Het is de nachtmerrie van mening dames en heren: haaruitval. En dan bedoel ik niet die 50 á 100 haren bij we dagelijks bij het borstelen of kammen verliezen, maar echt flink haaruitval. De meest voorkomende soort is erfelijke haaruitval, oftewel Alopecia Androgenetica. Maar ook zijn er veel verschillende andere oorzaken, waarvan ik een aantal zal bespreken in dit artikel. Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?
Er zin verschillende oorzaken die leiden tot haaruitval. Een aantal hiervan zijn:
- IJzertekort
- Stress
- Kanker / chemotherapie / bestralingen
- Medicijnen
- Erfelijkheid
- Slechte conditie van de hoofdhuid
Erfelijke haaruitval
Haaruitval komt bij zowel mannen, als vrouwen en kinderen voor. Bij erfelijke haaruitval is het hormoon dihydrotestosteron (DHT) de grote boosdoener in het verhaal. Het wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron, door middel van het 5-alpha-reductase enzym. Dit alles vindt plaats in het haarwortelzakje van de hoofdhuid. Een bepaalf stofje zorgt dat de DHT afgebroken wordt, waardoor de groeifase van het haar wordt afgebroken, en het haarzakje steeds kleiner wordt. Uiteindelijk sterft het haarzakje af – met als gevolg, dat het haar ook uitvalt.
bron: haarstichting.nl
Medicijnen of medische behandelingen
Bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor haaruitval. Vaak zijn dit medicijnen ter bestrijding van jicht, depressie, hartproblemen en hoge bloeddruk. Maar ook bloedverdunners staan er soms op bekend! Ook ziektes, met name kanker, gaan vaak hand in hand met haaruitval. Gelukkig is dat dan niet voor altijd – meestal na genezing groeit het haar gewoon weer aan.
Sommige hormoon-gerelateerde ziektes, zoals diabetes, kunnen ook zorgen voor haaruitval. Maar ook andere aandoeningen of veranderingen in de hormonen kunnen leiden tot haaruitval, zoals je soms ziet bij zwangerschap, de menopauze, of schildklierproblemen. Dan heb je ook nog infecties wat betreft de hoofdhuid, en tot slot: te weinig ijzer of eiwitten kunnen óók zorgen voor haaruitval.
Verder is het ook mogelijk plots kale plekken te krijgen in het haar, dit noemen ze Alopecia Areata. Dit komt voornamelijk voor bij jongvolwassenen, en komt naar schattig bij 1 op de 1000 tot 2000 mensen in de bevolking voor. Wat er bij Alopecia Areata gebeurt, is een ontstekingsproces rondom de haarwortel, waardoor de haarwortels in hun functie worden belemmert – met als gevolg misvormde, gemakkelijk afbrekende haren, óf helemaal geen haren meer.
Wat is er aan te doen?
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er ontelbare oorzaken voor haaruitval. Ik heb lang niet alles genoemd! Er bestaan anno 2015 tal van producten op de markt tegen haaruitval, of die de haargroei stimuleren.
Bij erfelijke haaruitval, groeien de haren niet meer terug. In de meeste gevallen van medicijnen, ziektes, of medische behandelingen, is het zo dat het haar vaak weer teruggroeit. De haarzakjes herstellen zich en, met behulp van haargroei stimulerende producten, groeit het haar weer mooi terug.
Tegenwoordig heb je kuren en boosts voor je haar; een soort progamma van 3 maanden waarin je iedere dag een product gebruikt. Ook bestaat er mesolichttherapie, hierbij wordt met LED licht gewerkt. Dit LED licht stimuleert mitochondriën ATP te maken, de energiedrager op celniveau. Alle haarwortelcellen die niet goed functioneren, worden gereactiveerd. Het is verstandig om eerst te oorzaak te achterhalen van het haarverlies, en de oorzaak aan te aan te pakken. Daarna kan er gekeken worden naar een manier om het manier weer terug te laten groeien.
Ik heb zelf een enorme bos haar, maar elke dag vind ik natuurlijk wel haren (overal!), maar ik denk dat het meer komt doordat ze donker en dik zijn dat het zo opvalt. Echt haaruitval heb ik volgens mij geen last van. Heb het wel vorig jaar gezien bij mijn moeder met chemotherapie en vooral ook wat het nu doet met het haar wat teruggroeit, wat een aanslag op je lijf is dat zeg. xxx Lucinda
Wat een fijn artikel. Ik heb het zelf ook best erg gehad, maar gelukkig nu niet meer! Het is echt rot dat als je 1x borstelt je zoveel haren verliest.
Ik heb heel erg haaruitval, maar dan denk ik dat het bij mij meer stress of ijzertekort is.
Ik heb altijd super veel en super dik haar gehad, maar nu door de zwangerschapshormonen valt m’n haar ontzettend uit. Best vervelend, wat als ik een hand door m’n haar haal heb ik echt hele plukken vast, maar ook wel weer fijn. Mijn hoofd werd zo zwaar van al dat haar en het was zo heet dat ik het nu nog ervaar als een verademing! Behalve dat ik iedere dag 3x moet stofzuigen en m’n haar niet meer durf te borstelen dan.. :’)
Ik had het vorig jaar. Ik kreeg steeds commentaar van “je bent in de rui”. Er viel een hoop uit. M’n staat werd erg dun, maar ik had gelukkig geen kale plekken. De kapper adviseerde toen om het kort te knippen (bob), want daar was het een stuk dikker. Dus ben nu weer bezig met het lang laten groeien.