Make-up blunders

We gaan even terug naar het jaar 2000. Ik was toen 13 en begon net een beetje met make-up te experimenteren. Zo kocht ik van Miss Sporty wel eens een poeder, kreeg ik van een kennis van m’n ouders een zilver glitternagellakje en mascara van Etos huismerk was me heilig. Toentertijd wist ik nog amper iets van make-up af, ik gebruikte dan ook alleen poeder en mascara. De poeder was ruim zes tinten te donker en de mascara gebruikte ik somehow ook als oogpotlood. Later kocht ik m’n eerste foundation, ook deze was veel te donker, maar ja, ik wilde er tenslotte niet zo bleek uitzien. Dat je een foundation van je eigen huidskleur moet kopen en bronzer om een donkerder tintje te krijgen, dat wist ik toen natuurlijk nog niet.

Jarenlang heb ik met te donkere foundation opgelopen. Soms zie ik foto’s terug en dan kan ik ter plekke door de grond zakken. Het zag er niet uit! De foundation zat gevlekt op m’n gezicht, en ik had bij m’n kaaklijn een rand want ik vervaagde het nooit naar m’n hals. Ook mascara deed ik met liters op, dus je raadt het al: spinnenpoten! En dan dacht ik ook nog eens superhip te zijn met m’n donkergroene nagellak op m’n afgekloven nagels. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was: op m’n 15e begon ik met m’n wenkbrauwen te epileren. Súperdunne lijntje werden het, die helemaal uit vorm waren.

Nu zijn we 10 jaar verder en ben ik – thank god – een stuk wijzer qua make-up. Foundation koop ik in m’n eigen huidskleur, ik breng er een gezichtskleurige poeder over aan en vervolgens een subtiele blush op m’n wangen. Helaas wist ik toen nog niet van dat bestaan af. M’n moeder noemde het altijd ‘rouge’ en de enige rouge die ik kende, was een superdonkere van Yves Rocher. Ik had werkelijk geen idee waar ik dát op m’n gezicht moest laten.

Helaas zijn er nog steeds mensen die dit soort blunders begaan. In dit artikel bespreek ik een aantal bekende make-up blunders met jullie, en ik vertel natuurlijk hoe je deze kunt voorkomen.

Je wenkbrauwen verkeerd epileren
Een bekende regel van het epileren is: epileer nooit haartjes aan de bovenkant van je wenkbrauwen. Hiermee veranderd de vorm van je wenkbrauwen enorm, en die vorm is juist belangrijk voor je gezicht. Maar hoe bepaal je nou de juiste vorm van je wenkbrauwen? Het is heel simpel: pak een (dun) potlood en leg deze tegen de zijkant van je neus aan, dus tegen de neusvleugel aan. Waar de punt van het potlood komt, daar moeten je wenkbrauwen beginnen. Vervolgens leg je het potlood weer tegen je neusvleugel aan en laat je het potlood over de iris van je oog komen. Waar de punt nu eindigt, dat moet de hoogste punt zijn van je wenkbrauwen. Wat je ook kunt doen is het potlood naast je iris houden, zoals hieronder op de foto. En dan als laatste: leg het potlood weer tegen je neusvleugel aan en zorg dat ‘ie langs de zijkant van je oog loopt. De punt van het potlood ligt nu op de buitenkant van je wenkbrauw, daar moeten ze dus eindigen. Alle haartjes die er buiten vallen, kun je dus weghalen!

Een veel gemaakte fout is dus dat meiden de bovenkant van hun wenkbrauwen epileren. Hierdoor kun je een hele rare vorm wenkbrauw krijgen. Haal dus alleen aan de onderkant van je wenkbrauw de haartjes weg! Het wordt ook afgeraden om teveel haartjes weg te halen. Hele dunne wenkbrauwen kunnen onnatuurlijk overkomen want wenkbrauwen bepalen een heel groot deel van je gezicht. Heb je lange, uitstekende haren in je wenkbrauwen, dan kun je deze omhoog kammen met een wenkbrauwborsteltje en ze vervolgens knippen. Knip ze niet te kort, want dan komt het erg stekelig over. Zorg ervoor dat ze meevloeien met de rest van je wenkbrauwen.

Doet het pijn om je wenkbrauwen te epileren? Houd dan een ijsklontje tegen de huid aan.

Mocht je nou lichte wenkbrauwen hebben, dan kun je ze bijkleuren met een wenkbrauwpotlood. Kies wel een kleur die niet te donker is, blond haar in combinatie met pikzwarte wenkbrauwen vind ik persoonlijk niet erg mooi. Mocht je over de kleur twijfelen, laat je dan eens adviseren bij Douglas of ICI Paris. Zij kunnen je precies vertellen, op onder andere basis van je haarkleur, welke kleur wenkbrauwpotlood je het beste kunt gebruiken.

