Kerst zonder kitsch

Elk jaar denk ik er weer over na hoe ik in mijn huis een gezellige kerstsfeer kan creëren, en elk jaar doe ik weer mijn best om het niet te kitscherig te maken. Want zeg nou zelf: erger jij je niet aan lichtsnoeren in de vorm van een rendier en knipperende, van kleur veranderende LED-lampen voor het raam? Daarom heb ik een aantal stijlvolle decoratietips voor de kerst verzameld.

 • Kerststukje onder glas
  De glazen decoratie-stolp is dit jaar helemaal in. Zet hem op een geschikte ondergrond, bijvoorbeeld een mooi dienblad of een gekleurd servet, en creëer je eigen kerstlandschapje om eronder te zetten. Je creativiteit kent daarbij geen grenzen: Ik heb al stolpen met schelpen, kersttakken, dennenappels en veren gezien. En wat dacht je van een complete kerststal onder een stolp? Voor meer inspiratie kijk je hier.

  Mooie en simpele stolpen koop je bijvoorbeeld bij de HEMA. In plaats van een stolp kun je ook een glazen kan of een pot met deksel voor de helft met decoratiezand vullen en daar je compositie in maken. Erg mooi zijn ook de zelfwaterende glazen bloempotten. Daar kan natuurlijk ook een klein kerstboompje in!

 • Kerstverlichting origineel verwerken
  Sfeervolle verlichting is dé sleutel tot een fijne kerststemming in huis. Erg mooi vind ik de koperen snoertjes met hele kleine LED-lampjes erin, die je bijvoorbeeld hier kunt vinden. Een mooie manier om je lichtsnoer te verwerken, als je hem niet in de kerstboom wilt hangen (of als je geen kerstboom hebt), is om hem onder een stolp te leggen. Ook leuk vond ik het idee om een oud kerstsnoer om een hoepel te wikkelen, en die in de kamer te hangen. Zo kun je je oude speelgoed een nieuwe functie geven.
 • Fotobehang en grote foto’s
  Voor wie het graag wat groter aanpakt is er het fotobehang. Erg mooie prints heb ik hier gezien. Als je niet (een deel van) je muur met kerstmotieven wilt behangen, kun je er ook voor kiezen om een grote foto te laten printen en die op te hangen. Het voordeel is dat je hem na de kerst ook makkelijk weer kunt weghalen. Foto’s op groot formaat hoeven ook helemaal niet duur te zijn: bij een webshop als deze kun je al vanaf tien euro een foto laten printen en inlijsten.

Beeldrechten: Flickr Falling Lights
Eric Wüstenhagen CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

1 REACTIE

 1. Leuke tips Evelien.
  Ik vind het ook verschrikkelijk…al die kitsch met de kerst.
  Dus je artikel kwam als geroepen.
  Zelf probeer ik altijd de witte en natuurlijke neutrale tinten aan te houden.
  Zodat je een serene sfeer krijgt….dat vind ik meer bij kerst passen.
  Maar dat is natuurlijk voor iedereen weer persoonlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in