Dutch Beauty Bloggers

Vanochtend kwam er op Twitter het bericht dat er een vakbond voor Beautybloggers is opgericht: Dutch Beauty Bloggers. Deze is opgericht door Debbie, Mascha en Cynthia, drie bekende(re) beautybloggers.

“Dutch Beauty Bloggers is een Nederlandse vakbeweging voor professionele beautybloggers. Deze bestaat sinds 2010 en is opgericht door drie bloggers. Na jaren werkzaam te zijn geweest in dit vak kregen we regelmatig van PR-bureaus te horen dat ze door ‘de bomen het bos niet meer zagen’. Wij besloten daarom een vakbeweging op te richten.

Op deze website kan je kijken welke Nederlandse beauty bloggers zijn aangesloten bij DBB, je kan de voorwaarden bekijken, je aanmelden en de Dutch Beauty Bloggers Blog lezen.

Klinkt erg interessant, maar toen ik de voorwaarden ging lezen, kreeg ik toch m’n bedenkingen.

“leden van DBB moeten voorzien zijn van een eigen (Nederlandse) domeinnaam, alsmede als journalist, tekstschrijver of beheerder van een website zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Aspirant-leden hoeven nog niet aan deze voorwaarde te voldoen.”

Kijk, dit is nou jammer. Je moet een domeinnaam hebben? Ik ken heel veel beautybloggers die een top blog hebben, en toch Blogspot als host hebben. En ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.. wáárom is dit verplicht? Waarom moet je persé ingeschreven staan? Dit is niet voor iedereen mogelijk!

“als beauty blogger is het hebben van een goed netwerk een vereiste, het is dan ook noodzakelijk dat de aangesloten beauty blogger regelmatig perspresentaties bezoekt en persoonlijke contacten onderhoud met de beauty-industrie of hun vertegenwoordigers.”

Nou dan val ik al af (en een hoop met mij), want ik ben pas begonnen met mijn blog en ik ben (nog) niet in staat (geweest) perspresentaties te kunnen bezoeken. Persoonlijk contact onderhouden met de beauty-industrie? Gaat dat niet via zo’n vakbond? Is dat niet het doel ervan?

“leden van DBB moeten hun beauty blog op zijn minst één jaar op regelmatige basis hebben voorzien van blogposts of artikelen, beauty blogs die korter bestaan kunnen uitsluitend aspirant lid worden.”

Oh, kijk, hier val ik al zeker af. Je beautyblog moet minstens een jaar bestaan, anders kun je aspirant lid worden. Een wannabe lid, eigenlijk. Je hoort er “net niet” bij, maar mag toch contributiegeld betalen, neem ik aan? Correct me if I’m wrong, though!

“freelance beauty bloggers en/of beheerders van een YouTube kanaal, dat beauty als hoofdonderwerp heeft, kunnen eventueel ook als bijzondere leden worden toegelaten.”

Bijzondere leden.. aspirante leden.. wat moet ik me daarbij voorstellen? Je hoort erbij maar toch niet helemaal?

En nu is er op Twitter een heuze rel uitgebroken. Heel veel mensen zijn erop tegen. Een vakbond voor de betere beautybloggers, zo komt het een beetje op iedereen over. Naar mijn idee creeër je zo twee groepen. Beautybloggers die aangesloten zijn bij de vakbond (DBB’ers) en beautybloggers die niet aangesloten zijn. Wat gebeurd er, als grotere beautybloggers straks allemaal knus in één groepje zitten, netjes de contributie betalen van maar liefst €50 euro per jaar (!) en fijn om tafel zitten met cosmeticabedrijven? Ik snap dat dat voor hun natuurlijk een ultieme kans is, maar wat gaat er gebeuren met beautybloggers die NIET aangesloten zijn bij de vakbond omdat ze het niet willen, of beautybloggers die het wél willen maar simpelweg niet kunnen omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen? Of mensen die er gewoon simpelweg geen €50 euro per jaar voor over hebben? Worden die dan gewoon weggecijferd door dé vakbond voor Beautybloggers? Worden die nog wel serieus genomen en benaderd door bedrijven? Of stormen de bedrijven gewoon gelijk af op de de vakbond?

Ik vind het initiatief goed. Maar sommige voorwaarden en de hoge contributie vind ik pure onzin. Een club, een groep of een website waar álle beautybloggers zich kunnen aanmelden (met wel enkele voorwaarden geldend – kwaliteit foto’s en regelmatige updates bv.) dat is een goed idee. Maar dit is voor héél veel (goede) beautybloggers niet haalbaar.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening, en ja, ik weet dat ik die al uitgebreid heb kunnen lezen op Twitter. Maar meningen in een max van 140 tekens en replies over en weer, lezen toch niet erg duidelijk meer op gegeven moment. Dus ik zou zeggen.. barst los in de comments.

105 REACTIES

 1. Pfoe ik heb de rel ook een beetje gevolgd. Vind het wel een beetje een breuk veroorzaken tussen de top, de crème de la crème, en de (beauty) bloggers die nog niet zo lang bezig zijn. En 50 euro (20 euro voor aspirant leden) is ook aardig wat, zeker als je geen inkomsten uit je blog hebt. Ik vind het verder wel een leuk idee, maar ik zou het niet zo officieel maken. Gewoon beautybloggers als vrienden onder elkaar, die kunnen elkaar toch ook helpen?

 2. Ik heb zo iets van "ik zie wel wat het wordt". Mijn site is nog niet oud genoeg en ik sta niet ingeschreven bij de kvk en bovendien heb ik er geen 50 euro p/j voor over. Dus ik zal ook geen lid worden. Ben wel benieuwd om te zien wie er wel lid (mogen) worden en wat de leden nou daadwerkelijk aan deze vakbond zullen hebben. Maar goed, ik ben nog nooit lid geweest van een vakbond, en ik heb altijd prima mijn werk kunnen doen hoor. Laat staan dat ik er een nodig heb om mijn hobby uit te voeren!

