Beautydossier: grove poriën

Meer dan één jaar geleden postte ik dit artikel voor het eerst op de site: Beautydossier. De eerste editie ging over nagelbijten. Vandaag heb ik weer een beautydossier voor jullie, namelijk over grove of grote poriën. Ik heb er zelf erg last van, en wil nu wel eens weten hoe het komt en, nog belangrijker: hoe ik eraf kom!

Grove poriën: wat zijn het?
De naam zegt het al: poriën in je gezicht die vrij groot of grof zijn. Op z’n makkelijkst gezegd: kleine gaatjes in je huid, waar snel vuil in kan komen, waardoor ze groter lijken. We hebben allemaal poriën, deze zijn nodig om talg (huidvet) en zweet uit te scheiden. Het zijn de openingen van de zweetkliertjes in onze huid. Door een aantal factoren (zie hieronder) kunnen de poriën verstopt raken of zich verwijden, met grote poriën als gevolg, die vrij goed zichtbaar zijn. Grotere poriën zijn meestal vinden op het voorhoofd, op en rondom de neus, en op de kin. Ook kunnen sommigen het op hun slapen hebben. Wanneer je geen make-up draagt en de poriën zijn ‘leeg’, lijken ze heel erg op kleine gaatjes, zoals op de foto hier bovenaan het artikel.

Grove poriën: wie heeft ze?
Of je nu een man, vrouw, jong, oud, blank of gekleurd bent: grote poriën heb je, of die heb je niet. Maar feit is dat over het algemeen mensen met een vette of gemengde huid er vaker last van hebben. Ik heb plekken op mijn gezicht (zoals tussen m’n wenkbrauwen, op m’n voorhoofd en op m’n slapen) die erg droog zijn, tot velletjes aan toe. Maar de huid naast m’n neus is vrij vettig, met grote poriën als gevolg. Je hebt er dus, net als je huidtype, weinig invloed op. Enkele oorzaken zijn:

 • Genetische bepaling (meest voorkomend en meest bepalende!)
 • Verkeerd eten
 • Overmatig gebruik van make-up
 • Puberteit, menopauze, hormonale veranderingen
 • Slechte reiniging van het gezicht, slapen met make-up op
 • Verlies van collageen door veroudering

Er staan een aantal factoren in waar je wel invloed op kunt hebben, zoals roken, teveel make-up gebruiken of een slechte reiniging van het gezicht. Ik heb een aantal jaar gerookt en gebruik iedere dag foundation, dat zullen dus factoren zijn die mee spelen. Als jij niet rookt of geen foundation draagt en toch grote poriën hebt, zijn er nog een aantal andere factoren waardoor het kan komen, zoals genetische bepaling. Thanks mom and dad!

Grove poriën: hoe kom ik er af?
De hamvraag in dit stuk is natuurlijk hoe je ervan afkomt. Helaas, je komt niet van grote poriën af. Er bestaan geen middeltjes waardoor ze permanent kleiner worden. :( Wat je wel kunt doen, is ze kleiner laten lijken! Er bestaan heel veel ‘pore minimizing’ producten op de markt. Alleen al een laag foundation zorgt ervoor dat ze minder opvallen, maar dat is niet de ideale oplossing, doordat de foundation IN de poriën gaat zitten en deze kunnen verstoppen. Dit is helemaal het geval als je een foundation hebt met minder ‘goede’ ingrediënten!

Er bestaan primers, meestal boordevol siliconen, die de huid egaal maken. Ze vullen fijne lijntjes en poriën op, waardoor je gezicht mooi egaal lijkt. Siliconen worden veel gebruikt in primers, doordat zij makkelijk overal komen en alles opvullen. Hieronder heb ik drie primers getest voor jullie: eentje van Clarins, eentje van Sephora en eentje van Catrice.

