eBay handleiding

Ik wilde al heel lang een eBay handleiding schrijven. Het leek me meer dan logisch, aangezien ik toch erg vaak over eBay schrijf. Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen eBay ‘eng’ lijkt, maar dat valt enorm mee! Je kunt eBay vergelijken met Marktplaats: alleen dan groter én internationaal. Ik ga in deze handleiding elk punt van eBay bespreken met jullie, zodat alles zo duidelijk mogelijk is. Mochten jullie na afloop nog vragen hebben, stel ze dan gerust bij de comments! Ik zal proberen elke vraag zo snel en duidelijk mogelijk te antwoorden. In deze handleiding leg ik alles stap voor stap uit.


Wikipedia zegt: “De internetsite eBay is een van de grootste veilingsites op het internet voor het aanbieden van nieuwe of tweedehands spullen.” Je kunt eBay, zoals ik in de intro al zei, vergelijken met Marktplaats. Marktplaats kennen we allemaal, dat is een online veilingsite waar je spulletjes kunt verkopen, of waar je zelf iets kunt kopen. eBay is groter, het is internationaal. eBay is opgericht in 1995 door Pierre Omidyar en groeide uit tot de meest populaire handelssite. eBay heeft vestigingen over de hele wereld, zoals in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, China, Australië en India.


“Waarom zou ik iets op eBay kopen, en niet op Marktplaats?” – Er zit een gróót verschil tussen Marktplaats en eBay. Op Marktplaats vind je Nederlandse verkopers, die een aantal dingen verkopen. Meestal ongebruikte spullen, dingen van zolder, kleding die niet (meer) past, noem het maar op. Er kan overal op geboden worden, maar mensen die wel eens iets hebben verkocht op Marktplaats, weten ook dat heel veel bieders niet meer reageren nadat je ze mailt. Op eBay heb je niet alleen bieden, je hebt ook “Buy It Now”. Oftewel, koop het direct. Op eBay zitten veel meer “handelaars”, al kun je ze beter zien als “winkeleigenaars”. Op eBay vind je talloze opgezette winkels, met ieder z’n eigen spullen. Het is minder particulier dan Marktplaats, en omdat er bijvoorbeeld veel massa productie voorkomt, zijn de spullen op eBay ook stukken goedkoper.


De eerste stap die we gaan doen is registreren. Klik linksbovenin op Register en vul je gegevens in.

Nadat je je gegevens hebt ingevuld, krijg je een pop-up te zien waarin staat dat er een conformatie mail naar je email adres wordt gestuurd. Je bent nu ook meteen ingelogd bij eBay.


We gaan nu iets kopen op eBay. Je kunt op twee manieren iets aanschaffen op eBay: door te bieden op een item (Auction), of door het direct te kopen (Buy It Now). Of je op een item moet bieden of dat je het direct kunt kopen, hangt af van het item! Dit kun je dus vaak niet zelf bepalen. Ik vind het zelf het fijnste om iets direct te kopen, voor de vaste prijs. Veel items waarop je moet bieden, zijn ook te kopen met Buy It Now. Als je zoekt naar een item, kun je ook filteren op die keuze.

TIP: Als je naar ebay.com gaat, krijg je de internationale (Engelse) site. Hierop vind je items die wereldwijd worden aangeboden. Als je naar ebay.nl gaat, krijg je de Nederlandstalige site. Is misschien handiger om te lezen, maar daar vind je alleen items die in Europa worden aangeboden. Om toch eBay in het Nederlands te gebruiken én spullen wereldwijd te zoeken, druk je (nadat je een zoekopdracht hebt ingetoetst) links bij “Locatie” op Wereldwijd. Klik HIER voor een screenshot, als je het niet kunt vinden. Waarom wereldwijd instellen, vraag je je af? Omdat spullen uit Azië vele malen goedkoper zijn dan in Europa.