 3. het idee is op zich goed, om zo bedrijven eens te ondersteunen maar het op dit moment is alles zo partijdig als de pest.

  * aantoonbare bezoekersaantallen

  Hoeveel zijn dit? Trek dan een grens en zeg dat je minimaal zoveel bezoekers moet hebben. Zo valt er nooit niets te controleren, want alleen zij zien deze gegevens. Er zou een controleer extra moeten zijn, die onpartijdig is en deze dames nog eens extra controleert.

  * Keurmerk

  Dus als je dit keurmerk niet voert ben je niet interessant genoeg? Wie bepaalt wanneer jij goed genoeg bent? Die arrogantie is ongelofelijk.

  * Zij stemmen met zijn drieën democratisch?

  Dit is absoluut zo partijdig als de pest. Zij gaan bepalen voor bedrijven wie wat krijgt, wie ergens heen mag. Dit kunnen zij onmogelijk doen, hiervoor moet een onafhankelijk comité zijn. Dan pas kun je dit echt eerlijk doen. Tot die tijd is er een heuse vriendjespolitiek.

  * Feedback

  Daar kan in ieder geval 1 persoon niet mee omgaan. Deb reageert meteen vijandig en is op haar teentjes getrapt. Ook als je normaal kritiek levert. Ze probeert meteen de onschuldige uit te hangen, en gedraagt zich als de gebeten hond. Dit is totaal geen goede eigenschap voor iemand die een vakbond runt.

  En zo zijn er nog wel een aantal andere punten, maar dit zijn de hoofdpunten waar ik verbaasd door ben.

 4. Ik denk dat mensen zich heel erg druk om maken, alleen dat is helemaal niet nodig. Ik heb een paar goede relaties met bedrijven. Daar moet je aan bouwen, niet wat een ander doet of wat dan ook. Hoe ik er over denk dat doet er niet toe, het gaat erom dat wij verder komen. En dat kan ook zonder die vakbond!

  Ik geloof nog steeds in mijn eigen kunnen, ik heb een lieve vriend die met de technische dingen helpt. Je komt er ook vast wel zonder die vakbond! Je hebt een leuke website ik link niet zomaar met je! Je komt er wel!

 5. Tja.. het boeit me niet zo eerlijk gezegd. Heb zelf wel een blog waarop ik over beauty blog, maar ook over heel veel andere onderwerpen. Hoef niet zo nodig gratis spullen dus vind het ook niet erg dat de DBB bestaat en dat ik 99% zeker niet door hun toegelaten wordt omdat ik niet aan hun eisen voldoe. Lekker spannend, het is maar internet :')

 6. Een vakbond is toch juist een organisatie die álle mensen vertegenwoordigt en voor hun opkomt, en niet alleen de door hun uitgekozen mensen? Vakbond is echt een verkeerd woord.

  Daarnaast denk ik aan Serena van beautylab.nl Ik ken haar niet persoonlijk, maar ik vind haar blog ontzettend leuk, de leukste beautyblog van Nederland. Het is bekend dat Cynthia van Misslipgloss ruzie met haar heeft. Terwijl Cynthia bij 'de 3' van DBB zit? Hoe heeft Serena nou een kans (als ze dat al uberhaupt zou willen, hoor) op eerlijke behandeling? Ik schat Cynthia niet zo volwassen in dat ze dat objectief kan doen.

  Het rammelt echt aan alle kanten.

 7. 't Is achterbaks. Kom nou zeg, de echte reden waarom ze hiermee begonnen zijn is dat ze zich in het nauw gedreven voelen. Beauty bloggen is hun inkomstenbron. Hoe meer bloggers, hoe meer "bedreigingen". Dit is geen vakbond, dit is een tegenaanval.

 8. Ik vind het allemaal pure onzin.

  Hoe kunnen hun nou bepalen wie professioneel is en wie niet?

  Ik krijg ook het idee dat hierdoor de kleinere blogs eigenlijk weggestoten worden.

  Bloggen hoort leuk te zijn met elkaar en niet vechtend door zo'n stomme vakbond.

 9. Ik heb zelf geen beautyblog, maar ik volg wel veel beautyblogs. Als veel beautyblogs het hier niet mee eens zijn, dan meldt je je simpelweg niet aan…dan blijven ze met z'n drieën en is het einde verhaal. Ik vind het een raar concept, waarom zou je zo'n scheiding willen creëren? Het is toch veel leuker als je als beautyblog gewoon lekker je eigen ding blijft doen, zonder dat je bij zo'n groepje aangesloten bent? Ik als lezer bepaal zelf wel wat ik goed vindt en wat niet.

 10. Ik wist niet dat Cynthia ruzie had met Serena. Waarom dat nou weer joh? Vind Serena's blog inderdaad heel erg leuk. Veel leuker dan de artikelen van Debby op Lushious Beauty!

 11. Hebben Cynthia en Serena ruzie? Leuk, als je schoonzus bent. :-p

  Ik vind dit ook erg partijdig, zij tegen de rest. Alle 3 hebben ze moeite met feedback en reageren ze ongelooflijk onvolwassen op anderen. Raar eigenlijk dat bedrijven daar intrappen: die zitten toch ook vast op twitter?

 12. Ik vind het idee idd wel oke. Maar die voorwaarden, omg. Kleinere beautyblogs kunnen op deze manier nooit meer groot worden.. Wie zijn zíj om even te bepalen hoe 'we' het gaan doen in die beautywereld!? Is toch te gek om over te praten :S

 13. Ik heb dit al elders gezegd, maar copy-paste het even ook hier:

  Ik ben geen beautyblogster, maar keek met verbazing wat er allemaal een heisa tevoorschijn kwam in mijn twitter feed. Ik wil me niet echt mengen in de discussie, want ik heb er dus niks mee te winnen en te verliezen, maar ik heb wel een ideetje: al een tijdje probeer ik een ranking site te vinden van beautyblogs (op bijvb. bezoekersaantal) en dit lukt mij niet. Ik ben een kookblogster (meer bepaald bakken) en daarvoor bestaat dat wel (o.a. etenbloggers). De motivatie van "de drie" voor de vakbond is dat de beauty-industrie geen zicht heeft op het aanbod beautyblogs. Is zo een ranking site dan niet logischer dan een hele vakbond? En onbeperkt vooral, dan kan iedereen meedoen.

