Gelnagels zijn tegenwoordig ontzettend populair en iedereen kan ermee aan de slag. Het internet barst van de instructie- en uitlegvideo’s en er zijn talloze merken die producten aanbieden voor jouw perfecte gelnagels. Maar het is belangrijk goed te weten wat gelnagels nu eigenlijk zijn, wat de verschillen zijn met bijvoorbeeld acrylnagels en wat je allemaal nodig hebt. Gelukkig ga je daar nu álles over lezen.
Wat zijn gelnagels?
Het woord zegt het al; nagels die gevormd worden door gel. Gellak is hierdoor een stuk sterker dan ‘gewone’ nagellak en blijft dan ook veel beter zitten. Bovendien heb je door de gel die in de lak zit, een blijvende prachtige glans op je nagels. Een ander voordeel van gellak is dat het moet wordt uitgehard onder een speciale lamp; UV of led. Hierdoor heb je alle tijd van de wereld om je nagels netjes te lakken of een nailart te maken. Pas wanneer de nagels onder de lamp komen, hardt de gel uit; het droogt niet aan de lucht zoals normale nagellak.
De verschillen tussen gelnagels en acrylnagels
In feite zijn beide soorten nagels kunstnagels en hebben ze grofweg dezelfde kenmerken. Toch zitten er ook grote verschillen tussen de kunstnagels waar je goed op moet letten.
Om te beginnen is acryl heel hard. Hierdoor is het heel stevig en kan het wel tegen een stootje. Daarentegen is acryl niet flexibel en gel wel. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat klappen en stootjes beter kunnen worden opgevangen, waardoor je minder risico loopt dat de kunstnagel los komt. Wanneer je bijvoorbeeld ergens tegenaan stoot met een acrylnagel, bestaat de kans dat deze nagels inscheurt of afbreekt en daarbij ook je eigen nagel meeneemt of inscheurt. Dit kan tot flinke pijn en verwondingen leiden en wil je dus echt voorkomen. De flexibiliteit van een gelnagel is beter bestand tegen stootjes, waardoor de kans op een verwonding aan je eigen nagels kleiner is.
Een ander verschil tussen acryl en gel is dat acryl aan de lucht droogt en gel dus onder een lamp uithardt. Met acryl heb je dus maar een bepaalde hoeveelheid de tijd om de nagel te vormen, waar je bij gel zo lang kan doen als nodig. Vooral voor beginners is dat erg fijn, omdat je foutjes dan nog kan corrigeren voordat de gel uithardt.
De geur is ook een groot verschil; acryl kan enorm stinken en gel heeft vaak een wat mildere geur. Ook is gel makkelijker in vorm te vijlen dan acryl. Acryl is ontzettend hard, waardoor je langer moet vijlen om de nagel netjes te krijgen én je vijlen slijten een stuk sneller.
Soorten gel
Er bestaan heel veel verschillende soorten gel die je kunt gebruiken om gelnagels te zetten. Iedere soort gel heeft dan ook zijn eigen kenmerken. We zullen een aantal soorten gel met je doornemen.
Buildergel
Als je het hebt over standaars gelnagels, dan heb je het meestal over nagels die gevormd zijn door een buildergel. De gel is flexibel doch stevig en is perfect om de nagels te verstevigen, op te bouwen en te verlengen.
Polyacrylgel
Polyacrylgel is een combinatie van acryl met gel in één. Met name de flexibiliteit van een gel in combinatie met de stevigheid van acryl. Deze gel is vooral geschikt voor mensen met zwakke en slappe nagels. Je kunt hiermee de nagels versterken, opbouwen en verlengen en is bovendien makkelijk in model te vijlen. Polyacrylgel is wel wat stugger dan andere gels, waardoor je het echt in model moet ‘boetseren’. Het vergt flink wat moeite om dit onder de knie te krijgen en een cursus is dan ook sterk aan te raden.
Fibergel
Fibergel is een gel welke vezels bevat; zoals de naam het stiekem al verklapt. Deze vezels zorgen voor extra stevigheid in de nagel, zonder dat het ten koste gaat van de flexibiliteit. Deze vorm gel is sterker dan een buildergel, maar minder sterk dan polyacrylgel. De ideale middenmoot dus.
Gellak
Tenslotte heb je ook gewone gellak. Dit is eigenlijk een nagellak, maar dan van gel. Gellak kan op de eigen nagels worden aangebracht, maar wordt vaak gebruikt op acryl- of gelnagels om de manicure af te maken. Gellak is het minst stevig en is ook zeker niet geschikt om een nagel op te bouwen of te verlengen. Het verstevigt de nagels wel, waardoor ze goed beschermd zijn voor invloeden van buitenaf.
Hoelang kunnen gelnagels blijven zitten?
Afhankelijk van hoe snel je nagels groeien, hoe goed je met je nagels omgaat en hoe goed ze zijn gezet, kunnen gelnagels zeker twee tot drie weken blijven zitten. Gellak specifiek op de eigen nagel blijft gemiddeld zo’n twee weken zitten. Zit komt omdat de eigen nagel zwakker is dan een door gel gevormde kunstnagel, waardoor de gellak minder houvast heeft en eerder los kan laten.
Wat heb je nodig om zelf gelnagels te zetten?
Vergis je niet; om zelf aan de slag te gaan voor gelnagels heb je een hoop spullen nodig en zonder enige kennis en ervaring met deze producten kun je je eigen nagels flink beschadigen. Wees echt voorzichtig met wat je doet en begin eerst bij jezelf, voordat je op de nagels van anderen gaat werken.
Tegenwoordig kun je bij verschillende merken speciale starterssets kopen waar alles in zit om te beginnen met gelnagels. Je kunt gelnagels verdelen over twee koppen; nagels met gellak of gevormde kunstnagels met gel. Overkoepelende producten die je hiervoor nodig hebt zijn:
– Een UV-lamp of ledlamp
– Goede vijlen (100/180 grit)
– Bufferblok
– Nailwipes
– Bokkenpootje
– Cleanser of pure alcohol
– Nagelschaartje
– Nagelriemolie of handcrème
Voor gellak:
– Primer
– Basecoat
– Topcoat
– Een gekleurde gellak
Voor kunstnagels:
– Een type gel
– Sjablonen (+klein schaartje) of nageltips (+tipknipper)
– Goed penseel
– Dappendish
– Vloeistof om de gel te modelleren
– Primer of bondmiddel
Over het algemeen vind je op websites van groothandels of merken alles overzichtelijk bij elkaar. Het is dan ook zeker aan te raden om alle producten van dezelfde lijn te nemen, omdat de producten dan goed hechten. Dit geldt vooral voor producten die uiteindelijk op de nagels komen, zoals primers, basecoats en topcoats. Ook is het zo dat deze merken zelf een goed penseel en de juiste vloeistoffen aanbieden. Verbruiksartikelen zoals vijlen en bokkenpootjes kun je overal wel kopen.