Clarins Instant Smooth kost €39,95 voor 15ml. Niet bepaald budgetproof, dus ik ben erg benieuwd. Voordat je je foundation aanbrengt, dien je deze primer aan te brengen op de plekken met rimpels, fijne lijntjes en vergrote poriën. Deze vult de primer en zorgt ervoor dat je foundation mooier blijft zitten.

Helaas zie ik weinig verschil. Als ik heel goed kijk, lijkt hij kleine poriën iets te verminderen, maar de grote zijn nog steeds aanwezig. Op naar de volgende primer..

Sephora Smoothing Primer kost €12,10 voor 15ml. Dat is al een stukje goedkoper! :) Helaas bevat hij voornamelijk siliconen en parabenen, maar goed. Hij lijkt niets te zeggen over poriën verkleinen, alleen over een egale basis voor je make-up. Toch zou hij met al die siliconen erin flink wat poriën moeten opvullen..

..maar dat doet hij helaas niet. Hij doet echt niks voor m’n poriën.

Catrice Prime & Fine Smoothing Refiner is het meest vriendelijke voor onze portomonnee, voor 14 gram betaal je namelijk €4,99. ‘For invisible pores and lines’, aldus Catrice. Hij claimt niet zozeer grote poriën te verkleinen, maar wel om normale poriën te laten verdwijnen.

Yes, deze lijkt wel te werken! Veel poriën zijn een stuk kleiner. Hoera voor de goedkoopste! :)

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit het aantal primers wat er op de markt is. De één zal wel werken, de ander niet. Het kan zelfs nog per persoon verschillen! Toch kan ik iedereen de Catrice primer aanraden, of je nu grote of kleine poriën hebt. Hij maakt ze een stuk minder! Ben je nou niet zo dol op primers met siliconen, dan zou ik hem skippen.


The Body Shop Tea Tree Pore Minimiser – €10,00
Benefit The Porefessional – €33,00
Estee Lauder Idealist Skin Refinisher – €54,90
Shiseido Pureness Pore Minimizing Cool Essence – €22,95

Goed, wat helpt nog meer?
Een primer is leuk en aardig, maar deze zou je elke dag moeten gebruiken. Zijn er ook oplossingen die langdurig werken? Er bestaan behandelingen waarmee je je poriën kleiner kunt maken, zoals laserbehandelingen, een TCA behandeling of een Neoderma Peeling. Hierover ga ik niks vertellen, je kunt de namen intikken op Google mocht je meer willen weten over zo’n behandeling. Er zijn een aantal manieren die er voor zorgen dat je poriën niet snel verstopt zitten.

» Je huid goed reinigen
Ga nooit slapen met make-up op, bijvoorbeeld. Zo blijft er vuil op je gezicht zitten, wat uiteindelijk in de poriën komt en deze ‘opvult’, waardoor ze dus groter en voller lijken. Je schoner je gezicht, hoe schoner de poriën. Reinig ook je gezicht als je géén foundation o.i.d. gebruikt!

» Geef je huid soms een extra beurt
Gebruik af en toe een milde gezichtscrub of een diepreinigend masker. Hierdoor trek je de poriën leeg en reinig je ze diep, zodat ze weer leeg zijn en daardoor kleiner lijken. Er zijn veel maskers op de markt die helpen tegen grove poriën, ze zijn er in elke prijsklasse. Let wel op, dit zou je wekelijks moeten doen om de poriën kleiner te houden.

» Gebruik de juiste producten voor je gezicht
Gebruik nooit agressieve lotions of gezichtsproducten! Hier zitten vaak veel uitdrogende ingrediënten in, waardoor de talgkliertjes in je huid op den duur meer talg gaat aanmaken. Je zou ook kunnen proberen om een tijdje geen make-up te dragen, want het kan zijn dat de talghuishouding verstoord is.

