Welke beauty regels overtreed jij?

Er zijn misschien wel honderden beauty regels, waar we ons allemaal aan moeten houden. Oke, niks moet, maar het wordt wel aangeraden. Zo ‘moet’ je altijd voor het slapen gaan je makeup eraf halen, mag je geen producten gebruiken die over datum zijn, je moet je insmeren met een juiste factor zonnebrandcreme, 3 keer per dag je tanden poetsen.. ga zo maar door. Maar houden we ons wel allemaal aan deze regels? Er zijn ongetwijfeld een hoop regels waaraan we ons niet houden, zelfs ik niet.

Zo poets ik ‘maar’ twee keer per dag m’n tanden, ik douche elke dag, was elke dag m’n haar, vergeet soms m’n make-up van m’n snoet af te halen en ik let niet altijd op de houdbaarsheid datum van makeup.

In dit artikel neem ik wat beautyregels onder de loep, en kun je lezen wat andere beautybloggers voor overtredingen maken!

Laten we beginnen met de meest bekende beauty regel..

Voor het slapen gaan je make-up eraf halen!
Maar waarom eigenlijk? Als je te lang makeup draagt, kan dit je huid gaan irriteren en er kunnen bacteriën gaan groeien op je huidoppervlakte. Restjes mascara en oogpotlood kunnen in je ogen komen, wat natuurlijk ook voor een hoop irritaties zorgt. En wat dacht je van makeup dat achterblijft op je kussen? Als ik m’n mascara er ’s avonds voor het slapen gaan niet afhaal, heb ik de volgende ochtend zwarte vegen op m’n kussen. Not so fresh! ’s Nachts herstelt je huid en dit proces gaat natuurlijk het beste als je huid en poriën vrij zijn van makeup.

Tegenwoordig zijn er genoeg producten op de markt die ervoor zorgen dat je makeup binnen enkele seconden verwijderd is, zoals reinigingsdoekjes. Deze zijn erg mild en fijn in gebruik, en hoeven niet veel te kosten. Een paar vegen over je gezicht en een paar over je ogen, en weg is je makeup. Kleine moeite, toch?

Gebruik geen makeup dat over datum is
Kaas eet je ook niet als het al een week over datum is, wanneer zou je dan wel oude mascara op je wimpers smeren? Tegenwoordig staat er op alle makeup een houdsbaarheid datum. Je kunt het zien aan een plaatje van een klein potje met daarin een cijfer en de M erachter, bijvoorbeeld 24M. Dat wil zeggen dat dat product 24 maanden lang houdbaar is, 2 jaar dus. Het is erg belangrijk om hier goed op te letten! Net als voedsel kan makeup ook gaan bederven, soms zelfs schimmelen. In de loop der tijd gaan bacteriën zich nestelen in de makeup en dat wil je natuurlijk niet op je gezicht hebben! Over het algemeen gelden de volgende houdbaarheidsdatums:

Mascara: Maximaal 3 maanden houdbaar.
Oogpotlood: Maximaal 2 jaar houdbaar, mits je het oogpotlood regelmatig slijpt.
Oogschaduw: Maximaal 2 jaar.
Foundation: Maximaal 1 jaar tot 1,5 jaar houdbaar.
Concealer: Maximaal 1 jaar.
Poeder: Maximaal 2 jaar.
Lipstick: Maximaal 2 jaar.
Lippotlood: Maximaal 2 jaar houdbaar, mits je het lippotlood regelmatig slijpt.
Nagellak: Rond de 2 jaar houdbaar.

Zoals je ziet, zijn de meeste makeup producten wel een tijdje houdbaar. Toch heb ik een aantal lipsticks in m’n stash die maar 3 maanden houdbaar zijn, dit heeft dan te maken met bepaalde ingrëdienten. Kijk daarom dus altijd naar de houdsbaarheid op het product! Een tip om te testen of je makeup nog goed is, is door eraan te ruiken. Mocht het een andere geur hebben, gooi het dan direct weg! Het gaat wel om je huid, en je wilt liever geen risico’s oplopen met dit soort dingen! Huidinfecties, ooginfecties, uitslag, puisten, noem het maar op..

