“Hoe is het met Bram, eigenlijk?”

Ik krijg vaak de vraag te horen hoe het met onze hond Bram gaat. Op Twitter, op Facebook, op m’n site, op de hondenclub. Vandaar dat ik besloot even een stukje te schrijven over Bram – onze Labrado(nde)r van ruim 10 maanden oud nu.

Het gaat eigenlijk enorm goed met Bram! Lichamelijk is alles in orde – hij groeit volgens schema, z’n tandjes zijn gewisseld, z’n vacht glanst enorm, hij eet enorm goed, en hij heeft nu de puberteit bereikt. Zo’n anderhalve maand geleden was ik Bram ’s avonds aan het uitlaten, toen hij voor het eerst z’n poot optilde om te plassen. Rond die leeftijd is dat heel normaal, maar toch.. het moment dat je dat voor het eerst ziet, was zó leuk! Nog een beetje wankelend en aarzelend stond hij dan, op drie poten te piesen over andermans luchtje heen. Ik was zó trots op hem! Z’n poot gaat nu steeds hoger de lucht in en hij is veel meer aan het snuffelen buiten. Bram is dus ook geestelijk perfect in orde. Hij is heel erg sociaal, vriendelijk, knuffelig – alleen is hij ook heel erg dominant. Niet zo zeer meer tegenover ons (hij was 8 weken oud dat hij tegen me aan ging rijden – ik heb dat meteen de kop ingedrukt en toen was het over), maar wel tegenover andere honden. Ik maak me er geen zorgen om, een hond is nou eenmaal onderdanig of dominant. Er zit in Bram geen greintje agressie, hij blaft wel vaak als hij mensen of andere honden ziet op straat, maar als die dichterbij komen kruipt Bram het liefst in m’n nek. Gewoon een heerlijke macho dus.

We zijn van plan om Bram eind deze maand te laten helpen. Hij zal hierdoor een stuk rustiger en onderdaniger worden. Hopelijk sloopt hij ook minder – want geen enkel speeltje of meubelstuk overleeft Bram’s baldadigheid. Bram’s hormonen gieren nu duidelijk door z’n lichaam, al vanaf het moment dat hij z’n poot optilde, en hij is nu ook behoorlijk aan het puberen.

Ik ben absoluut vóór het volgen van hondentrainingen. Niet omdat de hond (bij) moet leren, maar omdat het baasje getraind moet worden. Natuurlijk heeft niet elke hond een cursus nodig, maar ik kan het zeker aanraden als je net een nieuwe hond hebt, of als je hond nog jong is. Het is de perfecte manier om een goede band op te bouwen met je hond, om hem te leren begrijpen, om erachter te komen hoe én op welk moment je de juiste commando’s geeft, etc. Ik heb er zoveel van geleerd toen ik een hondencursus deed met m’n uitlaathond. Ik kreeg namelijk altijd te horen dat ik een veel te lieve stem heb, en daardoor de hond nooit goed kon corrigeren. Ik zei altijd, bij wijze van spreken: “FOEI LUNA! ^_^” met als gevolg dat Luna niks van me aantrok. Nu heb ik geleerd om niet hard te roepen, maar een lage stem te gebruiken. En dat werkt echt!

Anyhow, m’n vriend volgt de EG (Elementaire Gehoorzaamheid) training met Bram. Elke Zondagavond is het, van 18:45 tot 19:45, in een grote paardenbak op de manage. We hebben nu 5 lessen gehad van de 14. De trainers zijn er écht heel erg goed met honden! Petje af, hoor. M’n vriend heeft in 5 lessen al zoveel geleerd! Niet alleen over Bram, maar ook over zichzelf en hoe hij om moet gaan met Bram. We hebben expres besloten om m’n vriend de cursus te laten doen met Bram, en niet ik, omdat ik die cursus al met m’n uitlaathond heb gedaan en daardoor de ‘basis’ al weet. Bram doet het erg goed met de training, hij heeft alleen vaak last van z’n concentratie, een “aandachtsprobleempje”, en dat stoort erg tijdens trainen. Bram heeft dus overal interesse in, behalve in m’n vriend. En ik zit dan soms gniffelend te kijken vanuit de kantine, mihihihihi.

We vinden het heerlijk om met Bram naar het strand te gaan (tot nu toe twee keer gedaan – niet te vaak, hij is nog jong), samen te knuffelen met hem op de bank, gek doen met het vrouwtje, ballen apporteren, zwemmen in de vijver/sloot, met andere honden spelen, en hij is gek van z’n vriendinnetje Luna (mijn uitlaathond).

Het gaat dus erg goed met Bram! Binnenkort de castratie.. Ik ben erg benieuwd en vind het ook spannend, want het is geen kleine operatie en de persoonlijkheid van je hond kan best veranderen. We laten het in ieder geval bij een goede en vertrouwde dierenarts doen. Ik zal in ieder geval weer een update over Bram schrijven als hij eenmaal gecastreerd is, mochten jullie dat leuk vinden. Let me know!

18 REACTIES

  1. Wat groeien ze toch snel hé. M'n ouders hebben een choco labrador van 6 maanden en ik weet nog wel dat ze als een klein dikzakje binnenkwam bij hun, haha.

  2. Echt leuk om te lezen! Wat een mooie hond is Bram ook! Hij is ook zo snel gegroeit. Kan mij nog herinneren dat ik jouw in april tegen kwam. ;)

    Ik lees overigens wel veel overeenkomsten met Kenji. Jeetje, die kan ook zo dominant zijn af en toe. Niet tegen andere honden maar wel tegen ons. Hij begon ook toen hij acht weken was, met rijden. Nu heeft ie dat nog want alles wat we doen, helpt niet echt. Het is niet zo vaak hoor, eigenlijk alleen wanneer het hem te veel wordt (drukke omgeving en dan ontploft hij ineens).
    Jammer dat wij zo ver van elkaar wonen want het was leuk geweest als de honden een keer een playdate hadden :p

    Train jij overigens ook met een clicker? Wij wel nu en we merken dat dat toch een stuk beter gaat (en rust geeft) dan zonder een clicker.

    Zulke posts moet je trouwens vaker doen! Erg leuk om te lezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in