Tekstgrootte: groter / kleiner


bron

Het komt in diverse verzorgingsproducten voor: allantoïne. Ik heb het voorbij zien komen in m’n make-up reinigingsdoekjes, deodorant spray en in m’n nachtcrème. Maar wat is allantoïne precies, en waar komt het vandaan? Wat is de werking en is het een schadelijk of juist natuurlijk ingrediënt?


bron / bron / bron

Afkomst
Allantoïne is afkomstig uit tarwekiemen, smeerwortel en schorseneer. Dit ingrediënt werd in deze planten in 1912 ontdekt door de arts Macalister. Smeerwortel en schorseneer zijn planten, waarvan hun werking genezend is voor wondjes, infecties, brandwonden en huidszweren, mede dankzij de allantoïne erin. Ook is het een afbraakproduct van urinezuur dat men terugvindt in het bloed en de urine van mensen en dieren. Tegenwoordig kan allantoïne ook synthetisch worden gemaakt, wat wordt gedaan voor cosmetica. En wisten jullie dat slakkenslijm (wat erg populair is tegenwoordig vanwege de genezende werking) vaak ook allantoïne bevat?

Functie
Allantoïne zorgt ervoor dat cellen zich vermenigvuldigen. Het prikkelt de werking van nieuw weefselvorming. Ook heeft dit ingrediënt een keratolytische werking (dit betekent dat de opperlaag van de huid zich versneld afschilfert, wat vervelling weer versnelt). Het bevordert bovendien de hydratatie van de opperhuid, wat er voor zorgt dat de huid er gezonder uitziet en beter beschermt is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kortom:

  • Het stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel
  • Gaat schilferen tegen
  • Onderdrukt jeuk en irritaties
  • Heeft een verzachtend en kalmerend effect op de huid
  • Houdt water vast in de huidcellen, dus een hydraterende werking
  • Niet toxisch, niet irriterend en is zeer effectief in lage concentraties

In cosmetica
Allantoïne is erg populair in verzorgingsproducten, met name crème’s en lotions. Drie keer waarom… inderdaad, de verzachtende en helende werking! Vooral scheerproducten en zonnebrandproducten maken gretig gebruik van dit ingrediënt. En dat is logisch, want met scheren beschadig je je huid, waarna allantoïne je huid weer verzacht en nieuw weefsel aanmaakt. Maar ook zonnebrandproducten, zoals aftersun, bevatten vaak allantoïne. Maar dan vanwege een andere reden, namelijk de hydraterende werking. Het zorgt ervoor dat vocht in de huidcellen worden vastgehouden, waardoor je huid na een dagje zonnen lekker gehydrateerd wordt. Het heeft dus alleen maar voordelen en veelvuldige, goede werkingen. Kortom, een natuurlijk ingrediënt wat door iedereen gebruikt kan worden!

Wisten jullie wat de werking van allantoïne was? Kom je het vaak tegen in producten?

7 Responses to Ingrediënt: Allantoïne

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Welkom
Hi daar, beauty! Welkom op mijn blog! Hier vind je alles over dierproefvrije en vaak budgetproof beauty, de nieuwste mode, de leukste online shops & lovely things in life. Snuffel lekker even rond, en mocht je vragen hebben, mail me dan gerust!
                                    Veel liefs, Evelien

        
Follow

Klik hier voor een lijst met andere dierproefvrije bloggers.
Kies een ander thema
Categorieën
Advertentie
BlogSociety