» Pore minimizing producten
De uitvinding van de eeuw! Je kunt een primer of speciale pore minimizing producten gebruiken. Veel primers producten bevatten siliconen, zoals de drie die ik hierboven testte. Siliconen zijn licht en glad, en de poriën in je gezicht worden gevuld met siliconen, waardoor je een egaler effect krijgt. Klinkt allemaal goed, maar siliconen verstikken de huid ook, door de dekkende en vullende werking.
Kies daarom liever voor specifieke pore minimizing producten die fruitzuren bevatten, deze zorgen ervoor dat dode huidcellen worden opgeruimd en zorgen voor de aanmaak van collageen. Ook retinol helpt hierbij erg goed, dit stimuleert de celdeling waardoor huidweefsel zich sneller vernieuwd, waardoor poriën kleiner blijven.

» Goedkoopste tip ooit: eiwit
In mijn zoektocht naar middeltjes die grove poriën helpen te verkleinen, kwam ik de tip tegen om eiwit op je gezicht te smeren. Ew, say what? Maar toch besloot ik het te proberen. En verrek, het helpt nog echt ook!


Toen ik het eiwit net had aangebracht


Na 20 minuten

Ik weet dat de na-foto de andere kant van m’n gezicht is, maar zo kon je het verschil het beste zien. Eiwit trekt de huid strak, en zo ook de poriën. Dit werkt helaas maar voor één dag, maar is toch een erg goedkope oplossing. :)

Tot zover mijn dossier over grove poriën. Ik hoop dat jullie het nuttig vonden! Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit soort artikels vinden, laat het weten in de reactie’s. Zijn er dingen die ontbreken? Had je dingen anders willen zien? Ik ben benieuwd!

Heb jij last van grove poriën? Zo ja, wat doe je eraan?

29 REACTIES

 1. Ik heb hier ook heel erg last van bedankt voor dit uitgebreide artikel! Ik heb die primer van catrice zelf nog liggen die moet ik echt maar eens gaan gebruiken!

 2. Ik heb er gelukkig niet heel erg last van maar merk altijd verbetering als ik mijn gezicht scrub en dan een goede cleanser er nog over heen gooi. Lekker opschonen die handel haha

  XO

 3. Wat een goed artikel: informatief! :-) Ik heb ook porien, niet zo extreem (groot), maar wel enorm veel kleintjes op mijn neus en rondom mijn neusvleugels. Ik maak iedere avond &ochtend mijn gezicht schoon met milk, lotion en wasgel. Zo nu en dan gebruik ik een peeling. En, soms heb ik zin om te uit te knijpen. Ik weet dat het niet goed is, maar ja….

 4. die Porefessional van Benefit helpt het beste bij mij, ik heb ook al best veel dingen geprobeerd >< ik wil het liefst dat ze gewoon onzichtbaar zijn haha (impossible) maar qua strips helpt het beste die van Action en daar door valt het bij mij ook minder op~ en een masker van Kiehls wat ik heb maar dat is ook maar tijdelijk.

 5. Heel handig dit artikel, ik heb zulke poriën vooral veel op me neus en een beetje ernaast. Goed je huid verzorgen en elke avond even wassen met een facewash is echt het beste wat je ervoor kunt doen, maar helemaal weggaan zullen ze helaas nooit :(

 6. Heel goed artikel want denk nou niet dat enkel vrouwen er mee kunnen zitten. Het eiwit is echt een wondermiddel. Heb wel eens wat producten gekocht om het te verminderen maar omdat ik ook een erg vette huid heb, met grove porieen op dezelfde plaatsen als jij laat zien op de foto, bewerkte ik er zelfs op mijn leeftijd (52) jeugdpuistjes mee en dan wordt het middel erger dan de kwaal. Om kort te gaan, je tip over het eitje is een eitje en werkt het beste. Ik smeer er een dun laagje op en dan laat ik dat gewoon zitten.

 7. Goed artikel maar die catrice helpt bij mij niet ik heb ook zo’n glad rode neus met grote poriën en mijn foundation (Max factor facefinity all dat flawless 3in1)gaat er af ondanks ik catrice er op heb maar met die eiwit ga ik proberen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in