We gaan nu op zoek naar een item dat ik als voorbeeld ga gebruiken om te kopen. Als voorbeeld neem ik een snorrenring, een geliefd item en veel geziene trend de laatste tijd. Aangezien je nieuw bent op eBay, zul je nog niet bekend zijn met sommige verkopers. Deze kom je na een tijdje pas tegen: verkopers die leuke items verkopen, sla je dan op bij je favorieten. Daarover later meer. Eerst gaan we naar de zoekbalk bovenin, en typen we daar onze zoekopdracht in. In dit geval een snorrenring, dus we typen in “mustache ring”.

Druk nu op Search. Wow, wat een zoekresultaten! Ik zie er 1,710. Dat zijn er nogal wat! Gelukkig is het niet nodig om ze állemaal te bekijken. Wat ik nu altijd doe, is “Buy It Now” aanklikken. Zo kom ik verder geen biedingen meer tegen in m’n zoekresultaten, want ik wil dit item direct kopen.

Vervolgens ga ik op zoek naar het goedkoopste item. Je kunt de zoekresultaten sorteren op diverse termen. Zo kun je je zoekresultaten sorteren op het goedkoopste item bovenaan, hoogst geprijsde item bovenaan, item wat het dichtste bij jou in de buurt is, het meeste recent aangeboden item, etc. De enige die ikzelf eigenlijk gebruik is “Price + shipping: lowest first”. De meest goedkope items bovenaan dus. Je bent Nederlander of je bent het niet. ;)

Tada! De goedkoopste snorrenringen staan nu bovenaan de pagina. Het eerste zoekresultaat wat ik zie staan, is een witte snorrenring. Deze kost $0.99 en heeft géén verzendkosten. Inderdaad, deze kost je in totaal 79 eurocent. Dat is álles wat je kwijt bent aan deze ring. Er komen geen onverwachte kosten bij. Hoe kan dit, vraag je je af? Ik heb werkelijk geen idee.

Let op: bij producten boven de 22 euro (exclusief verzendkosten) kan de Nederlandse douane invoerrechten berekenen. Producten onder de 22 euro worden altijd kostenloos ‘doorgelaten’.


Goed, we gaan dit item kopen! Klik op de titel van het item, je komt dan op de pagina van het item zelf terecht. Hier staat alle informatie over de ring, de kosten, afmetingen, foto’s, beschrijving, noem het maar op. Tijd om eens alles te bekijken.

Dingen waar je op moet letten vóórdat je iets koopt, is de prijs. Hoeveel kost het item? Wat zijn de verzendkosten? Is het Buy It Now, of moet je bieden? In dit geval kost de ring $0.99 en staat er “Shipping: FREE”, er zijn dus géén verzendkosten. Als je naar beneden scrolt, zie je meestal meerdere foto’s van het product staan. Onder de foto’s vind je de beschrijving van het product. Lees deze altijd door, want niet elke ring is bijvoorbeeld “adjustable”, oftewel verstelbaar.

Iets wat ook héél belangrijk is om op te letten: seller information. Huh, wat houdt dat in? Simpel: wat is de ‘rating’ (beoordeling/waardering) van de betreffende verkoper? Iedere verkoper op eBay krijgt feedback van z’n kopers. Als je iets koopt van iemand, moet je na levering van het product, feedback geven aan de verkoper. Het is gebruikelijk, dat als alles goed is binnengekomen, dat je 5 sterren geeft! Verkopers op eBay streven naar de hoogste rating, om zo betrouwbaar mogelijk over te komen. Ben je niet tevreden met het product, is het kapot binnengekomen, in de verkeerde kleur, of duurde het te lang voordat het binnenkwam? Neem dan contact op met de verkoper. Zij zullen (weet ik uit ervaring) er álles aan doen om 5 sterren waardering te krijgen. Zo had ik laatst een iPhone hoesje besteld, wat na 6 weken nog niet binnen was. Ik heb contact opgenomen met de verkoper, en ze stuurde meteen een nieuw hoesje op. Geef dus altijd 5 sterren waardering aan verkopers, want dat is gebruikelijk op eBay!

