Beautydossier: Nagelbijten

Ben je een nagelbijter? Dan behoor je tot de 10 tot 15% van de mensen die het ook doet. Wil je er vanaf komen, lees dan vooral even verder. In dit eerste deel van Beautydossier leer je alles over nagelbijten (of de medische term ‘onychofagia’), waarom mensen het doen én hoe je eraf kunt komen.

Waarom bijten mensen nagels?
Simpel gezegd: om hun nerveuze energie kwijt te raken. Nagelbijters bijten op hun nagels omdat ze angstig, gefrustreerd, nerveus of gestressed kunnen zijn. Het is een gewoonte, wat wilt zeggen dat nagelbijters het vaak niet eens doorhebben dat ze op hun nagels bijten. Als ik de vraag opzoek in het magazine Quest, krijg ik dit antwoord:

Nagelbijten, herhaaldelijk krabben, het uittrekken van haren en het kauwen op velletjes zijn uitingen van zenuwachtigheid.

Hoe dit gedrag tot stand komt is niet helemaal duidelijk, maar een overgestimuleerd centraal zenuwstelsel – bijvoorbeeld door een hoge concentratie adrenaline – heeft er veel mee te maken. Ongebruikte energie zoekt een uitweg en vindt die op deze manier. Mensen die ook in rustige toestand nagel bijten, de medische term is onychofagia, hebben misschien te maken met een psychische stoornis die zorgt voor overdreven verzorgingsrituelen. Een vieze crème op de vingers smeren kan helpen.

Je hoeft dus niet per se een zenuwlijder te zijn om nagels te bijten, het kan ook een aandoening zijn, bijvoorbeeld een dwangneurose. Maar het meerendeel bijt hun nagels om gefrustreerde gevoelens te uiten, of gewoon uit verveling. En dat is zó zonde, want nagels bijten is totaal niet gezond én het verpest je handen. Want zeg nou zelf, afgebeten/afgekloven nagels (en soms tot bloedens toe) ziet er gewoon niet uit. Even wat nadelen op een rij:

Slijtage van de tanden
Verhoogde kans op infecties en bacteriën in je mond
Bloed en/of wondjes kun je ervan krijgen
Het kan pijnlijk zijn als je je nagels te kort afbijt
Het is lelijk, dude!

Goed, er zullen waarschijnlijk nog wat redenen zijn waarom nagelbijten slecht voor je is, maar dit zijn de bekendste. Ik heb vroeger zelf ook nagels gebeten, en soms beet ik een nagel te kort af, en dat was behoorlijk pijnlijk! Bovendien gaan er veel mensen op af de handen van mensen, als die verzorgd zijn, gaan ze ervan uit dat die persoon zelf ook verzorgd is. Dus heb je afgekloven stompjes? Dan zullen mensen eerder denken dat je een onverzorgd persoon bent. Not fair misschien, maar zo werkt dat.

Hoe kom je ervan af?
Dat is natuurlijk dé vraag voor nagelbijters. Sommigen nagelbijters zullen ongetwijfeld al veel middeltjes geprobeerd hebben, van vieze zalfjes tot pleisters op hun vingers. Wat voor mij persoonlijk altijd hielp, was nepnagels. Jep! En dan niet eens opvallende nepnagels, maar gewoon kortvijlen en een mooi neutraal kleurtje erop. Tegen de tijd dat je de nepnagels eraf haalt, zijn je echte nagels alweer een stukje gegroeid. En dat kan voor sommige nagelbijters een begin zijn, en een reden om niet meer te bijten. De rest is dan puur psychologisch, je moet dan absoluut van je nagels afblijven. Als je na een tijdje inziet hoe mooi je nagels dan worden, bedenk je je wel een tweede keer voordat je er (letterlijk en figuurlijk) je tanden erin zet.

Helaas is het voor sommigen niet zo makkelijk om te stoppen. De hardnekkige nagelbijters, zeg maar. Ben jij een (hardnekkige) nagelbijter? Bedenk dan waarom je wilt stoppen met nagelbijten. Ja duh, omdat je mooie nagels wilt. Maar hoe graag wil je dat? Kun je de strijd aan met jezelf? Hoe erg ben je bereid om het nagelbijten op te geven? Tja, je moet er wat voor over hebben, helaas. Mooie nagels komen niet vanzelf.

Goed, hoe kom je nu van die afgebeten nagels af? Er zijn een aantal trucjes om de gewoonte te verbreken. En denk eraan, je hebt jezelf het nagelbijten aangeleerd, dus je kunt het jezelf ook weer afleren!

