Tips & inspiratie voor de perfecte slaapkamer

Eén van de belangrijkste ruimtes in het huis is de slaapkamer. Dit is dé plek waar je tot rust komt en jezelf even kunt opladen ’s nachts. Voor een goede nachtrust is het dus heel belangrijk dat je met een aantal factoren rekening houdt. Welke dat zijn, vertel ik vandaag in dit artikel!

1. Opgeruimd staat netjes slaapt beter
Is je slaapkamer een rommeltje? Dan slaap je waarschijnlijk ook minder goed. Hoe minder spullen, hoe minder afleiding, en dus hoe meer rust je slaapkamer uitstraalt. Een rustige uitstraling is belangrijk in de slaapkamer, hierdoor zul je merken dat je stukken beter slaapt. Handen uit de mouwen dus, en ruim zoveel mogelijk spullen op. Koop opbergdozen of bakken bij Xenos, Ikea, etc. en je zult zien dat wanneer je allerlei losse spulletjes opbergt, het al een stuk minder rommelig oogt. Nog een tip is de ruimte onder de bedden die goed besteed kan worden, door bakken op wieltjes aan te schaffen (Xenos wederom) en hierin allerlei losse spullen te doen.

Probeer kleding niet rond te laten slingeren, maar zoveel mogelijk in de kledingkast te houden. Heb je toch kleding liggen wat je niet meteen in de kledingkast wilt opbergen, dan is een ophangrek of ophanghaken voor over de deur ideaal. Oogt meteen weer een stuk netter én het is overzichtelijker dan wanneer je één berg kleding op bed of in een stoel hebt liggen.

Voor je nachtkastje geldt: zo min mogelijk spullen. Alleen de meest belangrijke dingen! Een schemerlamp, een boek, handcrème, wekkerradio, dat is allemaal prima. Maar allerlei losse dingetjes zorgen weer voor een rommelig effect, dus berg die op in je nachtkastje, voor zover mogelijk.

2. Geen TV
Ik weet dat er een hoop mensen het hiermee niet eens zullen zijn, maar ik zweer erbij: geen TV op de slaapkamer. Toen ik bij m’n ouders woonde had ik het wel altijd, maar sinds ik samenwoon is een TV op de slaapkamer er nooit meer van gekomen. Een slaapkamer is om te rusten en om bij te komen, en wanneer we in bed verder gaan met prikkels ontvangen, rusten we niet echt uit. Bovendien forceer je jezelf misschien soms om een bepaalde serie of programma af te kijken, terwijl je eigenlijk al had moeten slapen?

3. Een goed bed
Uiteraard kan deze niet ontbreken! Het belangrijkste onderdeel van de slaapkamer is natuurlijk het bed. Hierin breng je heel wat uurtjes van je leven door, dus het is enorm belangrijk dat je een goed bed hebt. Een goed bed bestaat natuurlijk uit een goed matras, stevig maar zacht hoofdkussen, en een goed dekbed. Maar ook ledikanten zijn heel belangrijk, want die bepalen het uiterlijk van je bed en zorgen ervoor dat je bed jarenlang mee moet gaan.

4. Goede ventilatie & kamertemperatuur
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik het warm heb slaap ik niet, en als ik het koud heb slaap ik ook niet. Een warme slaapkamer kan zelfs zorgen voor nachtmerries! Zorg dus daarom voor een goede, stabiele kamertemperatuur. Investeer in een dekbed dat ademt en ventileert, maar ook warmte biedt. Zelf hebben wij een dekbed dat uit twee delen bestaat, een zomer- en een wintergedeelte. Deze kun je los van elkaar gebruiken, maar ook gecombineerd door ze vast te klikken.

Een muffe slaapkamer is ook niet wat je wilt, dus zorg voor goede ventilatie. Dat betekent niet meteen dat je met het raam wagenwijd open moet slapen, maar op een kiertje is toch vaak wenselijk. Je transpireert ’s nachts best veel (ja, ook jij!) en het is niet lekker om ’s ochtends met koppijn wakker te worden. Of in een zweetlucht. Je ramen kunnen zelfs ’s nachts beslaan of nat worden als er geen goede ventilatie op de kamer is; wat on den duur weer slecht is voor het houtwerk.

5. Overdag licht, ’s nachts donker
Als je ’s nachts slaapt, is het belangrijk dat je geen enkel storend factor hebt in de slaapkamer. Dat betekent geen geluiden, maar ook geen licht. Verduisterende gordijnen zijn ideaal! Er komt geen greintje licht doorheen en de kamer is écht pikkedonker. Overdag of ’s avonds, wanneer je even wilt relaxen op bed, is licht juist weer erg belangrijk. Een donkere room kan al snel depressief en somber ogen, dus zorg voor een lichte slaapkamer. Niet alleen licht qua kleuren, ook qua verlichting.

Ik ben benieuwd naar jouw tip voor dé perfecte slaapkamer. Deel hem in de reacties!

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in