Maar goed, waar je dus op moet letten vóórdat je een product koopt, is hoe hoog de waardering van de verkoper is. Dit zie je rechts op de pagina staan. In de meeste gevallen is de waardering van de verkoper hoger dan 95%. Is dit niet het geval, zoek dan liever een andere verkoper! Je kunt ervan uitgaan dat verkopers met een waardering van 95% of hoger betrouwbaar zijn.

In dit geval heeft deze verkoper een waardering van 97,6% en dus ‘betrouwbaar’. Dit is natuurlijk nóóit echt met alle zekerheid van de wereld te zeggen, maar ik heb in ieder geval nog nooit met oplichting te maken gehad in al m’n jaren op eBay.


We gaan afrekenen! Klik op “Buy It Now”. Omdat je nieuw bent op eBay, word je gevraagd om je adresgegevens in te vullen. Dit is geheel veilig, en puur zodat de verkoper weet waar het product heen moet!

Als je al je gegevens hebt ingevuld, kom je op de “checkout” pagina terecht. Dit is de kassa! Links, bij “Ship To”, staat je adres, check dit nog even voor alle zekerheid. Daarnaast staat “Pay with”. Je kunt op eBay betalen met creditcard of via Paypal. Paypal is de meest gebruikelijke manier. Ik gebruik áltijd Paypal voor online betalingen. Het is snel, veilig en betrouwbaar. Ik kan je dus ook adviseren om je te registreren bij Paypal, zodat je snel en gemakkelijk je eBay producten kunt betalen. Ga naar Paypal.com en klik op “Rekening openen”. Je kunt dan je Paypal account koppelen aan je bankrekening. Op het moment dat je iets koopt op eBay, en je gaat afrekenen (via Paypal dus), wordt het geld van je bankrekening afgeschreven. Simpel, toch?

Mocht je al een Paypal account hebben, dan word je nadat je op Continue hebt gedrukt, doorgelinkt naar de site van Paypal. Daar log je in met je Paypal gegevens.

Klopt het allemaal? Druk dan op ‘Doorgaan’. Je komt dan op deze pagina terecht:

Druk dan op ‘Confirm and pay’. Je bestelde item is nu betaald, en wordt naar je toe verzonden! Houd er wel rekening mee, dat de verzendtijd langer is dan dat je gewend bent van Nederlandse webshops. De producten op eBay worden wereldwijd aangeboden, en veel spullen waarin ‘wij meiden’ geïnteresseerd zijn komen uit Hong Kong. De verzending kan dan zo’n paar weken duren. Heb je na ruim een maand nog niks in huis? Neem dan even contact op met de verkoper van het product. Mijn ervaring is dat sommige producten (uit Hong Kong) na één week al binnen kunnen zijn, sommige pas na 4 weken. Het verschilt dus enorm!


Hierboven hebben we de Buy It Now optie doorgenomen, maar er is ook nog een Bieden optie. Sommige items worden én aangeboden als Buy It Now (dus dat je ze direct kunt kopen) én als Bieden. Dit is dus een perfecte kans om het product goedkoper te scoren dan de Buy It Now prijs. Maar natuurlijk zijn er ook items die alleen maar via biedingen te winnen zijn.

We gaan terug naar de zoekresultaten, we hadden namelijk gezocht op “mustache ring”. In plaats van het tabje Buy It Now te selecteren, gaan we nu ‘Auctions only’ selecteren. Heel veel biedingen beginnen bij $0.01. Calm down, want meestal is dat niet de uiteindelijke prijs waarvoor je een item wint. Als we kijken naar het eerste item wat bovenaan staat, zien we dat de prijs momenteel nog op z’n laagst staat, namelijk $0.01.

Rechts van de huidige prijs, zie je een datum staan. In dit geval “3d 23h 48m”. Dit betekent dat de bieding over 3 dagen, 23 uur en 48 minuten afloopt. Wie op dat moment het hoogst heeft geboden, heeft de ring gewonnen voor die prijs.