 14. Ik vind het initiatief ook nog niet zo slecht maar de voorwaarden wel. Ik zelf leef van een uitkering en heb weinig energie om dingen te doen. 50 euro per jaar is voor mij heel wat, bijeenkomsten bijwonen? Met welk vervoer moet ik daar naartoe? OV? Dat kost ook weer geld, en daarbij heb ik er dus de energie niet voor.

  Ik ben een blog begonnen omdat ik het leuk vind om erover te schrijven. Natuurlijk leek het me helemaal voor mijn situatie ontzettend fijn om er mijn werk van te maken op lange termijn. Vanuit huis werken is een van de enige dingen die ik nog redelijk goed vol kan houden.

  Ik mail bijna nooit bedrijven, maar als ik het doe krijg ik gewoonweg geen reactie. Dit snap ik wel want ik ben natuurlijk niet de enige, maar de kans dat ik nog wel eens reactie ga krijgen is met DBB wel heel erg klein natuurlijk.

  Waarom stellen we niet een website op net zoals voor modellen? Je schrijft je in, geeft info over je blog en over jezelf, en bedrijven kunnen via die site ZELF contact opnemen met je als ze je blog interessant genoeg vinden om je wat spullen te sturen om te reviewen. Volgens mij werkt dat 10x beter en niemand wordt daar voorgetrokken.

 15. Er zijn al vele 'vakbonden' gesneuveld omdat ze er niet zijn voor de leden.

  Deze vakbond, keurmerk, of hoe het ook wil noemen zal er ook een zijn. De voorwaarden zijn opmerkelijk, maar ook omdat ze zelf niet eens ingeschreven staan als zelfstandig orgaan bij de kamer van koophandel.

  9 van de 10 opgestarte belangenverenigingen falen door belangenverstrengelingen.

  – Veelal worden de voorwaarden gesteld waar de oprichters aan voldoen, niet welke realistisch voor de markt of waar vraag naar is.

  – Daarnaast is het abonnementsmodel opmerkelijk, nergens is te vinden waar deze kosten op zijn gebaseerd en wat ze er voor terugkrijgen.

  – Vage termen als 'regelmatige basis' kunnen natuurlijk ook niet voorkomen als het om voorwaarden gaat.

  – Er worden eisen gesteld aan de manier van het runnen van een blog, dat is natuurlijk opmerkelijk terwijl de markt gebaat is bij een brede en verschillende aanpak.

  – Het is onduidelijk wat voor meerwaarde een eigen domeinnaam bijvoorbeeld heeft. Dit zegt niks over de kwaliteit van het weblog maar ook niet over de bereikbaarheid.

  Ook in dit geval blijkt dit het geval te zijn en lijkt het verre van objectief te zijn omdat ze zich vooral richten op hun eigen weblogs.

  Daarnaast is journalistiek een vrij beroep en is inschrijving bij de kamer van koophandel dus helemaal geen vereiste.

  Een echte belangenvereniging is niet gericht op winst maar hebben een _gezamelijk_ doel tot het verbeteren van een markt waarbij lage eisen worden gesteld doordat aansluiting belangrijk is om samen te werken.

  Persoonlijk lijkt het meer op een poging tot het omvormen van de markt tot een protectionistisch model waarbij eigen belangen voorop staan en niet die van bezoekers of bloggers.

  Dit is dus niks meer of minder dan een keurmerk met een commercieel oogpunt.

 16. Ongelofelijk wat een arrogantie! Vakbonden zijn voor de leden, niet voor 19-jarige meisjes die gaan lopen katten op twitter dat ze niet voor een evenement zijn uitgenodigd en men voor een minder grote blog kiest.

  Wie ben jij om te bepalen of andere mensen recht op dingen hebben of niet? Ik zeg, lekker in hun sop laten gaarkoken die meiden. Hopelijk ontstaan er nu wat leukere initiatieven van andere bloggers om elkaar te steunen en promoten!

 17. Maarten heeft het voor mij perfect omschreven. Ik zie ook alleen een poging om de eigen belangen te beschermen en zo wat invloed uit te oefenen op de markt.

  Ik snap dat de vraag er is vanuit de merken en bedrijven maar ik denk dat je daarvoor geen vakbond (of hoe je het ook wilt noemen) moet oprichten, want dan zou je er moeten zijn voor de bloggers. En dat is sowieso niet het geval, de vraag komt vanuit de commercie.

  Het idee van Klaartje vind ik geweldig, het idee van Amber ook. Het is beter om de bedrijven eerlijk inzicht te geven in alles, dan om op deze manier ze inzicht te geven in een klein goed gekeurd clubje. Maar je hebt daarbij wel hetzelfde dilemma, wie richt zoiets op en wie controleert het zodat alles eerlijk is.

  Misschien moeten wij allemaal maar eerst eens overstappen naar het eerlijk publiceren van statistieken, want die worden angstvallig geheim gehouden en sommigen hanteren foutieve waardes als 'bezoekers' waardoor je een scheve 'markt' krijgt.

  Er is nog een hoop te veranderen in de blogwereld maar het begint bij ons zelf, we hoeven niet mee te doen. We kunnen onafhankelijk blijven maar we kunnen ook een beter systeem lanceren als er animo voor is. :)

 18. Ik ben het er helemaal over eens: de vriendjespolitiek, de partijdigheid en de te hoge kosten waarvan het niet duidelijk van is waar die naar toe gaan (zakkenvullerij (?))