Je bent natuurlijk gewend om je nagels ongemerkt in je mond te stoppen. Vraag aan de mensen om je heen om je te corrigeren als je gaat nagelbijten. Zelf heb je het niet zo snel door. Heb je toch een haakje aan je nagel of vinger, die je normaal gesproken eraf zou bijten? Pak een nagelknipschaartje en knip het velletje netjes weg. Zo verklein je zelf de kans dat je behalve dat velletje ook de rest van je vinger opvreet.
Anti-bijt nagellak. Yes, het bestaat. Herôme heeft bijvoorbeeld Bye Bite, dat voor €9,95 te koop is bij drogisterijen of online. Ook het populaire nagellak merk Trind heeft een anti-bijt nagellak, genaamd Anti-Bite Nail Repair Light, voor €15,95.
Zorg voor je nagels! Dat houdt in: smeer ze in met een lekkere handcrème, lak ze met een mooie kleur nagellak, vijl ze (indien nog mogelijk) in een mooie vorm. Hoe meer je met je nagels bezig bent, hoe minder je geneigd bent om ze te bijten, omdat je dat zonde van je manicure vindt.
Ben je (net als ik) erg snel nerveus, gefrustreerd, angstig of zenuwachtig? Zorg dan dat je die negatieve gevoelens op een andere manier uit. Een voor de hand liggend alternatief hiervoor is een stressballetje, maar ik kan me voorstellen dat dat niets uithaalt. Dat is namelijk niet te vergelijken met het bijten van je nagels! Maar wat dan wel? Tja, weinig. Je zult voor jezelf toch een manier moeten vinden om het nagelbijten te vervangen door iets anders wat de spanning weg haalt. (Als je maar niet gaat roken!) Desnoods neem je een kauwgompje, ga je je nagels lakken, smeer je ze in met handcrème (kan nooit kwaad!), vijl ze, stop ze 5 minuten lang in je zakken, ga hardlopen, maak vlechtjes in je haar, bijt op je teennagels, whatever! Maar blijf van je vingers af, hoe moeilijk het ook is.
Houd in gedachte wat je doel is. Je nagels zullen als resultaat van nagelbijten zwak zijn, maar dat gaat over. Blijf ze verzorgen en bedenk wat je allemaal wilt gaan doen met je lange nagels. Het klinkt stom, maar bedenk eens hoe fijn het zou zijn om gewoon je handen te showen aan iedereen? Of krabben als jeuk hebt? (Serieus, dat vind ik echt zo chill!) Of misschien zou je wel mooie nail-art willen gaan maken op je nieuwe nagels? Bedenk het, herinner het, en stop nagelbijten. Met een (duidelijk) doel voor ogen zul je eerder slagen. Ik móest bijvoorbeeld wel stoppen met nagels bijten, omdat ik anders geen reviews over nagellak kon schrijven! Want nagellak swatchen met afgebeten nagels? Eww.. no.

Hieronder staan twee verhalen van ex-nagelbijters. Zij deelden graag hun ervaringen wat betreft nagelbijten.

Laura:
Zolang ik me al kan herinneren beet ik op mijn nagels. Ik denk dat ik het mezelf een keer heb aangeleerd en dit uit gewoonte ben blijven doen. Mijn ouders hebben vroeger ontzettend veel pogingen gewaagd om mij van het nagelbijten af te helpen. Ik heb met pleisters over mijn nagels gelopen, heb bytex (dat bittere goedje) op mijn nagels gekregen zodat ik niet ging bijten, maar het hielp allemaal niet. De pleisters trok ik er vrolijk af en ik ging gewoon door de bytex heen bijten. Naast dat ik nagels beet, beet ik ook velletjes. Dit laatste ging vaak tot bloedens toe, echt erg als ik er nu aan over terug denk. Ik kloof mijn vingers helemaal af.

Toen ik een tijdje geen velletjes meer ging trekken/bijten zag ik dat mijn vinger heelde. Ik vond het eigenlijk wel erg mooi en besefte dat het niet goed was wat ik deed. Sinds toen ben ik gestopt met velletjes bijten, maar met nagel bijten ging ik vrolijk door. Ik wist niet anders dan dat ik met korte stompjes rond liep en maakte me er ook niet druk over. Als iemand tegen me zei dat ik wel erg korte nagels had, zei ik dat ik ze net had geknipt en dat ik ze wat te kort had geknipt. (yeah right)

Een aantal jaar geleden was ik er klaar mee. Ik begon beautyblogs te ontdekken en zag zo mooie, lange en vooral verzorgde nagels. Dit wou ik ook. Ik wou ook nagellak kunnen dragen zonder dat het er raar uit ziet, ik wou ook een french manicure kunnen doen met mijn echte nagels. Sinds toen ben ik gaan speuren naar anti-bijt middeltjes. Ik heb toen een aantal producten van Trind aangeschaft en toen ben ik begonnen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak ging het even goed, maar wanneer ik zenuwachtig was of als ik stress had, beet ik al m’n nagels er weer af en kon ik opnieuw beginnen. Zo ging het steeds heen en weer.

