevoeging aan zalm met roomkaas, maar het hoeft niet perse.

Klaar maken

1. Leg de plak zalm voor je.
2. Smeer er een laag roomkaas overheen.
3. Strooi er wat fijngesneden bieslook (en kappertjes indien gewenst) overheen.
Oprollen, in stukjes snijden en klaar!

Monchou hapjes


Foto afkomstig van: Mamshoekje.nl

Benodigdheden

Pakje monchou
Fijngesnipperde uitjes
Ham naar keuze (bijvoorbeeld schouderham)

Klaar maken

1. Smeer een laag monchou op de ham.
2. Strooi er wat gesnipperde ui over heen.
3. Oprollen, in stukjes snijden en doe er een prikkertje doorheen, en klaar ben je!

Gevulde eieren


Foto afkomstig van: http://kookjuffertje.skynetblogs.be

Een heerlijk en populair hapje is een gevuld ei. Je kunt ze met diverse dingen vullen, hieronder laat ik je een lijstje zien!

Benodigdheden

Eieren (aantal is afhankelijk vanaf hoeveel gevulde eieren je wilt, 1 ei = 2 gevulde eieren)
Mayonaise
Peper & Zout

Klaar maken

1. Kook de eieren hard en pel ze na afloop.
2. Snij de eieren door de helft en haal het gekookte eigeel eruit en leg dit in een schaaltje of kommetje.
3. Prak het eigeel met een eetlepel (hoeveelheid kun je mee variëren) mayonaise en peper en zout.
4. Vul de uitgeholde eieren met het mengsel, leg er eventueel een stukje garnering op, en leg ze voorzichtig op een bord of schaal.

Best simpel, toch? Maar mocht je mayonaise, peper en zout nou iets te gewoontjes vinden, kun je dit ook combineren met andere ingrediënten!

Variaties

1. Met tonijn en olijven: 50 gr. gepureerde tonijn door het eimengsel mengen en met een plakjes olijf garneren.
2 Met ansjovis: 4 fijngehakte ansjovisfilets met 1 eetlepel kappertjes door het eimengsel doen. Garneer met een opgerolde stukje ansjovis.
3 Met garnalen: 50 gr. grofgehakte garnalen door eimengsel en mengen met 1 theelepel dille en een beetje citroensap. Met een garnaal garneren.
4. Met rauwe ham: 50 gr. fijngehakte ham en 1 eetlepel gesnipperde bieslook door het eimengsel doen. Met aspergepunten garneren.
5. Met gorgonzola: 50 gr. gorgonzola fijnprakken en met eimengsel mengen. Versier het met een reepje tomaat.
6. Met kruiden: 2 eetlepels gehakte kruiden (maak niet uit wat als het maar heel fijn is), 1 eetlepel zeer fijngesneden sjalotje en wat mosterd door het eimengsel mengen. Versier het met kervel.
7. Met parmesaanse kaas en tomaat: 1 eetlepel geraspte kaas en een eetlepel ontvelde en fijngesneden tomaat met eimengsel mengen. Garneer met basilicum.
8. Met gerookte forel: 50 gr. gerookte forel fijnprakken en door het eimengsel mengen. Garneer met peterselie.
9. Met gerookte zalm: 50 gr. gerookte zalm fijnsnijden en samen met citroensap en dille bij het eimengsel doen. Garneer met tuinkers.
10. Met kaviaar: Het basisrecept in het ei spuiten en garneren met (imitatie)kaviaar.

Bedankt Kookjij voor de variaties.

Tip: Vul de eieren met een spuitzak. Heb je dit niet, kun je de eieren ook vullen met een lepel, doe dit wel voorzichtig.

Salade


Foto afkomstig van: Lekkertafelen.nl

Wat ik elk jaar maak is een schaal met huzarensalade. Je kunt ook kiezen voor rundersalade of aardappelsalade, het is allemaal te koop in bakken in de supermarkt. Het is heel leuk om te maken, en omdat oudejaarsdag al zo’n rare dag is (tenminste, bij ons, we eten makkelijk en meer tussendoortjes zoals oliebollen) is het handig om een schaal te hebben staan met salade.

Je kunt veel variëren met dit recept, ik hou voor het gemak mijn eigen recept even aan!
Benodigdheden

Huzarensalade
Augurken
Zilveruitjes
Mayonaise & Ketchup
Hardgekookte eieren
Gewassen blaadjes sla
Ham (of een ander soort ham, zoals kipfilet, salami, rookvlees of coubergerham). Je kunt op de salade meerdere soorten ham neerleggen, dus zoek uit wat jij zelf het lekkerste vindt.
Tomaten (of cherrytomaatjes)
Komkommer

Klaar maken

1. Zorg ervoor dat je een mooie schaal of plate hebt, en bedek deze met de gewassen blaadjes sla.
2. Doe de salade op de schaal/plate.

Nu kun je gaan versieren. Garneer bijvoorbeeld de eieren mooi en leg die aan de rand. De zilveruitjes kun je ook op diverse plekken leggen. Er is niet echt een richtlijn voor, wees gewoon creatief! Garneer alles mooi en versier de salade. Je kunt met mayonaise en/of ketchup een leuke tekst op de salade schrijven. Vorig jaar heb ik er “2010” opgeschreven met mayonaise. Ook kun je er gevulde eieren op leggen, dit blijft ook nog eens beter liggen.

Veel plezier, en ik zie de foto’s wel verschijnen van jullie creaties! ;)

Overige hapjes

Er zijn nog veel meer hapjes die je ‘s avonds op de tafel kan zetten. Hier een aantal ideeën!

Meloen met ham


Foto afkomstig van: PestoPasta.nl

Asperges met ham


Foto afkomstig van: Culika.nl

Tomaat met mozzarella


Foto afkomstig van: Culika.nl

Reepjes brood opgerold met kruidenboter


Foto afkomstig van: Culika.nl

Wat eten jullie het liefst op oudejaarsavond aan hapjes?

[five-star-rating]

18 Responses to Hapjes voor oudjaarsavond

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom
Hi daar, beauty! Welkom op mijn blog! Hier vind je alles over dierproefvrije en vaak budgetproof beauty, de nieuwste mode, de leukste online shops & lovely things in life. Snuffel lekker even rond, en mocht je vragen hebben, mail me dan gerust!
                                    Veel liefs, Evelien

        
Follow
Dierproefvrij
Oh My Lush

Bezoek ook eens mijn nieuwe blog Oh My Lush — hier plaats ik dagelijks reviews over Lush producten, maar ook andere dierproefvrije en vegan merken en producten!

Kies een ander thema
Categorieën