Persoonlijk: Ik krijg lenzen!

De laatste persoonlijke update is al honderd jaar terug, dus het werd hoog tijd voor een nieuwe. Dit keer betreffende m’n ogen! Want zoals je misschien al hebt gelezen op Facebook of Twitter, krijg ik binnenkort lenzen.

Al sinds m’n vijftiende heb ik last van afstanden scherp te zien. Een tekst in de verte, zoals het vertrekbord op stations, was altijd vrij moeilijk te lezen. Meestal kon ik het wel zien als ik m’n ogen half dichtkneep, om zo scherp te stellen. Echter doe ik dat knijpen met m’n ogen nu al ruim 10 jaar, hoog tijd voor een bril of lenzen dus!

Ruim tien jaar geleden, toen was ik 16, ben ik voor een oogmeting langs Hans Anders geweest. Ze meette daar -0,25 en -0,50. Je zicht hoort 0/0 te zijn, dus het was slechts een kwartje en een halfje verschil van “hoe het hoort”. Toch zorgde dat kwartje en halfje er wel voor dat teksten op afstand moeilijk kon lezen! Ik kocht toen een bril, maar al snel stond hij meer in de kast, dan op m’n neus. Ik had een montuur gekozen die achteraf niet mooi bij mijn gezicht paste. Bovendien wilde ik ook geen bril, en vond ik het niet echt nodig.

In de afgelopen 10 jaar is mijn zicht langzaam achteruit gelopen. Omdat ik geleidelijk steeds minder begon te zien, viel me niet op hoe slecht ik eigenlijk zag! Totdat ik vorige week weer langs Hans Anders ging. Ik was het zó zat om geen teksten vanaf één meter afstand niet meer te kunnen lezen. Stond ik in de snackbar, moest ik half over de balie buigen omdat ik anders de menu borden aan de muur niet kon lezen. En liep ik een winkel in, dan moest ik naar elk schap toelopen om te lezen wat de prijs/aanbieding was. Zeer vermoeiend!

Ik heb een afspraak gemaakt bij Hans Anders, en uit de meting bleek dat ik inmiddels -1,75 en -1,25 heb. Ook heb ik aan beide ogen een cilinderafwijking (een krommingsfout van het hoornvlies). Dit zorgt ervoor dat ik nog waziger zag, want op zich is -1,75 en -1,25 niet enorm schokkend veel. (Mijn vriend heeft -8!)

Het grote schrikmoment bij Hans Anders kwam toen ik een apparaat voor m’n gezicht kreeg, waarin ik door twee glaasjes moest kijken. Naar een bord, met letters erop. Aan het einde van de meting zei ze: “Dit is hoe je hoort te zien..” en ik zag de letters haarscherp! Toen zei ze “..en dit is hoe je zicht nú is” Ze klikte het apparaat uit en bam, de letters waren één grote, wazige vlek. Wat een verschil. Ik stond helemaal perplex.. ik wist dat ik slecht afstanden kon zien.. maar zó erg?!

We maakten een vervolgafspraak, deze is toevallig vanmiddag. Ik ga dan in de winkel, samen met de medewerker, oefenen met de lenzen in en uit doen. Als je namelijk nog nooit lenzen hebt ingehad, is de eerste keer onwijs priegelen. Gelukkig heb ik al ervaring met lenzen in doen, namelijk m’n kleurlenzen! :D Mocht ik de lenzen vanmiddag in een half uur tijd in en uit krijgen, krijg ik ze direct mee. Duim voor me dat het lukt dus, want ik wil ze zo snel mogelijk! (De reden dat je een half uur de tijd krijgt, is omdat je ogen na een half uur ‘geen zin meer hebben’. Het lukt dan gewoon niet meer!)

Naast alleen lenzen, koop ik er ook een bril bij. Mocht ik een keer oogontsteking oplopen, ’s nachts naar beneden moeten (je gaat dan niet snel je lenzen in doen), of een dag hebben dat ik geen zin heb in lenzen, dan wil ik gewoon naar m’n bril kunnen grijpen. Ik weet nog niet welk montuur ik kies, maar waarschijnlijk een wat zwaarder, zwart model.

Tot zo ver mijn persoonlijke update! Bedankt voor het lezen (ik typte lenzen haha) en ik ben erg benieuwd of jij lenzen of een bril hebt? Wat voor sterkte heb jij?

20 REACTIES

 1. Sinds mijn 8e loop ik met een bril rond. Heb rond mn 16e 5 jaar lang harde lenzen gehad, maar mijn traanvocht beranderde van samenstelling waardoor ik door een olievlek keek. Dan zie je dus ook niets. Nu alweer jaren aan de bril. Heb -6,25 bij beide ogen en cilinders van 1,75 en 2,25. Zie echt niets :( Ik vind t irritant dat mensen met een lage afwijking goedkope en dus meer brillen kunnen kopen om lekker af te wisselen. Dat wil ik ook.

 2. Ohh ben benieuwd wat voor bril je kiest!
  Ik heb -1.50 aan beide ogen met een cilinder.
  Ik draag tegenwoordig alleen mijn bril, ik heb nog een abbo lopen voor lenzen, maar mijn ogen zijn te droog waardoor ze rood werden en gingen irriteren, zo jammer!