  Het idee is goed, de uitvoering laat inderdaad wat te wensen over. En dan ook de reactie van de beheerders van de "vakbond", dat zegt ook al boekdelen. :weird:

 19. Ik ben het helemaal met je eens! Het initiatief is goed, er is blijkbaar vraag naar – maar aan de voorwaarden kan misschien maar 1% van de beautybloggers voldoen. Ik heb wel een domeinnaam, maar het moet een Nederlandse (.nl) zijn, dus val ik dan ook af? En veel van de voorwaarden zijn ook subjectief…. Maar ja, ik heb een mail gestuurd voor meer informatie, ik ben benieuwd. Nogmaals – het initiatief is goed!

 20. Pr-Bureaus zien door de bomen het bos niet meer, vandaar ook DBB.

  Stel: Ik ben een A-Merk en produceer cosmetica. Dan geef ik kapitalen uit aan goede marketing. Dan wil ik ook dat mijn Merk goed wordt neergezet. Er zijn zoveel van die "prul" blogjes, met slechte foto's en ze zien er mateloos amateuristisch uit. Ik wil mijn producten aan het publiek tonen via Social Networking, maar wil mijn Merk goed profileren. Dus ik wil niet op zo'n prul blogje staan van een meisje wat graag make-upjes cadeau wil hebben en er dan wel een blogje over gaat maken. Ik wil niet op een blogje staan wat maar een paar bezoekers per maand heeft. En waarvan de eigenaresse niet eens weet hoe belangrijk het is om hard te werken aan je SEO en nog nooit van een H3 tage heeft gehoord.

  Ik wil namelijk dat mijn Merk gevonden wordt, en dat het review professioneel is en veel kijkers heeft. Ik wil dat mijn Merk er goed uit ziet, dat doet mijn Merk eer aan.

  Ik geef mijn geld uit aan goede marketing en voor mij en mijn PR bureau is het makkelijk om op een centrale plek te kunnen zien, wat nu de beste site is om mijn Merk te profileren.

  Al die weerstand is JALOEZIE! Pure haat en nijd en jaloezie! Niets meer en niets minder. Het heeft niks te maken met arrogantie in ieder geval.

  Doe gewoon normaal en werk aan je blog met bloed, zweet en tranen, maak er een topblog van wat professionaliteit uitstraalt en dan wil ik met mijn A-Merk jou wel wat producten sturen.

  Werk ze! En Cut the Crap Ladies!

  • Jaloers gevalletje :) Laat jezelf niet zo kennen joh. En een blog is er helemaal niet om een merk mooi neer te zetten, een blog is er om zijn eerlijke ongezoute mening te geven.

 21. Ik snap wel dat er wellicht vraag naar is vanuit bedrijven, maar pak het dan anders aan. Het idee is oké, maar de aanpak totáál niet. Het lijkt me duidelijk dat deze meiden weinig kaas hebben gegeten van (eerlijk) ondernemersschap. Het is juridisch gezien waarschijnlijk niet eens mogelijk. Verder sluit ik me compleet aan bij de reactie van Maarten. Ik ben (godzijdank) geen beautyblogger, maar het enige wat ik doe is hierom lachen.

 22. @ Waarheid: PR bedrijven kunnen toch zelf wel zien hoe een beautyblog zich zelf opstelt? Hoe kwalitatief de foto's zien en hoe amateuristisch het is? Heb je ooit gehoord van een PR-lijst?

  En hoe kom je er in godsnaam bij dat al die weerstand JALOEZIE is? Waarom is alle negativiteit tegenover een ander toch altijd jaloezie? Er worden hier zat redenen gegeven waarom mensen vinden dat dit idee faalt.

 23. @Waarheid

  Je naam is opmerkelijk, want wat je verteld is een beetje gebakken lucht en jammer dat je dit anoniem doet.

  Een commercieel keurmerk zoals er nu ligt zegt niks over de kwaliteit en hoeveel een producent daar aan heeft.

  Als je werkelijk een product wilt promoten gebeurt dat niet doen via een commercieel keurmerk, zeker niet met weblogs omdat dat een hele andere soort benadering is.

  Social media, waaronder weblogs voornamelijk vallen, hebben hele ander werkwijze en impact dan gangbare methode en een commercieel keurmerk hoort daar niet bij.

  Of ga je blindelings vertrouwen op een commercieel keurmerk met belangenverstrengelingen? Dan weet je bij voorbaat niet of dat je zogenaamde A merk product ook werkelijk op een A weblog terecht komt.

  (hoeveel grote weblogs ken je overigens die bij een commercieel keurmerk aangesloten zijn of daar aan meewerken?)

  Jammer dat je je post niet onderbouwt.

 24. waarheid, jouw manier van typen herken ik direct. Niemand zegt dat bedrijven dit niet een logische stap vinden. Eigenlijk vinden veel bedrijven en ook bloggers het een goed idee. Er lijkt me niets logischer dan dat een bedrijf een goed, en mooi review wil over zijn A-merk. Deze wil ook een A-review, positief of onderbouwt negatief. Deze moet goed gevonden worden en duidelijk aan de man gebracht worden.

  Het gaat om het bestuur wat erachter zit en de missende- duidelijke richtlijnen. Daar mankeert alles aan. Als deze echt oprecht zijn, dan zetten ze duidelijk richtlijnen neer. En daar kun je het mee doen.

  En ik reageer nu anoniem, omdat jij blijkbaar ook prima kunt typen onder een schuilnaam.

 25. Come on, 'Waarheid',

  PR buro's zijn wel erg dom als ze hun produkten naar een 'prutblogje' opsturen dat sinds juli al geen update meer heeft gehad, hahaha…

  Ik ben benieuwd of ze hier een jurist naar hebben laten kijken.

  En, ik blijf erbij, naast Cynthia's ruzie met Serena heeft Cynthia Willemijn van livelifegorgeous ook vaak publiekelijk voor lul gezet, ik zie niet in hoe zij in staat is hierin objectief te zijn.