Veel vrouwen tekenen hun wenkbrauwen. Ze scheren ze dan eerst helemaal af en vervolgens worden de wenkbrauwen getekend. Dit kan erg mooi zijn, mits je geen rare vormen tekent en niet te dunne lijntjes. Kies een kleur die goed bij je gezicht en haarkleur past. Let wel op dat je wenkbrauwen volledig tekenen een erg onnatuurlijk effect geeft. Beter is om je wenkbrauw haartjes gewoon te laten zitten en ze desnoods bij te tekenen. De wenkbrauwen dienen er niet voor niets voor om zweetdruppels op je voorhoofd tegen te houden.

Te donkere foundation
Zoals je kon lezen in de intro: ook ik ben er schuldig aan. Je denkt twee vliegen in één klap te vangen: én geen last van puistjes meer, én meteen een sunkissed look. Ideaal toch? Nee, in werkelijkheid zie je er zo uit:

Ik wil toch even zeggen: er is niets mis met de kleur van je gezicht! Je hoeft niet perse een gebronsd gezicht te hebben om mooi te zijn. Een porseleinen huidskleur is ook hartstikke mooi. Ik kan mijn bleke snoet ook niet altijd waarderen, maar soms denk ik: “Waarom moet ik perse zo bruin zijn in m’n gezicht?” Is het omdat we er dan gezonder uitzien? Een mooie, subtiele blush op je porseleinen toet is even mooi, vind ik. Wees blij met je huidskleur en pas daar je make-up op aan.

De belangrijkste regel die we allemaal kennen is: koop foundation in je eigen gezichtskleur! Voor mij is dat meestal de lichtste kleur, of de één na lichtste. Foundation moet met de kleur van je gezicht matchen omdat het simpelweg geen porum is als je gezicht bruiner is dan je hals. Een bruine of oranje rand langs je kaaklijn is ook een no-go.

Hoe weet je welke foundation er bij je huidskleur past? Elke huid heeft namelijk een huidondertoon, dit kan gelig zijn, roze/rood, groen/olijf, blauwig of neutraal. Een verkeerde foundation bij je huidondertoon kan een erg dof of lelijk resultaat geven. Als je niet weet wat jouw huidondertoon is, vraag het dan even bij een drogist zoals DA of Douglas. Ze zijn erin gespecialiseerd en kunnen jou precies vertellen wat jouw huidondertoon is.

En dan, een foundation uitkiezen. Hoe pakken we dat aan? Simpel, test in de winkel een beetje foundation op je kaak. Veeg het uit en je ziet meteen of het past of niet. Als je nou erg twijfelt, loop dan even naar buiten en kijk in het daglicht hoe de foundation staat. Vaak komt de kleur van de foundation niet goed over in de winkel, door onnatuurlijk licht. Het is daarom dus ook belangrijk om je op te maken bij daglicht. Want wie kent het niet? Je maakt je op, loopt naar buiten en mensen schrikken zeg rot. Zag het er in TL-licht nog zo mooi uit, zie je er in daglicht uit als een monster.

Een foundation is bedoeld om je gezicht er egaler uit te laten zien. Smeer dus niet zolang foundation op tot je puistjes onzichtbaar zijn, gebruik daar liever concealer voor. Teveel foundation zorgt voor een cakey-effect, oftewel een dikke laag op je huid. Een veel gebruikte tip is om eerst je concealer aan te brengen, daarna pas je foundation. Er zijn verschillende manieren om je foundation aan te brengen, bijvoorbeeld de Beautyblender, een foundationkwast, een spons of je vingers. Let wel op dat sponsjes veel product opzuigen, dus het is minder zuinig. Zelf gebruik ik altijd m’n vinger, ik tip wat foundation op m’n voorhoofd, wangen, kin en neus en smeer het daarna uit. Vergeet nooit je foundation uit te vagen naar je hals. Vervaag het ook richting je oren en pas op dat er geen bruine of oranje lijnen bij je haarlijn komen. Dit voorkom ik zelf door op m’n voorhoofd niet te veel foundation te gebruiken. Let ook op dat er geen vegen foundation op je oorlellen zitten, dat is namelijk ook niet zo charmant.

Heb je een vette huid? Kies dan een foundation die olievrij is en met een matterend effect. De huid lijkt de matter en zal minder glanzen.

Te donkere lipliner
Lipliner kan mooi zijn. Je kunt je lippen er optisch mee vergroten en verkleinen, of je lipstick er beter mee uit laten komen. Ook voorkomt het dat je lipstick uitloopt. Een veelgemaakte fout is dat er een te donkere lipliner wordt gebruikt, zoals je ziet op de foto bovenaan het artikel. Kies daarom altijd een lipliner die niet te donker is voor je lippen of je lipstick. Wil je je lippen verkleinen, breng dan de lipliner aan net aan de binnenkant van je lippenrand.

Kies een lipliner die bij je lipstick matcht. Gebruik bij voorkeur een lipliner die één tint donkerder is dan je lipstick. Breng éérst de lipliner aan, en daarna je lipstick. Breng de lipliner eerst aan op de cupidoboog, dit is het midden van je bovenste lip. Teken de lipliner naar de mondhoeken toe, maar laat het richting de mondhoeken wel wat vervagen.