Het is echt niet makkelijk geweest, maar ik kan nu zeggen dat ik een ex-nagelbijter ben. In het begin had ik nog hele broze nagels. Ze waren niet gewend om lang te zijn en waren flink aan het splijten. Het moest van ver komen, maar nu heb ik gezonde en sterkte nagels. Ik draag met plezier nagellak en wanneer ik een scheurtje heb bijt ik niet gelijk mijn hele nagel eraf, maar vijl ik mijn nagel bij. Ik zorg dan ook dat ik altijd een nagelvijl bij me heb.

Wanneer je met nagelbijten wilt stoppen moet je goed beseffen dat je het echt wilt. Omdat je het jezelf hebt aangeleerd doe je het vaak zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld tijdens het TV kijken. Vertel andere mensen dat je wilt stoppen met nagelbijten, zodat ze het kunnen zeggen als je weer met je vingers in je mond zit. Je hebt er discipline voor nodig en vooral doorzettingsvermogen. Verwacht niet gelijk dat het je lukt en dat je meteen lange nagels zult hebben, het heeft echt tijd nodig. Wat mij goed geholpen heeft is om foto’s te maken. Maak aan het begin foto’s van je nagels en doe dit elke week. Leg de foto’s naast elkaar en je zult een duidelijk verschil zien die je zo op het oog misschien niet ziet. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een nagellakje wanneer je een week niet gebeten hebt. En blijf kijken naar mooie nail-arts en prachtige nagels, hier doe je het immers voor!

En dan het verhaal van Noelle, die al drie jaar geen nagels meer bijt.

Wanneer het begon weet ik niet meer. Maar wat ik nog wel weet is dat mijn broer en ik het altijd al deden, en dat mijn moeder vaak boos werd hierom. Nagel bijten. Ik ben nu 26 en bijt pas sinds mijn 23e niet meer. Hoe dit zo gekomen is? Ik heb geen idee. Op mijn nagels beet ik altijd. Als ik nerveus was vooral. Maar ook als ik tv aan het kijken was, aan het wachten was of zomaar, omdat het kon. Soms tot bloedens toe, en het zag er dan ook echt zó lelijk uit! Ik wilde er wel vanaf, maar met pleister om al je 10 vingers te lopen was geen oplossing. Iets bitters op je handen doen helpt ook niet, daar beet ik zo doorheen. Soms liet ik mijn nagels een beetje groeien, maar als ik stress had, waren ze in no-time weer weg. De magische tip kwam niet. Maar de magische dag wel.

Tot ik een keer letterlijk van de ene op de andere dag stopte. Gewoon, zomaar. Alsof het niks was. Mijn nagels groeiden en toen ze allemaal mooi en lang waren, had ik helemaal niet meer de neiging erop te bijten. Heerlijk! Ik hoefde me niet meer te schamen. Als ik in de trein zit, hoef ik mijn vingers niet meer te verbergen. Iedereen mag zien dat ik mooie nagels heb!

Nu is mijn duimnagel laatst afgebroken en betrap ik mezelf erop dat ik hier constant op aan het bijten ben. Ik denk dus dat lange, mooie en gezonde nagels de neiging tot bijten flink verlagen. Dus het is weer wachten geblazen op die magische dag!

Dames, heel erg bedankt voor jullie verhalen! En lieve (nagelbijtende) bezoekers, ik hoop dat jullie wat aan dit artikel hebben gehad. Deel gerust jullie ervaringen met nagelbijten in de reacties! :smile: Ik hoop dat jullie dit eerste ‘beautydossier’ leuk vinden, en als jullie ideeën hebben voor de volgende beautydossier, let me know!

Heb jij ooit nagelgebeten? Of doe je het nog? Deel je verhaal in de reacties!

13 REACTIES

 1. Ik bijt weer heel erg. Stress en uit verveling, daar ben ik wel achter gekomen. Daarbij is het voor mij ontzettend belangrijk om mijn nagels goed te verzorgen, geen nagel verharder gebruiken betekend voor mij geen lange nagels. Mijn nagels zijn naar al die jaren zo ontzettend beschadigd wanneer ik lange nagels wil moet ik een goede nagelverharder gebruiken. Wanneer ik dit netjes doe gaat het ook goed, maar helaas stress en verveling doen bij mij de das om. Ik heb de laatste paar keren mooie lange nagels gehad, en helemaal afgelopen zomer. Ik had ze voor mij doende echt ontzettend lang en ze zagen er zo ontzettend mooi uit. Ik moest stage lopen en met je handen veel in het water zitten deed mij toen de das om en alles brak af. En nu is weer alles kort, puur stress. Ooit zal ik er af komen, dat is gewoon een doel die ik al heel lang voor mij heb. Leuk om zo'n blogpost te lezen.