 26. Wat een gezelligheid weer in blog-land! Maar idd het iedee van de vakbond is misschien wel een klein beetje overdreven, want er zijn genoeg kleinere blogs die er ook ontzettend leuk en goed uitzien!

  Het iedee van een lijst maken met beautybloggers vind ik ook een goede, zo hebben de bedrijven ook inzicht welke blogs er staan ect.

  Maar goed ik ga me er verder ook niet mee bemoeien, laat ze maar lekker gaat =]

 27. Waarheid heeft zelf geen belang bij gratis spullen.

  Waarheid is slecht met oogschaduw.

  Waarheid blogt namelijk niet.

  Waarheid heeft niks te maken met DBB.

  Waarheid is ook zo maar een willekeurige naam.

  Waarheid houd van gebakken lucht.

  Waarheid vind dat er ook "prutblogjes" zijn die dagelijks bloggen.

  Waarheid moet je niet onderschatten.

  Want waarheid vind het amusant om een beetje olie op het vuur te gooien.

  Waarheid vind het wel laf als er vingertjes gaan wijzen.

 28. Ik denk dat een bedrijf best zelf het onderscheid kan maken tussen een goede blog en een, zo door 'Waarheid' genoemde, prutblog. Als groot bedrijf kun je best wel even iemand even laten rondzoeken naar wat goede blogs. Dit merk je aan de lay-out (niet perse zelf gemaakt maar wel netjes), de schrijfstijl (netjes geschreven, hoofdletters), het soort producten. Desnoods stuur je naar de persoon in kwestie een mailtje over het aantal cijfers. Niet zo moeilijk.

  Daarnaast vind ik dat waarheid een beetje kinderachtig reageert.

 29. Ik heb ergens een dubbel gevoel enerzijds is het voor bedrijven wel handig een databank te hebben waar ze beautybloggers uit kunnen kiezen anderzijds lijkt het niet handig dat dit door andere beautybloggers gebeurd. Als je moet beslissen over concurrentie tja dan krijg je snel partijdigheid. Ik ben persoonlijk geen betrokken partij ik ben niet eens een beautyblogger, maar vind de voorwaarden toch wel een beetje derover

 30. Nu ben ik eigenlijk nog wel heel nieuwsgierig waarom cynthia en serena bonje hebben? weet iemand waarom?

  Ze waren altijd zo dik met elkaar. Vind het wel jammer.

 31. Wow ik lees er nu pas van DBB.

  ik blog voor mijn plezier! Niet om bekend te zijn bij alle pers bureau's en er veel artikels voor schrijven.

  Iedereen moet gewoon lekker doorgaan met wat ze nu doen!! :laugh:

  Als jij een leuke site hebt met bezoekers en bijvoorbeeld niet een keurmerk… raak je toch geen bezoekers kwijt want ze komen voor JOU ARTIKELS en niet voor een keurmerk…

  Mijn conclusie het initiatief is goed…

  de manier waarop niet..

 32. Ik maak me er niet druk om, ik ga gewoon verder waarmee ik bezig ben en heb daar plezier in.

  Ik vind het absoluut geen keurmerk, zo kan iedereen wel een eigen keurmerk maken en gewoon zeggen dat dat de beste blogs zijn.

  Het wordt denk ik meer een gezelligheidsclubje dan dat het echt effectief zal zijn denk ik.

  En de blogs die toegelaten kunnen worden tot de DBB's hebben het helemaal niet nodig om zich daaraan te sluiten, die hebben sowieso al hun contactenlijstje klaarliggen!

 33. Wat een gedoe allemaal….

  Maar zag hier ook een commentar van Klaartje zij wilde een ranking site à la etenbloggers, die is er speciaal voor beatybloggers of bloggers die gewoon over vrolijke leuke dingen bloggen. Het is te vinden op http://www.anchel.nl/hippedames

  Misschien is dat leuk ?

  Groetjes Anja

 34. Even afgezien van alle heisa rondom de drie dames, vind ik dat er wel een enorm vraagteken mag worden gezet bij de juridische vorm waarin dit alles is gegoten. Je kunt namelijk niet zomaar een vakbeweging oprichten, en contributie gaan eisen. Je zult dit in een rechtsvorm moeten doen. Hiervoor is een oprichtingsakte bij de notaris benodigd, waarbij ook statuten moeten worden opgesteld. Bovendien zul je een zakelijk bankrekeningnummer moeten openen, om de contributiegelden op te kunnen innen. Dit mag niet op een particulier rekeningnummer. Voor het openen van een zakelijk nummer, is een KVK inschrijving, oprichtingsakte en statuten verplicht. Uit de KVK moet blijken wie de penningmeester, voorzitter en secretaris is. Als de dames dit niet in een rechtsvorm geregeld hebben, kunnen ze de site snel weer gaan sluiten en is deze discussie snel ten einde.

 35. Volgens mij begin je aan een blog omdat je het leuk vind om te schrijven, je hart te luchten, je mening te delen, tips te delen enz. Niet om allerlei gratis spullen te krijgen. Als je zonodig gratis dingen wil kijk dan op http://www.allesgratis.nl of een van dat soort gratis sites.

  Wat een heisa wie wel of geen goede blogger is. Wie er we'll of niet bij mag horen.

  Gelukkig hoef ik nergens zo nodig bij te horen, ik ben geen schaap wat nodig met de kudde mee moet

 36. Ik vond dit nog op hun blog: "Let er dan wel op dat we ons wel richten op beauty bloggers die van beauty bloggen hun vak/beroep willen maken of dat al hebben gedaan, we richten ons duidelijk op de professionele beauty bloggers of degene die de overstap naar professioneel beauty blogger willen maken. Heb je een beauty blog als hobby? Ga dan vooral lekker door en heb vooral veel plezier in wat je doet!"

