Tips & inspiratie: een plek waar je kunt bloggen/studeren

Als je ook blogt, weet je misschien hoe belangrijk het is om een goede werkplek te hebben. Een rustige plek waar je ongestoord kunt bloggen. Sommigen kunnen prima bloggen op de bank met hun laptop, terwijl de TV aanstaat. Ikzelf heb daar geen concentratie voor – ik moet bloggen in een rustige en opgeruimde omgeving. Omdat ik de laatste jaren steeds serieuzer ben gaan bloggen, besloot ik één kamer in ons huis om te toveren tot ‘blogkamer’. Mijn eigen kamer waar ik rustig en ongestoord kan computeren en bloggen. Maar ook de plek waar ik fotografeer! Vandaag geef ik je wat tips om de perfecte omgeving te creëren voor jezelf als blogger (of student).

Meubels en decoratie

Het belangrijkste aan jouw plekje, is dat er de juiste meubels staan om te kunnen werken. Dat betekent: een goed bureau waaraan je kunt werken, een goede en ergonomische bureaustoel, en natuurlijk een goed werkende computer. In principe is dat het belangrijkste in jouw ‘blogkamer’, maar vergeet niet de bijbehorende accessoires. Organizers, een prikbord, (lectuur)bak of map, pennenbak, eventueel ladekastje(s). Al die dingen zorgen ervoor dat er geen pennen, papieren en andere rommel zal rondzwerven op jouw bureau. Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd, en met een opgeruimd hoofd kun je beter te werk.


Licht

Als je fotografeert op de plek waar je ook werkt, zoals ik, is goed licht zeer belangrijk. Ik heb gemerkt tijdens het fotograferen voor mijn blog, dat daglicht ontzettend belangrijk is. Als blogger herken je dit misschien wel; in de zomer na het eten nog lang foto’s kunnen maken, maar zodra het vroeg donker wordt, is er geen beginnen meer aan!
Kies daarom een tijdstip uit waarop het meeste daglicht in je kamer valt. Bij mij is dat rond 13:00, dus dan ga ik ook om die tijd foto’s maken voor m’n blog. Ik heb naast mijn bureau een extra en leeg bureau staan, in de kleur hoogglans wit. Ik heb een lichtroze behang, en het bureau staat vrijwel onder een groot, schuin dakraam. Hierdoor profiteer ik van een lichte omgeving op mijn foto’s. Fotograferen met direct zonlicht vind ik drama. De foto’s zijn dan overbelicht en hebben een gele gloed, dus zorg voor een goed gordijn, luxaflex of rolgordijn, bv. van VELUX. ’s Avonds werken in sfeerlicht kan ook erg prettig zijn, zorg dan wel voor voldoende lampjes op je kamer.

Rust en stilte

Niet alleen tijdens het bloggen of fotograferen, maar helemaal tijdens het opnemen van video’s is het belangrijk dat de kijkers geen achtergrondgeluiden horen die kunnen afleiden. Een buurman die in de straat met de decoupeerzaag bezig is alsof z’n leven ervan af hangt, kinderen die om 15:00 het schoolplein oprennen alsof ze zojuist door de duivel zijn overgenomen (of überhaupt kinderen zonder volumeknop), of -vooral als je in de stad woont- toeterende auto’s of luidruchtige scooters/brommers. Helaas heb je hier weinig invloed op, behalve zorgen voor een goede isolatie in je huis en dubbele ramen, maar dat is zelf nogal lastig aanpassen, tenzij het huis nog in aanbouw is. Zorg in ieder geval dat je een niet al te lege kamer hebt (i.v.m. echo en holle geluiden), geen apparaten hebt staan die herrie maken (airconditioning, etc.) en dat je je raam dichtdoet als je filmpjes gaat opnemen.

Ruimte

Ik had deze eerst toegevoegd met het kopje licht, maar besloot dat ik hier toch nog apart iets over wil zeggen. Voorheen was mijn blogkamer gewoon ‘een’ kamer, een soort rommelkamer. Er stond een logeerbed, een berg lege dozen tot aan het plafond (niet alleen van online shoppen, ik zweer het) en nog veel meer troep. Ikzelf zat aan een klein hoekbureau in een hoek van mijn kamer, onder het schuine dak. M’n monitor, speakers, muismat met muis en toetsenbord namen dat hele bureau in beslag en ik had nergens ruimte om me heen. Een donkere, kleine hoek waarin ik werkte: ik vond het waardeloos.

Toen ik besloot de kamer te renoveren tot blogkamer, haalde ik alle dingen eruit die niets met mijn blog te maken hadden. Logeerbed, keukenspullen en servies dat we nooit gebruikte, oude spullen van vroeger – alles is naar zolder gegaan. Met een lege kamer ging ik aan de slag. Het donkerbruine met metallic blauwe behang ging eraf, en er kwam een lichtroze kleur voor in de plaats. De blauwe balken en kozijnen werden kokoswit (ja, dat is een kleur volgens Praxis!) en ik ging naar Ikea voor nieuwe meubelen. Twee grote bureaus voor naast elkaar aan de langste muur, een hoge kast, een Helmer ladekast, een goede bureaustoel, en meer meubels staan er niet. Meer heb ik niet nodig, meer wil ik ook niet hebben staan. De kamer is nu leger, overzichtelijker, en het belangrijkste: ik heb ruimte. Zoveel ruimte. Op mijn bureau heb ik een Xenos desk organizer staan, hierin kan ik al mijn losse troep in op bergen. Markeerstiften, een rekenmachientje, stempels, washitape, visitekaartjes en belangrijke documenten, niets slingert nog los rond op mijn bureau. Pennen heb ik een pennenbak, op eBay vind je veel leuke, ikzelf heb deze.

Kortom: zorg voor voldoende ruimte, vooral om je heen. Berg kleine, losse dingetjes op in bakjes of lades, leg papieren in een lectuurbak, zorg dat je niet teveel spullen in het zicht hebt. Koop een leuk prikbord bij Xenos of Ikea waar je visitekaartjes, ansichtkaarten, inspirerende quotes en zulks kunt ophangen. Want, nogmaals: een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Je kunt ze uiteraard ook toepassen op studeren of werken! Er komt binnenkort nog een artikel aan over hoe mijn blogkamer eruit ziet. Ik moet hem eerst nog even opruimen, hihi :blush: Ik ben heel benieuwd wat jij belangrijk vindt aan een omgeving waarin je werkt, studeert of blogt. Heb je nog tips? Laat ze achter in de reacties!

5 REACTIES

  1. Wat een fijn artikel! Ik woon nu (tijdelijk) op een kleine studentenkamer, waar heel weinig ruimte is om mooie foto’s te maken en ik merk dat dit mijn creativiteit als blogger zo afremt. Heel erg jammer!

    Ik ben erg benieuwd naar je blogkamer!

  2. Heerlijke inspiratie! Momenteel zijn wij de zolder aan het opruimen. Ik hoop hier een plekje in te kunnen richten als blog werkplek. Ben benieuwd hoe jouw blogkamer er straks uit ziet! Alvast veel succes en plezier met inrichten :-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in