Creatief zijn met kinderen (zonder elektronica!)

Ik hoor je denken: wtf Evelien, jij hebt niets met kinderen. Dat klopt, maar sinds ik tante ben van het leukste neefje van de hele wereld, ben ik toch lichtelijk bijgedraaid. Als ik kijk hoeveel plezier en geluk Thijs mij brengt.. dat is echt niet te beschrijven met één woord. Omdat ik vaak oppas op Thijs, en hij nu steeds meer kan (hij is net 2 jaar geworden) is het leuk om eens te kijken welke dingen we samen kunnen doen, zonder enige vorm van elektronica. Geen tablets, geen filmpjes kijken, geen spelletjes op de telefoon — gewoon lekkere ouderwetse activiteiten, zoals we vroeger niet beter wisten.

Mocht je een dochter, nichtje of buurmeisje hebben, dan is deze activiteit natuurlijk geweldig: elkaar opmaken! Wel fijn als het kind iets ouder is dan 2. Of je moet het niet erg vinden om een eyeliner in je oor te krijgen. Of lipstick in je haar. Of oogschaduw in honderd stukjes op de vloer. Kijk, foundation en eyeliner zou ik wel achterwege laten. Maar oogschaduw (het liefst felblauw), een lekkere roze blush, lipstick, dat vonden wij als kinderen zo leuk om op te doen. Het liefst stiekem van je moeder gepikt. Later kregen we gelukkig onze eigen make-up, wie herinnert zich die Barbie make-up doos nog? Ik kan me nog steeds die geur van kindermake-up herinneren. Hoe dan ook, superleuke activiteit, wat je eventueel nog kunt uitbreiden tot een heuse kleedpartij of modeshow.

Kleuren! Één van mijn favoriete hobbies vroeger. Gelukkig hadden wij een computer in huis, daardoor kon m’n vader (en later ikzelf) kleurplaten uitprinten. Ik heb wat bomen en inkt verslonden door die printer! In die tijd had je nog geen Google, maar wel startpagina’s. Vanaf daar kon je doorklikken naar een kinderwebsite, om vervolgens een half uur op zoek te gaan naar kleurplaten om uit te printen. Dat gaat nu een stuk makkelijker.

Toegegeven, er komt hier wel iets van elektronica aan te pas. Maar als je ze vooraf uitprint, dan kun je later ongestoord kleuren met je kind/neefje/nichtje/etc. En weet je trouwens hoe chill het is om te kleuren op latere leeftijd? Ze hebben niet voor niets kleurboeken voor volwassen. Of mandala’s, mocht je wat preciezer te werk willen gaan. Nu ben ik daar echt veel te ongeduldig voor, dus laat mij maar gewoon Disney of Peppa Pig kleurplaten inkleuren samen met Thijs. Een kleurplaat is zo gevonden op bijvoorbeeld Jouwkleurplaten.nl. Meer dan 15.000 kleurplaten. Scheelt je weer zoeken.

Vingerverven, wie was er niet dol op? Schort om, haar vastmaken, huisdieren en meubels bedekken met zeil en verven maar. Niets leukers dan even niet opletten dat je binnen de lijntjes kleurt verft. Dit is natuurlijk extra leuk als je een peuter hebt, mocht het kroost iets ouder zijn dan is ‘gewoon’ verven natuurlijk ook leuk. Een portret van elkaar verven, een mooi huis verven (wie denkt er nu ook aan die scène van Hans Teeuwen met die tekening en die zon?), noem het maar op. En ook hiervoor geldt, gewoon lekker mee doen. Niets leukers dan verven, of je nu 6 of 31 bent.

Dit vond ik misschien nog wel het allerleukste wat er was, een fort bouwen! Kussens, dekens, plaids, dekbedden; de halve slaapkamer-inhoud werd naar beneden gegooid. Het liefst ook nog een matras als je ouders die op zolder hadden liggen. Nadat je je fort hebt gebouwd richt je hem in met kussens, een plek om te zitten, led-snoertjes of lichtjes, snoep of iets anders lekkers, limonade en klaar ben je. Dit was vooral leuk om te doen met een vriendinnetje, en dan de hele middag een beetje chillen in je zelfgebouwde fort. Maar met je kind of neefje/nichtje/etc. is het ook leuk, want je kunt ook gaan tekenen (zorg dan wel voor genoeg licht!) of een boekje voorlezen.

Als bakfanaat kon deze niet ontbreken. Samen koekjes bakken, het is leuk om te doen en ook nog vrij simpel. Zandkoekjes maak je al met een paar ingrediënten (recept), maar ook met de mixen van bijvoorbeeld Koopmans maak je in een handomdraai (zand)koekjes. Vaak hebben Albert Heijn en Jumbo van die koekjesmix voor kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld koekjes in de vorm van zeedieren bakken, maar heb ook van Fred & Ed een koekjesmix. Versieren is, op het opeten na, wel het leukste vind ik. Dr. Oetker heeft enorm veel decoratie voor op koekjes, van glazuur tot spikkels. Niet de koekjes na afloop in je eentje opeten, hé?

Natuurlijk zijn er nog zóveel dingen om te ondernemen met kinderen. Buitenspelen, verstoppertje doen in huis, een puzzel maken samen, iets van Lego bouwen, naar de speeltuin.
Ik vind het zo heerlijk om dingen samen met Thijs te doen. We zijn al een paar keer naar Monkey Town geweest en daar genieten we allebei, want reken maar dat ik net zo hard die glijbanen daar af ga als Thijs!

We hebben in dit digitale tijdperk, waarin elk kind een tablet lijkt te hebben, vooralsnog geen elektronica nodig om leuke dingen te doen. Ik merk aan Thijs al hoe snel hij elektronica door heeft, hij was nog geen 1,5 jaar toen hij al m’n iPhone ontgrendelde, de YouTube app zocht en opende, een filmpje aanklikte en zélfs de reclame doorklikte. Toen ik 1,5 jaar was at ik Lego blokjes en droeg ik onderbroeken op m’n hoofd. Tijden veranderen echt.

Wat voor activiteiten doe jij graag met kinderen? En wat vind jij ervan dat kinderen zo handig met elektronica zijn tegenwoordig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in