bron
Het komt in diverse verzorgingsproducten voor: allantoïne. Ik heb het voorbij zien komen in m’n make-up reinigingsdoekjes, deodorant spray en in m’n nachtcrème. Maar wat is allantoïne precies, en waar komt het vandaan? Wat is de werking en is het een schadelijk of juist natuurlijk ingrediënt?
bron / bron / bron
Afkomst
Allantoïne is afkomstig uit tarwekiemen, smeerwortel en schorseneer. Dit ingrediënt werd in deze planten in 1912 ontdekt door de arts Macalister. Smeerwortel en schorseneer zijn planten, waarvan hun werking genezend is voor wondjes, infecties, brandwonden en huidszweren, mede dankzij de allantoïne erin. Ook is het een afbraakproduct van urinezuur dat men terugvindt in het bloed en de urine van mensen en dieren. Tegenwoordig kan allantoïne ook synthetisch worden gemaakt, wat wordt gedaan voor cosmetica. En wisten jullie dat slakkenslijm (wat erg populair is tegenwoordig vanwege de genezende werking) vaak ook allantoïne bevat?
Functie
Allantoïne zorgt ervoor dat cellen zich vermenigvuldigen. Het prikkelt de werking van nieuw weefselvorming. Ook heeft dit ingrediënt een keratolytische werking (dit betekent dat de opperlaag van de huid zich versneld afschilfert, wat vervelling weer versnelt). Het bevordert bovendien de hydratatie van de opperhuid, wat er voor zorgt dat de huid er gezonder uitziet en beter beschermt is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Kortom:
- Het stimuleert de aanmaak van nieuw weefsel
- Gaat schilferen tegen
- Onderdrukt jeuk en irritaties
- Heeft een verzachtend en kalmerend effect op de huid
- Houdt water vast in de huidcellen, dus een hydraterende werking
- Niet toxisch, niet irriterend en is zeer effectief in lage concentraties
In cosmetica
Allantoïne is erg populair in verzorgingsproducten, met name crème’s en lotions. Drie keer waarom… inderdaad, de verzachtende en helende werking! Vooral scheerproducten en zonnebrandproducten maken gretig gebruik van dit ingrediënt. En dat is logisch, want met scheren beschadig je je huid, waarna allantoïne je huid weer verzacht en nieuw weefsel aanmaakt. Maar ook zonnebrandproducten, zoals aftersun, bevatten vaak allantoïne. Maar dan vanwege een andere reden, namelijk de hydraterende werking. Het zorgt ervoor dat vocht in de huidcellen worden vastgehouden, waardoor je huid na een dagje zonnen lekker gehydrateerd wordt. Het heeft dus alleen maar voordelen en veelvuldige, goede werkingen. Kortom, een natuurlijk ingrediënt wat door iedereen gebruikt kan worden!
Interessant artikel! Leuk om te weten waar de werking van je verzorgingsproducten vandaan komt.
zeker interessant! soms staan er ingrediënten op de producten die je dagelijks gebruikt waar je niet eens van kunt raden wat het nou eigenlijk is en doet XD
Heel erg leuk om te lezen! Op beautyblogs worden er veel te weinig artikelen over ingredienten geschreven 🙂
SNEEEEEEUW! Sorry, dat moest even.
Ik wist helemaal niet wat allantoïne was, hoewel ik toch wel iets weet van ingrediënten. Ik ga dan op deze letten als ik weer een verzorgingsproduct koop, want dit klinkt heel goed!
Wat goed artikel.
Wat een handig en interessant artikel!
Waar is allantoïne creme te verkrijgen?
Waar te koop