TIP: Wil je een item graag winnen? Bied dan pas op het állerlaatste moment. Ik doe dit zelf altijd 1 minuut voordat de bieding afloopt. Zo is de kans om overboden te worden veel minder dan dat je dagen voordat de bieding afloopt gaat bieden!

Bieding loopt bijna af, ik wil het product, wat nu?
Je hebt een leuk product gezien, de bieding loopt met een paar minuten af, en je zit er helemaal klaar voor om het product te scoren. Wat doe je dan? Als eerste, zorg dat je de pagina van het product open hebt staan. In dit geval pak ik de groene snorrenring, ookal loopt die bieding nog lang niet af. Vul in het lege vakje het bedrag in dat je wilt bieden. Neem gewoon het laagst mogelijke bedrag, dus 5 cent boven de huidige prijs. We weten namelijk dat snorrenringen ook voor $0.99 worden verkocht, dus dan wil je natuurlijk wel het product winnen voor een lagere prijs.

Druk op ‘Place bid’. Je krijgt nu dit te zien:

Als je zeker weet dat je wilt bieden, druk dan op ‘Confirm bid’.

LET OP: Als je een bod uitbrengt op een product, en je wint het, dien je het ook daadwerkelijk te betalen! Doe je dit niet, zal de verkoper van het product je een negatieve feedback geven. Andere verkopers zien dit, en kunnen op den duur weigeren om iets te verkopen aan je. Breng dus alleen een bod uit als je het product ook daadwerkelijk wilt en kunt betalen! Dit geldt overigens ook voor producten die middels Buy It Now zijn aangeschaft.

Je bod is nu bevestigd. Je bent momenteel de hoogste bieder! Aangezien deze bieding nog bijna 4 dagen duurt, word ik zeker weten overboden door anderen. Maar doe je dit één minuut voordat de bieding afloopt (of een halve minuut ervoor), is de kans groot dat je het product wint.

Als je wordt overboden, krijg je hier een email van. Je kunt dan kiezen om een hoger bod uit te brengen, of op zoek te gaan naar een ander product.


Jullie zie er vaak artikelen over voorbij komen: mijn watchlist. Dit is een lijst waaraan je items kunt toevoegen die je graag wilt hebben maar nog niet wilt of kunt kopen, of om sommige biedingen in de gaten te houden. Als je een bieding toevoegt aan je watchlist via de eBay iPhone app, krijg je 5 minuten voordat de bieding afloopt een melding op je iPhone. Handig! Ik heb zelf momenteel 162 items op m’n watchlist staan. Dat zijn voornamelijk items die ik nog graag wil kopen, maar momenteel geen geld voor heb.


Mijn eBay watchlist


Nu je weet hoe je producten moet kopen op eBay, is het misschien leuk om wat van mijn favoriete verkopers te delen. Ik heb ze gevonden door eens een keer wat te kopen van ze. Via zoekresultaten kwam ik dan bij hun product terecht en soms kijk ik dan eens wat ze nog meer verkopen. En soms zitten daar nog veel leuke dingen bij!

xxxxxstore verkoopt heel veel mooie tassen voor een leuke prijs
augdastore verkoopt veel diverse dingen, maar ook make-up en nagellak van onbekende merken (goedkoop en leuk om uit te proberen!)
chen3yan verkoopt heel veel leuke en schattige sieraden
jimbruce66 verkoopt veel spullen van the body shop
ashopone verkoopt telefoonhoesjes, sieraden, haar accessoires, kleding, noem het maar op!
babylonfashion is één van mijn favoriete verkopers, ze verkopen prachtige schoenen (knock off’s) en kleding voor een ongelooflijk lage prijs!
verticalland verkoopt ook heel veel diverse dingen, erg leuk om alles een keer op je gemak te besnuffelen!