  Volgens mij zal hun clubje héél klein blijven want zeg nu eens eerlijk: hoeveel bloggers kunnen daadwerkelijk van het bloggen leven? Ze hadden het idd anders moeten aanpakken. En langs de andere kant vind ik dat marketeers zich wel eens wat beter in social media mogen gaan verdiepen. Als PR-consulent van een beautyproduct is het toch wel het minste dat je wat beautyblogs kent. Van tijdschriften hebben zij toch ook een perslijst, waarom van bloggers dan niet?

 37. Het idee opzich is wel goed denk ik, maar ik heb het ook even gelezen en ik heb toch veel bezoekers in de maand, maar ik ben niet ingeschreven bij KVK, en heb hem nog steeds bij blogspot, dus geen eigen domein.

  Ik onderhoud zelf mijn contact met bedrijven en ik krijg ook wel eens iets om te reviewen, en dat vind ik nog steeds super leuk en ben het bedrijf ook altijd dankbaar.

  En het is toch leuk om je eigen dingen/contacten te regelen?

  En €50,- vind ik veel aangezien i geen inkomsten van mijn blog heb.

 38. Lijkt me duidelijk dat er weinig tot geen market research is gedaan voor ze begonnen met DBB. Blijkbaar is er maar vanaf 1 kant gekeken naar het zogenaamde "probleem", wat nooit een probleem was, maar wat een probleem wordt gemaakt. Hoewel bedrijven behouden zelf contact met hun clientele? Dat zijn de bedrijven die weten hoe ze zichzelf moeten neerzetten.

  Anyways, het is geen geheim dat Debbie beautyblog-drama-maker #1 is op Twitter. In elk drama over elke kleinere beauty blog komt zij in voor. Van Cynthia en Masha heb ik hier persoonlijk nog weinig van gezien, maar sinds ik elke keer weer van mensen las dat Debbie weer eens aan het afzeiken is, omdat ze zich bedreigd voelt door de kleinere beautyblogs die "als paddestoelen uit de grond schieten" maar het wel na een maand of 2 enorm goed doen, heb ik het gevolgd en ben allang klaar met haar.

  Ook de manier waarop de voorwaarden geschreven zijn op DBB, vreselijk slecht. Diegene die het geschreven heeft (en het mag duidelijk zijn wie dat is), moet even een 'check' krijgen. Zo lek als een fckn zeef, is wat het is. Sommige bloggers bedekken hun bittere persoonlijkheid door een laag makeup (of een obsessieve drang om alle MAC makeup te kopen), om er vervolgens over te bloggen.

  ZO, dat vind ik :)

 39. Ene kant snap ik de voorwaarden wel. Het einde is natuurlijk zoek als elk blogje zich aan kan melden. En is dan het probleem van de adverteerders opgelost? Nee, dan al helemaal zie je niet meer welk blog serieus en ambitieus is.

  Dus ik snap best dat ze wel wat voorwaarden moeten stellen, om het een professionele vakbond te maken.

  Wat ik niet snap, is de attitude van de dames, de arrogantie en blijkbaar niet in staat zijn onpartijdig en neutraal te blijven.

  Werk eerst even aan je eigen professionaliteit voor je de professionaliteit van anderen kunt beoordelen.

 40. Ik vind die Debby en Chintia verschrikkelijk, geen woorden voor. Wat een arrogante…

  en dan ook zo'n club oprichten? Rot een eind op. Ik hoop dat niemand lid wordt, en he, anders bezoeken we met z'n allen ook die zogenaamde 3 grootste beautyblogs niet meer. Want zij moeten het hebben van de bezoekers, en als geen kip meer hen bezoekt..krijgen zij geen geld en moeten ze lekker een ECHTE BAAN zoeken.

 41. Ik vind het hele initiatief goed. Ik bedoel, op het moment dat je een vakbond opricht moet je wel voorwaarden stellen. Anders word het een chaotische boel. Ook bied deze vakbond bloggers een steun in de rug.

  Het jammere hieraan vind ik dat er heel erg word gekeken vanuit het oogpunt "bedrijven maken toch al onderscheid tussen professionele en onprofessionele beautyblogs dus dat onderscheid kunnen wij dan ook wel maken". Ik denk dat het helemaal niet de bedoeling van DBB was om zo over te komen, en ze wilden -hoe zeg je dat- ook graag neutraal blijven d.w.z. het groeien van onprofessionele blogs niet tegengaan. Maar onbewust gebeurt dit wel. Er wordt juist door de redelijk strenge voorwaarden een lijn getrokken die eventueel nadelig kan zijn voor kleinere onprofessionele beautyblogs. Die zien nu de bui hangen en reageren geirriteerd.

  Ik denk sowieso dat zo'n rel bijde partijen niet in staat maakt op een volwassen manier te discussieren. Ze lopen het risico dingen te zeggen waar ze laten spijt van kunnen krijgen.

  Maar als de DBB hun voorwaarden iets versoepeld en verhelderd, want ik vind sowieso dat er gewoon vage dingen tussen staan, dan zal deze dreiging voor onprofessionele blogs veel minder of zelfs weg zijn.

  Ik denk dat iedereen de strijdbijl moet begraven, in ieder geval op twitter, en verder gewoon via de mail een goede feedback moet schrijven. Ééntje die je vanuit jezelf schrijft, zonder argumentloze verwijten, zodat de 3 meiden van DBB hier iets mee kunnen. Right now is iedereen nog te emotioneel om dat te kunnen denk ik, laat het rusten en niet schelden:P (voel me net een missverkiezingdeelneemster VREDE OP AARDE XD)

  Wat betreft het contributiegeld, ik weet zeker dat dat niet in hun eigen zak zal verdwijnen, het is alleen maar investering en uiteindelijk voordelig voor de leden.

