Weetje van de dag: Wat betekent dermatologisch getest?


Wat betekent dermatologisch getest?

Op veel make-up en verzorgingsproducten staat de tekst “Dermatologisch getest”. Maar wat is dat nou eigenlijk? Het betekent dat het product op vrijwilligers is getest, oftewel op mensen. De fabrikant of dermatoloog stelt dan wat proefmensen aan die het product gaan testen, voordat het in productie wordt genomen. Het doel van dit soort testen is om uit te sluiten dat mensen er een allergische reactie op krijgen. Echter is dat nooit met zekerheid te zeggen, aangezien er een ingrediënt in kan zitten waar iemand plots op kan reageren.

11 REACTIES

 1. Ja onzin inderdaad, ze hebben het getest en that's it. Van de merken die het hardst schreeuwen dat ze dermatologisch getest zijn enz krijg ik juist wel een allergische reactie :')

 2. Hmm natuurlijk let je ook op allergieën, maar denk dat ze dat bij de productie al doen aan de hand van de bestanddelen die ze gaan gebruiken. Van de meest voorkomende allergenen is dat effect natuurlijk al bekend. Denk dat ze eerder kijken naar huid verdraagzaamheid anders dan allergische of overgevoeligheidsreacties.

  Lijkt me voor een fabrikant trouwens ook onzinnig om een product uit te brengen waarbij de dermatologische beoordeling slecht was, het zegt wellicht weinig over een product maar wel degelijk 'iets'.

  Voor de rest let ik er eigenlijk niet zo veel op, dus zo'n weetje zet je toch wel aan het denken :) !

 3. Enneehhh… "Dermatologisch getest" zegt helemaal niks over de uitslag van die test he! Dus eigenlijk is het een nietszeggende term die ze weg zouden kunnen laten. Alleen maar marketingpraat waar je zo intrapt als je niet oplet.

 4. Goed stukje! Zoals anderen al zeggen: Pure marketing!
  Net als "gepatenteerd" – dat er patent op aangevraagd is betekend ook niet dat het een geweldig product is; alleen dat het niet nagemaakt mag worden.

 5. Dermatologisch getest klinkt altijd meteen zo alsof het uitgebreid in laboratoria enzo is onderzocht. Chic woord voor het gebruiken van proefpersonen, hmm apart.

 6. Staat er dermatologisch getest op het etiket dan heeft de fabrikant het product of de afzonderlijke ingrediënten mogelijk door dermatologen op vrijwilligers laten testen. Dat zegt niets over het resultaat van deze onderzoeken. Soms is de geteste groep te klein om significante resultaten te krijgen. Als 30 willekeurige mensen een negatieve reactie heeft, is het niet uitgesloten dat anderen wel een reactie krijgen. De waarde van dit soort proeven is daarom beperkt. Ook de term dermatologisch getest heeft geen wettelijke inhoud. Dus valt niet na te gaan of inderdaad een dermatologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Over de kwaliteit en de resultaten van het onderzoek bestaat evenmin duidelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in