 2. Ik heb vroeger ook altijd nagels gebeten. Ik ben er nu ongeveer anderhalf jaar vanaf. Maar ik pluk nog steeds aan mijn nagelriemen, en aan de velletjes naast mijn nagels. Ik ben van het nagelbijten afgekomen door nagellak te gaan dragen. Ik heb een half jaar achter elkaar nonstop nagellak gedragen en ik vond het zonde om het eraf te bijten. Mijn nagels waren in het begin nog er poreus. Maar nu zijn ze vrijwel normaal. En ook al draag ik geen nagellak… bijten doe ik gelukkig niet meer :)

 3. ik doe het ook nog steeds…
  heb wel een tijd gehad dat ze lang waren maar dat waren ze slap en klapte ze steeds dubbel en gingen ze splijten, dus hup ze gingen er weer af..
  en ik hou zo van me nagels doen, dus moet mezelf nu echt aan gaan leren omvan me nagels af te blijven..
  maar het is moeilijk!!
  xx

 4. Ik beet vroeger (paar maandjes geleden) heel de tijd op velletjes.
  Maar nu probeer ik er vanaf te komen, en het gaat best goed~!
  Liefs, Charlotte

 5. Ik ben gister gestopt met nagelbijten, ik ben dol op nail-art en mijn nagels doen!
  Via mijn vriendin ben ik op een site terecht gekomen met allerlei tips, deze tips heb ik opgevolgt, en het werkt nog ook!
  Ik heb in Word, een blaadje gemaakt, met wat ik wil berijken en vooral foto's van mooie lange gelakte nagels, deze heb ik op mijn spiegel geplakt, daar sta ik natuurlijk elke ochtend en avond voor! Ik lees het elke dag eventjes door, dan weet ik weer waarvoor ik het doe, en het blaadje gaat ook mee op vakantie! Dus ik ben lekker bezig met mijn nagels. En ik vind het heerlijk! Ookal zijn ze nog steeds super kort.
  xx
  Sacha

  • Hey Sacha, wat goed van je zeg! Nailart is inderdaad heel erg leuk om te doen, maar makkelijker op langere nagels inderdaad. Je zal merken dat als je nagels straks langer zijn, je er veel meer plezier aan beleefd :) X

 6. hoihoi,
  ik bijt al heel lang nagels me hele leven
  zit nu in een heel moeilijke periode dus me nagels zien er echt niet uit
  schaam me echt erg ervoor nu heb k zelfs op me pink soort van eelt bultje of wratje geen idee lijkt o eelt
  bijt echt alles eraf velletjes .maar omdat ik zo zenuwachtige tijd heb kan ik nu niet stoppen pfff balen .
  heeft iemand een tip voor mij ? en weet iemand mischien een goede hand en nagelcreme zodat de nagelriemen weer soepel kunnen worden .
  thx

 7. ik heb vandaag besloten om maar eindelijk eens te gaan stoppen met nagelbijten. heb eerst een andere verslaving(roken ) aangepakt. en ben nu bijna 8 maanden gestopt.
  dus nu tijd voor het volgende.
  heb me al wat verzorgingsspul besteld,nu nog kijken voor een leuke vijl,en dan vanaf morgen gewoon niet meer gaan knabbelen. wish me luck

  • Heel veel succes, Sandra! En wat knap dat je al 8 maanden gestopt bent met roken. Ik inmiddels 4 maanden :) Als gevolg daarvan ook weer nagelbijten, maar dat is bij mij sinds 2 maanden gestopt nu. Verzorg en vertroetel je nagels maar lekker nu, over een tijdje ga je blij zijn dat je bent gestopt! Succes! :heart:

 8. Hooiii!! Ik heb t net gelezen. Het klopt over wat er wordt gezegd met het nerveuse nagelbijten. Een jaar geleden ben ik meteen gestopt met nagels bijten geen middeltjes of iets. Toen kwam ik achter Nail Art, helemaal geweldig!! Helaas bijt ik nog wel mijn velletjes rond om mijn nagels ook mijn nagelriemen. Dit vind ik zelf heel erg zonde en heb vaak geprobeerd het niet meer te doen. Wat mij opvalt is dat mijn nagels nu niet zo mooi zijn als de nagels die je ziet in de Nail Art Tutorials op YouTube. Mijn nagels zijn op mijn nagelbed korter en dikker waardoor helaas de Nail Art Designs minder leuk worden. Maar gelukkig kan ik mijn nagels lakken en er eigenlijk alles mee doen. Helaas lukken de velletjes nog niet zo maar dat komt vast nog wel :D

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in