 42. Nog even over die zogenaamde rellen die er op Twitter staat. Mis lipgloss, of hoe ik al een paar keer in mijn timeline voorbij zag komen, miss luktgloss is de grootste dramaqueen. Ze heeft zo'n bord voor haar kop dat ze niet doorheeft waar haar eigen uitspraken naar toe kunnen leiden. Toch frappant dat ze eerst al ruzie heeft met Willemijn en nu met Serena. Misschien dat Serena haar lieftalige schoonzusje ff flink de waarheid heeft gezegd?

  Uitspraken van missluktgloss a la "ik werk harder dan andere meisjes op mijn leeftijd" creeeren nou eenmaal weerstand. Ze zoekt het dus zelf op. En op Twitter heb ik haar vaak genoeg dit allemaal gezegd, allemaal op een opbouwende manier, maar het enige wat ze doet is een block.

  Als je de 200 comments op haar website ziet, en niet alleen die van haar, ook op Mascha en Debby, dan kan ik het ergens ook wel begrijpen. Wat is er nou leuker dan van 200 15jarige meisjes continue te horen hoe lief, leuk, aardig, je bent, en oh wat ben je toch een goed mens!

  Ik volg ze uit principe gewoon niet meer. Ik ga voor Serena, want zij is de enige die ik hier nog niets over heb horen zeggen, en dat getuigt wel van integriteit.

 43. @ Gonny, tuurlijk, maar ergens moeten toch grenzen liggen? Ik denk dat elke blog zichzelf serieus neemt, anders begin je er niet aan toch?

 44. Het idee van DBB vind ik een heel goed idee, maar zoals velen zie ik de 'gevaren' voor de kleinere blogs. Ik ben geen blogster, maar ben wel rechtenstudent en vraag me af hoe de dames dit juridisch allemaal uitgezocht hebben. (Wanneer dit allemaal bekend is, dan spijt het mij, ik heb hier en daar wat gelezen.) Mogelijk hebben ze dat prima voor elkaar en dan zou je mij er niet over horen, maar het juridische punt verdient zeer veel aandacht. Wat velen hier al gezegd hebben, het is een doodssteek voor de kleinere blogs. De PR's zullen geneigd zijn om enkel de grote blogs te helpen. Natuurlijk moet je niet bloggen om de pr aandacht van bedrijven, maar ik kan me voorstellen dat het toch als waardering voelt wanneer een pr bedrijf met jou in zee wil.

  Ik wil benadrukken dat ik geen hater ben, nee, ik volg Mascha en Cynthia al een paar jaren, elke dag met plezier. Maar ik denk dat ze toch nog eens goed naar de algemene voorwaarden moeten kijken betreffende het toelaten van leden, want dit is geen vakgroep, maar een elitegroep!

 45. @Evelien, ik heb nog geen antwoord van de dames ontvangen per mail, in welke rechtsvorm dit alles gegoten is. Zo lang dit niet bekend is, is het erg onverstandig voor bloggers om zich aan te melden als lid. Je gaat mensen toch geen geld betalen, als je niet weet waar je geld naar toe gaat? Zelf blog ik nu al jaren voor mijn plezier, niet voor het geld, ben geen specifieke beauty blogger, maar lees er wel een aantal. Mijn kritische vragen zijn namens de jonge bloggers hier, die zich nogal overdonderd voelen door het hele gebeurene. Stel kritische vragen, je hebt recht op een transparant en eerlijk antwoord. Wees niet bang om buiten de boot te vallen, omdat drie dames ineens beslissen een exclusief clubje op te richten. Vertrouw op je eigen kunnen en blijf gewoon bloggen over de dingen die jij leuk vindt, en omdat je er plezier in hebt. Niets meer en niets minder.

 46. @ MeisjeMeisje: Ik ben erg benieuwd wat voor antwoord er gaat komen n.a.v. jouw post(s) en mail. Ikzelf heb ze ook gemailed, maar (nog) geen antwoord terug gekregen. Ik heb ze ook de URL van dit artikel doorgestuurd, maar Cynthia en Debbie weigeren er naar te kijken en zeggen me alle vragen te mailen. Van Mascha heb ik helemaal geen reply gekregen.

  Verder eens met jouw post, erg goed verwoord. Ik vind dat niemand bang moet zijn of zich geintimideerd moet voelen.

 47. Ik kom hier net pas achter heb er helemaal niks van meegekregen.. wat een gedoe zeg! Ik had al een succesvolle blog (poste toen al over beauty) toen ik 17 was en begon al mijn 14e maar hou goed in m'n achterhoofd en hart dat ik dat heb gehad en ben er blij mee/om. Ik heb niet iemand nodig om mij zover te laten krijgen.

  Ik vind dat je gelijk heb. Je kunt al binnen een half jaar heel succesvol worden met een site en waarom moet je minstens een jaar een blog/site hebben? rare voorwaarden ook zeg. Ik zeg het: is jammer heb het gister niet gevolgd op twitter. :huh:

  Nu is mijn site eruit vanwege drukke belasting op server haha zou dit gezeik van DBB er invloed van hebben gehad? LOL ;) Ik crash spontaan!

  BTW leuke site heb je!!

 48. Weet je wat ik nou zo raar vind? Dat blijkbaar 'iedereen' hun ongezouten mening mag geven en zodra een van 'de 3 dames' iets zegt of ergens op reageert dat meteen afgedaan wordt als arrogant of op zijn minst onaardig. Dat klopt toch niet? Als je de hele tijd afgezeken (excuse my language) wordt en iedereen overal maar een -nare- mening heeft dan is het toch niet zo raar als je eens uit je slof schiet of even een keer niet zo vriendelijk reageert. Leven en laten leven denk ik maar.

 49. @Evelien

  Haha, ja dat wordt verwarrend :P. Zo ik heb even een nummer achter mijn naam gevoegd, dan wordt het even duidelijker dat ik een andere Evelien ben. De post wat eindigt met elitegroep is dus van mij om verwarring te voorkomen :).