Lipstick op je tanden
Voor sommige is lipstick aanbrengen nog een behoorlijke kunst. Veel voorkomende blunders is dat de lipstick gaat vlekken (tip van hierboven: gebruik een lipliner!) of er komt lipstick op je tanden. Maar hoe voorkom je dat nou?

Er zijn een paar simpele trucjes om te voorkomen dat lipstick op je tanden gaat zitten. Als je je lipstick hebt aanbrengt, stop dan je vinger in je mond, doe je mond dicht en trek langzaam je vinger uit je mond. Zo haal je alle overtollige lipstick aan de binnenkant van je lippen weg. Daarna pak je een tissue, vouw hem dubbel en stop hem tussen je lippen. Druk je lippen erop en klaar ben je! Alle overtollige lipstick is weg.

Feit: lipstick die je opdoet, komt uiteindelijk in je maag terecht. Een vrouw ‘eet’ gemiddeld in haar leven 3,5 kilo lipstick. Jakkes!

Dat waren dan een aantal veel voorkomende make-up blunders. Er zijn er nog veel meer helaas, die behandel ik later in een ander artikel! Hopelijk vonden jullie dit artikel leuk om te lezen.

Welke make-up blunders kennen jullie nog meer? En wat waren jullie make-up blunders vroeger?

[five-star-rating]

18 REACTIES

 1. Ik heb ook jarenlang met mijn wenkbrauwen in de weer geweest tot het eindelijk goed ging.. te erg gewoon! Ik heb van nature een beetje een monobrauw maar ik haalde op een gegeven moment echt veel te veel weg in het midden, ik had maar halve brauwen lol!

 2. Aaaah bah, dat feitje over die lipstick is eigenlijk niet echt fijn om over na te denken :P Ik ben niet zo heel erg into make-up :P Wel om te lezen!! Maar zelf gebruik ik het nog niet echt… ja beetje mascara en af en toe wat oogschaduw.. maar dat was het wel.. Ik hoop alle blunders te kunnen voorkomen door mijn dagelijkse rondje langs vele beautyblogs!! ^_^

 3. Wat dacht je van blauwe mascara, en dan bedoel ik geen donkerblauwe, maar van die helblauwe..bijna fluoriserend. Toen vond ik het mooi, als ik het nu zie…#fail

 4. toen ik jonger was had ik hele dunne wenkbrauwen en nu doe ik er eigenlijk vrij weinig meer aan dan af en toe een verdwaalt haartje wegplukken en ze hebben een mooie natuurlijke vorm :)

 5. Erg grappig om te lezen! :D Ik heb ook wel eens last van lippenstift op mijn tanden! Ik ga die tip maar eens even goed in mijn achterhoofd prenten hihi

 6. Een super leuk artikel! Ik ken er nog een maar dan wel een lieve want ja, zij weten meestal niet beter… Soms kom je nog wel eens zo'n omaatje tegen van rond de 70-80 jaar met blauwe oogschaduw (meestal glanzend) en knalroze blush. Vroeger, in hun tijd was er natuurlijk niet veel keuze en was dit mode. Leuk om te zien dat bij sommigen de tijd is blijven stilstaan! Maar dat kan ik ze wel vergeven!

 7. Spinnenpoten dus zoals jij al zei (maar nog niet uitgebreid hebt behandeld),
  een mat van aan elkaar geklonterde wimpers (door niet je make-up af te halen maar welk elke dag een compleet potje mascara erop te smeren),
  teveel en/of te donkere blusher/bronzer,
  geknoeide nagellak naast je nagels laten zitten,
  alleen blauwe oogschaduw en verder niks (omdat meid in kwestie nog niet weet van andere make-up?)
  panda-ogen (zelf ook schuldig aan geweest in mij gothic-periode)…

  Hier kun je nog wel een artikel mee vullen!

 8. Hahaha, ik krijg flashbacks Eef!
  Maar ook ik heb mij schuldig gemaakt aan een aantal blunders! Idd de Yves Roucher rouge van mams uitproberen.. vlekkende mascara, blauwe mascara (wat ik toen überhip vond) Etc. etc. Maar wat toch echt een verschrikkelijke misser was.. mijn nepnagels (die ook nog eens héél lelijk waren) vastplakken met plakband! Jawel!

   • Ja die bedoelde ik ook idd! Of jij toen met je hele lange haar.. en altijd zo'n hoge staart in. Toen heb je het laten afknippen, maar deed je nog steeds een hoog staartje. Hihi je was net zo'n propeller! ;)

 9. Damn. Ik droeg n blauw lijntje boven mijn ogen in het 3e middelbaar. Precies n paar blauwe ogen. En dan ben ik dr mee gestopt voor n paar jaar :) Even now: Ik draag eigenlijk geen make-up, buiten wat mascare – sometimes a black eyeline – en DEF lipstick – always lipstick!-.

 10. Hahaha, leuk artikel! Ik had ook wel een paar make-up blunders. Eentje was bijvoorbeeld dat ik een tijdje lang elke dag knalroze oogschaduw heb gedragen. Nog meer make-upblunders: teveel mascara, te veel oogpotlood, plakkerige lipgloss lippen (als in: draadjes lipgloss als je je mond opendoet). enzovoort enzovoort!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in