 3. Het ging bij mij precies hetzelfde! En aah joh da’s bijna niets vergeleken met mijn -2.00 links en -3.50 rechts. Ik heb de afgelopen jaren altijd met lenzen ingelopen maar in de zomer kocht ik een leuke bril waardoor ik het nu meer afwissel. :yay:

 4. ik heb sinds mijn 15e een bril maar gelukkig geen ernstige sterkte, maar -1 en hoef ik hem niet altijd te dragen XD toch zou ik nog wel eens lenzen willen proberen maar vind ze zo rot om in en uit te doen :(

 5. Ik heb zelf ook lenzen en een bril. Gelukkig heb ik niet een grote afwijking, maar ik kijk wat naar buiten, waardoor mijn ogen te veel moeten inspannen als ik lees. Ik had eerst alleen een leesbril , maar dat bleek toch niet genoeg te zijn. Daarna ben ik over gegaan op lenzen en ik draag mijn lenzen meer dan mijn bril. De eerste dagen moet je er aan wennen (maar dat bouw je allemaal op , je mag je lenzen niet direct een hele dag in doen ) Ik kan in ieder geval niet meer zonder mijn lenzen. Ik doe ze ’s ochtends in en ik merk er helemaal niets meer van. En een bril is altijd leuk voor de afwisseling en soms ook lekker makkelijk.

 6. Ik heb gelukkig goede ogen, maar het lijkt me echt confronterend en raar om te zien hoe slecht je eigenlijk ziet (de test die ze deed met het apparaat). Maar dan besef je denk ik wel pas goed hoe hard je die bril/lenzen eigenlijk nodig hebt! Hopelijk lukt het in- en uitdoen in de winkel goed, en kun je snel zien zoals je moet zien ;)
  En slim om er een bril bij aan te schaffen. Ik weet niet of je last hebt van hooikoorts/tranende ogen. Of als je verkouden bent en veel moet niezen bijvoorbeeld…..

 7. Ik heb al sinds groep drie een bril en sinds de derde van de middelbare school lenzen. Mijns sterkte is iets meer dan gemiddeld (-9) en ik ben echt ontzettend blij dat er lenzen bestaan. De glazen in mijn bril zijn namelijk niet heel licht (ook al laat je ze dunner slijpen), dus hij zakt van ellende gewoon van mijn neus af. Ik gebruik hem enkel als ik ’s nachts uit bed moet of moe ben en mijn lenzen uit doe ’s avonds. Heel veel succes!

 8. Fijn voor je dat je nu lenzen krijgt! Ik heb zowel een bril als lenzen; ook beide van Hans Anders :) Ik heb -2,25 (L) en -1,75 (R) en ook een kleine cilinder in mn rechter oog.

 9. Ik heb lenzen en een bril, maar ben bij meester reenders geweest. Ik draag nu bijna altijd lenzen alleen tja, die bril is gewoon handig voor af en toe als je ogen niet zo veel zin hebben in die lenzen! Toen ik voor het eerst m’n lenzen indeed ging het niet zo goed haha, die mevrouw moest me zelfs helpen! Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed ;)

 10. Ik heb zelf al meer dan 12 jaar lenzen en ik wissel mijn lenzen af met het dragen van mijn bril. Ik heb aan beide ogen -4,50 dus dat is nog best wel heftig. Ik zie vrij weinig zonder lenzen of bril. Erg handig dat je er ook over hebt nagedacht om een bril erbij te nemen. Ik vind het heerlijk om in de avond gewoon mijn lenzen uit te halen een mijn bril op te doen.

 11. Ik draag al sinds mijn 15de een bril tijdens de les, als ik televisie kijk of als ik autorijd. Verder heb ik hem niet echt nodig, maar het is soms inderdaad erg lastig als je niet scherp ziet tijdens het winkelen enz.. Ik heb ook -1,75 aan beide ogen en vorige maand heb ik voor het eerst lenzen geprobeerd. Ik heb er bijna 2 uur over gedaan om een lens in mijn oog te krijgen (en er weer uit te krijgen), maar heb ze toch meteen meegekregen.. Ondertussen gaat het al een stukje beter, maar het is toch mijn ding niet en ik heb sowieso al erg gevoelige ogen. Ik draag ze dus maar één of twee keertjes per week. In de les zet ik nog altijd gewoon mijn bril op, maar ik vind lenzen wel superhandig wanneer je ’s avonds met vrienden weggaat ofzo.

 12. Ik heb nu ook een paar jaar lenzen en droeg daarvoor ook een bril. En wat je zegt herken ik helemaal haha, ik dacht elke keer dat het wel meeviel, totdat ik ontdekte hoe scherp mijn bril was… En als je dat dan gewend bent, dan lijkt het allemaal echt heel scherp…

  Xx Alex

  • Dat had ik ook, een bril en lenzen. En heel slechte ogen, de ene was -8 en de ander -10. Ik had al rond mijn 13e lenzen, maar kon ze niet meer verdragen toen ik rond de 25 was. Ik moest dus altijd mijn bril dragen wat ik heel erg vond en wat vreselijk was voor mijn zelfvertrouwen. Ik ben toen geopereerd aan mijn ogen. Ze waren te slecht om gelaserd te worden, maar met lensimplantaten kon ik weer zien. Het was een rib uit mijn lijf, maar het resultaat is fantastisch :)

 13. Hallo,
  Sinds me 17de (bijna 18de) heb ik een bril met de sterkte van -2.50, vanaf toen droeg ik altijd een bril. Ik kan wat zien maar niet helemaal duidelijk. Maar sinds deze jaar April draag ik lenzen van -2.50.
  Nu draag ik me bril alleen maar avonds thuis.
  groetjes, Jasmina

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in