 50. Ohja en daar wil nog bij zeggen dat ik bedoel dat ik al veel eerder een (beauty site) had. Maar jammer genoeg was er nog geen twitter en al dat soort dingen nog meer dus ging dat niet zo allemaal rond. Helaas ben ik ook nog nooit in de Fancy of Yes gestaan terwijl ik vind dat ik ook wel eens in het zonnetje gezet mag worden, helaas! Vind toch wel jammer doet me soms wel verdriet.. ach ja wie ben ik?

 51. Dit is geen vakbond, geen vakvereniging. Dit is een segregatiemodel met commercieel oogmerk. De oprichters willen hun eigen belangen verdedigen niets meer en niets minder. Ten koste van alles, ten koste van iedereen.

  Het rammelt aan alle kanten, voorwaarden die nergens gedeponeerd zijn, geen kvk, geen zakelijk rekeningnummer.

  En kijkend naar de response die ze bedrijven geven op felicitaties lijkt het er meer op dat ze hun belangen vertegenwoordigen en zeer zeker niet de belangen van bloggers.

  Het zal er uiteindelijk op neer komen dat het een PR buro wordt, net als alle anderen met al een gevulde portfolio.

  Er is geen sprake van onpartijdigheid, of inzicht, laat staan transparantie.

  We kunnen allemaal zien hoe onprofessioneel de oprichters zelf omgaan met input, ik zou als bedrijf mijn naam niet gelinkt willen zien aan dat soort personen.

  Het marketingbudget van het bedrijf waar ik voor werk zal nooit gaan naar dit soort groepen die binnen 6 maanden bezwijken onder hun eigen rotzooi.

 52. Aha, mijn comment heeft 9 likes. Gelukkig. Dan ben ik niet de enige die zo over miss luktgloss denkt.

  Overigens zie ik her en der allemaal blogs over deze belachelijke vereniging op het internet. Niemand, maar dan ook niemand is het hier geheel eens met de 3 "grootste beautybloggers".

  Ik denk en HOOP ook dat dus niemand zich aanmeldt bij deze vereniging.

 53. Naomi Ali, ik ben het met je eens. Ik volg Misslipgloss al lange tijd, maar met hoe bekender ze wordt gaat ze ook meer uit de hoogte doen. Ik las een tweet van haar waarin ze zei het raar te vinden dat merken spullen naar andere, 'kleine' blogs stuurden en niet naar haar… wtf?!

  En haar kinderachtige reactie na de kritiek op haar onvriendelijke antwoord op een onschuldige vraag. Sorry, maar ze roept overal hoe haar site haar baan is en blabla, dan moet je niet gaan huilen als mensen je wijzen op onprofessioneel gedrag. Je bezoekers zijn toch je klanten zeg maar.

  Ik volg haar nog wel, we zullen zien voor hoe lang nog, maar het is wel puur voor de nieuwtjes en reviews.

 54. Karin: Ik vind niet dat je de positie van 'gewoon volk' met leden van een vakbond mag vergelijken. Die behoren ten allen tijden professioneel te blijven. Kun je dat niet? Richt dan ook geen vakbond op. Je weet dat als je docent wordt (bijvoorbeeld), ook te maken hebt met een bepaalde positie.

 55. @Annemarie: om maar 1 positief puntje aan miss luktgloss te zeggen: van alle beautybloggers vind ik qua lay out en tekst haar blog de profesioneelste. Het is alleen zo jammer dat mede door haar gedrag dat geheel ondergesneeuwd wordt. En deze 3 meiden worden elke dag 2 of 3 x per dag (afhankelijk hoeveel artikelen ze online zetten) de hemel in geprezen. Tja, dan moet je van goede huize komen wil je een beetje nuchter blijven.

  En dat komen Cynthia en Debby in ieder geval niet.

 56. @Evelien: ja dat is Chanty toch, ofzo? Die mag dus heel wat credits ervoor krijgen vind ik. Maar goed, los daarvan vind ik de artikelen van chyntia wel net iets beter geschreven. Je kunt wel zien dat zij daar net wat meer oog voor heeft dan bij Mascha bijv. Maar wat ik zeg: jammer van dat vervelende karaktertrekje.

 57. Ik vind een vakbond op zich niet slecht maar dan moeten de voorwaarden inderdaad veel minder strikt. ik denk dat met deze voorwaarden alleen de drie blogs die er nu al in zitten er bij kunnen. de gemiddelde blogger houdt zich toch helemaal niet bezig met de kamer van koophandel? en inderdaad, een domeinnaam is geen voorwaarde voor een goed blog.

  ik heb de indruk dat de drie dames een beetje een monopoliepositie willen uitbouwen voor zichzelf, zodat zij volledig "in charge" zijn van de communicatie met de cosmetica-bedrijven en zo ook de enigen zijn die er de voordelen van krijgen zoals gratis spullen.

  ik begin echt bedenkingen te krijgen bij hoe ze bezig zijn… vroeger zag ik hen als toffe bloggers, mensen die bijna vrienden lijken, nu lijken ze eerder op keiharde zakelijke (sorry voor het woord) bitches…

 58. Ik heb inmiddels antwoord op mijn vragen gekregen, die ik aan de dames per mail had gesteld. Het blijkt dat men inderdaad niet bij de KVK staat ingeschreven. Het trio heeft een vereniging met beperkte aansprakelijkheid opgericht, waarvoor geen statuten of een KVK inschrijving verplicht zijn. Er zou een zakelijke rekening geopend zijn, op naam van de DBB. Voor de voorwaarden verwijst men naar de website. Doordat er geen statuten zijn opgenomen in een notariële akte, kan het trio dus hun eigen eisen stellen, en desgewenst gaan aanpassen.

 59. @Michèle, die indruk heb ik ook. De dames verdienen aan hun site, en het is natuurlijk heel leuk als je van je hobby je werk kunt maken. Dat misgun ik ze ook niet. Maar het lijkt er inderdaad op dat ze op deze manier de concurentie proberen in te dammen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in