Hoe ik mijn foto’s bewerk

Als je kijkt naar mijn reviews jaren terug, zul je zien dat ik amper mijn foto’s bewerkte. Hilarisch maar tenenkrommend om terug te zien, wát een verschil met nu! Door de jaren heen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in Adobe Photoshop, en ook in hoe ik mijn foto’s bewerk. Ik heb een aantal dingen geleerd die belangrijk zijn voor goede foto’s, en die dingen ga ik vandaag met je delen. Eén ding kan ik alvast verklappen: ik heb nog altijd dezelfde camera als 6 jaar geleden!

Ja, je las het goed – ik heb nog steeds dezelfde camera als 6 jaar terug, namelijk de Sony Alpha 200. Het is een spiegelreflexcamera, maar geen dure als Nikon of Canon. Een vrij simpele camera, maar weet je wat? De camera is niet het belangrijkste onderdeel voor goede foto’s. Dat is namelijk compositie, achtergrond, belichting en nabewerking. Maar ook oog hebben voor foto’s maken. Ik zie mensen foto’s plaatsen gemaakt met hun gloednieuwe, dure Canon camera, die er uiteindelijk slechter uitzien dan iemand die foto’s heeft gemaakt met een oudere camera maar die er wél oog voor heeft.


Foto uit 2010…


Foto uit 2016…

De foto’s hierboven zijn met dezelfde camera gemaakt! En ik kan je zo vertellen wat het verschil is tussen de twee foto’s.

1. De achtergrond op foto 1 te aanwezig en te druk. Hij loopt niet door op de foto, je ziet dat hij rechtsonderin stopt. Op foto 2 is het product verder geplaatst van de achtergrond. Door in te zoomen (wat op foto 1 niet is gedaan) haal je het voorwerp naar voren, en de achtergrond naar achteren. Hierdoor creëer je een verschil in diepte. Het voorwerp moet meteen opvallen – de achtergrond niet.
2. Compositie op foto 1 is niet ideaal – de foto is van schuinonder gemaakt. Hierdoor ligt het product deels in het licht, maar is de lengte van het product ook niet goed te bepalen. Op foto 2 is de foto recht van voren gemaakt, maar doordat ik de camera iets schuin heb gehouden, krijg je een speelser effect.
3. Belichting is te creëren zowel mét als zonder computer. Op foto 1 is de belichting slecht, de donker is vrij donker en bevat links meer schaduw dan rechts. Op foto 2 is de gehele foto belicht. Behalve dat je ervoor zorgt dat je een rustige achtergrond hebt en goed daglicht (nooit direct zonlicht gebruiken!), kun je achteraf in Photoshop ook een hoop corrigeren qua licht. Hoe ik dat doe, laat ik hieronder stap voor stap zien.


Originele foto – niets aan bewerkt nog, behalve dat hij verkleind is naar 700×469.


Stap 1 is de scherpte. Hiervoor ga ik naar Filter -> Sharpen -> Sharpen. Eventueel blur ik, heel licht (op zo’n 30%) de achtergrond waardoor je meer diepteverschil krijgt.


Stap 2 is de helderheid omhoog gooien. Hiervoor geldt: don’t over do it. Doe het op gevoel en probeer een goede balans te vinden tussen donker en te licht. Ook speel je wat met contrast; afhankelijk van de kleuren op de foto, kun je hem iets lager zetten, of juist iets hoger.


Is de foto voor je gevoel nog iets te donker, dan kun je de Gamma Correction onder Exposure iets omhoog gooien. Dit zorgt voor een algeheel meer lichtere foto. Meestal ga ik niet verder dan 1,25 omdat de foto anders té licht wordt.

En dat is de supersimpele manier waarop ik mijn foto’s bewerk. Het enige wat ik dus doe is de grootte aanpassen, de foto scherper maken en de achtergrond eventueel iets blurren, en met belichting spelen. Er zijn nog duizenden manieren om belichting aan te passen in Photoshop, er is geen goede of foute manier. Persoonlijk vind ik lichte foto’s altijd erg mooi te zien, maar zoals ik al zei, don’t over do it! Eén witte vlek is natuurlijk niet fijn om te zien. ;)

Heb je nog vragen of het maken van foto’s of over de nabewerking ervan, laat gerust een berichtje achter! Ik beantwoord graag je vragen. :love:

13 REACTIES

  1. Wat handig! Jouw foto’s zijn altijd zo mooi vooral ook met die lichtjes op de achtergrond die geven een leuk effect. Ik heb alleen geen Photoshop, dus mocht je zulke tips hebben voor Picmonkey … dan graag :-) x

  2. Wat een verschil. Ik heb ook al 6j dezelfde camera maar veel dingen geleverd. Om te beginnen zorg ik eerst dat de camera instellingen zelf al zo goed mogelijk zijn. Dan hoef ik nog maar weinig te bewerken. Enkel wat contrast aanpassen met een klein gratis programma :)

  3. oh ik ga het scherper maken zeker eens proberen! Meestal hou ik het bij de helderheid/contrast… Mooi om te zien hoe je gegroeid bent in het fotograferen. Ik merk bij mezelf ook een duidelijk verschil ;)

  4. Heel leuk om te lezen! Haha, én herkenbaar! Ik zie ook altijd van die méga fancy camera’s om me heen en als ik dan soms die foto’s zie die daarmee gemaakt zijn, denk ik okeeeeeeeeeeeeeee……
    Het heeft inderdaad ook echt wel te maken met feeling enz.

  5. Jouw foto’s zien er altijd goed en professioneel uit met goed gekozen achtergronden. Zelf bewerk ik mijn foto’s met The Gimp en maakt het gebruik van een statief een wereld van verschil vind ik voor het maken van mooie foto’s waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van het aanwezige licht door te rommelen met de sluitertijd/diafragma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in