Ik ben vast en zeker een aantal dingen vergeten, maar dit zijn toch wel de belangrijkste dingen die je moet weten om op eBay te kunnen bestellen. Mocht ik later nog dingen bedenken die van toepassing zijn, zal ik dit artikel later nog bewerken. Mochten jullie vragen hebben, stel ze alsjeblieft! Je kunt me ook altijd e-mailen met je vraag.

19 REACTIES

 1. Leuk artikel ik ga meteen even bij de verschillende shops kijken. http://www.ebay.com/usr/tomtop_auction verkoopt mooie make up paletten. Ik heb er een besteld (nog niet binnen) maar heb al van een beautyblogger gelezen dat het mooie kleuren zijn en goed gepigmenteert. Vind dit soort make up altijd wel eng om op te smeren want je weet nooit wat er allemaal in zit. Bij bekende merken lijkt dat wat veiliger.

 2. Oeh dat heb je wel heel erg handig en overzichtelijk geschreven hoor :) Zelf heb ik nog nooit iets via Ebay besteld, toch maar eens gaan doen denk ik. Al heb ik mijn Paypal destijds opgeheven..

 3. Super handig artikel voor de mensen die er nog niet bekend mee zijn!
  I
  Wat ik nog wel erbij wilt voegen is dat je met beauty producten goed de feedback van anderen moet leze of het wel 100% echt is! Er word veel namaak verkocht.. Bijv. Van OPI, urban decay of eos lipbalm sphere. Met de laatste ben ik zelf een keer ingetrapt helaas.. Dus pas op!

 4. Heel erg handig artikel. Er zijn inderdaad altijd veel vragen over E-bay en dit is echt een heel duidelijke handleiding.
  Toch ben ik nog een beetje huiverig over paypal. Ik hoor soms dingen over vage dingen in de overeenkomst die je afsluit en je moet toch nog een extra rekening in de gaten houden… :(

 5. Heel handig zo'n uitleg! Ik heb nog nooit wat gekocht via Ebay, omdat ik het toch wel een beetje eng vond, nu snap ik het en ga ik toch nog eens kijken. :) Tnx

 6. Heel handig voor de mensen die inderdaad niet zo goed weten wat ze met ebay moeten! Je hebt het goed en simpel uitgelegd!:-)

 7. Ik heb laatst iets stoms gedaan. En dan denk je.. ik zit toch al even op Ebay, dus hoe kan dit gebeuren? Ik was ingelogd op Ebay. Ik bood op een leuke accessoire, dat gratis verzonden kon worden. En later zag ik dat de verkoper dit product alleen verstuurd naar Amerika. En dus kan ik het niet betalen, of ik verander mijn adres naar een Amerikaanse adres. Ik heb al 4 keer een bericht gestuurd (gevraagd om een uitzondering), maar hoor niks. Het is natuurlijk mijn eigen fout, ik had het beter moeten controleren. Het gaat ook niet om een groot bedrag. Maar toch! Ik heb tot op heden dus niks gehoord van de verkoper, laat staat dat de verkoper mij negatieve feedback heeft gegeven. Ik heb nog even rondgekeken op Ebay van wat ik nu moet doen, maar ik kom er niet uit.

  • Oh dat is mij ook wel eens overkomen hoor! No worries, kan iedereen gebeuren. Je hebt vier berichten gestuurd, meer kun je niet doen. Ik heb ook twee keer negatieve feedback gekregen van verkopers (betaling van Paypal was niet doorgekomen), maar heb verder nog nooit problemen gehad met iets kopen van iemand!

 8. Asophone, xxxxstore en Verticalland heb ik ook bij mijn saved sellers staan! Veel en leuke items, betrouwbare verkopers~ Vooral verticalland heb ik veel bij gekocht haha!

 9. Hoi,
  “Je hebt babylonfashion erbij staan als een van je favoriete..
  Ik heb net gekeken maar dit account bestaat dus niet meer en allemaal negatieve reacties….

  Oja en miss nog als tip informatie over maten.. Ik weet daar bv vrij weinig van.
  Ik vind dit wel super handig.. misschien toch maar een keer mezelf registreren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in