Voor producten die in potjes zitten (zoals lipgloss of lipbalm) geldt dat het een minder goede houdsbaarheid datum heeft. Alle producten die je met je vingers aanraakt, is minder lang houdbaar. Op je vingers zitten namelijk veel bacterien, en als dit constant in contact komt met je makeup, kan het nooit erg goed zijn.

Mascara is dus 3 maanden houdbaar, dit geldt voor vrijwel alle mascara’s. Aan deze regel moet je je écht houden, want er kunnen bacteriën in je mascara komen en hier kun je zelfs een ooginfectie van oplopen, yikes! Qua nagellak is het meestal heel goed te zien, wanneer het niet goed meer is. De nagellak wordt dik en stroperig, of het droogt uit. In dat geval: in de prullenbak mikken!

In bijna alle cosmetische producten zitten conserveringsmiddelen en antibacteriële stoffen, die zoveel mogelijk bacteriën doden. Toch moeten we ons van fabrikanten aan de houdsbaarheidsdatum houden. Maar mijn moeder zegt altijd, als de kruiden bijvoorbeeld over datum zijn, dat je het dan nog makkelijk kunt eten. Fabrikanten zouden namelijk een kortere houdsbaarheidsdatum op de producten en artikelen zetten. Dit geldt natuurlijk niet voor alles, zuivelproducten en vleeswaren moet je na de houdsbaarheidsdatum natuurlijk meteen weggooien. Fabrikanten doen dit om de verkoop van hun producten te stimuleren. Een aantal jaar geleden was er journalist van the Dailymail die dit wel eens wilde testen. In het Panspermia Microbiologie Laboratorium in Essex liet ze vijf jaar oude mascara, blush, oogschaduw, makeup sponsjes, lipstick en een wenkbrauwpotlood testen. Hoe testte ze dit? Nou, per product telde zij het aantal bacterïen dat erop zouden zitten. Dat aantal moest onder de 100 zitten, anders zou het ‘bedorven’ zijn. En wat bleek uit de test? Op elk product zat welgeteld maar 10 bacteriën. Vijf jaar oud en dus nog goed te gebruiken, dat kan dus ook!

Desondanks raad ik je aan om gewoon de houdsbaarheidsdatum aan te houden als het kan, maar wees dus niet bang als je oogschaduw al 3 jaar oud is en je foundation 2 jaar. Ruik eraan, let goed op de structuur van het product, kijk hoe de substantie eruit ziet. Let dus op alle bovenstaande punten als je twijfelt! En bij twijfel, gooi het dan weg. Het is beter om geen risico te nemen en wat is nou leuker dan nieuwe makeup shoppen?

Elke dag je haar wassen
Hier maak ik me schuldig aan, ik geef het toe. Ik kan er niet tegen als m’n haar een beetje vet is, en om dat dus te voorkomen was ik het al járen elke dag met shampoo. Maar dit is natuurlijk niet goed. Ten eerste kost het je veel geld aan shampoo, maar omdat je shampoo kunt vergelijken met zeep, kun je dus wel aannemen dat er een middel in zit wat je niet te vaak moet gebruiken. Net als je haar wassen, is het ook niet goed om elke dag te douchen. Door het warme water droogt je huid enorm uit, dit kun je ook wel stellen met je haar. Het wordt droger en verwend, want als je op gegeven moment een dag niet je haar wast, is het meteen vet. Natuurlijk zijn er diverse shampoo’s op de markt die geschikt zijn om je haar ermee dagelijks te wassen, maar geloof me, ook dat is en blijft slecht.

Mocht je nou als ik elke dag te haar wassen, en wil je wat minderen (drie keer per week je haren wassen blijft het beste)? Was het dan gewoon een dag niet, je kan het dan wel alsnog nat maken onder de douche, maar doe er geen shampoo in. Mocht het dan inderdaad vet zijn einde van de dag, dan kun je nog droogshampoo gebruiken. De basis van droogshampoo is talkpoeder en het is voornamelijk verkrijgbaar in een sprayvorm. Veel mensen gebruiken het ook als stylingsproduct. Droogshampoo brengt structuur aan in je haar en lost het vet min of meer op. Het is ook een kwestie van wennen, want misschien vind jij je haar na een dag niet wassen al enorm vet, een ander kan dat niet eens opvallen. Kun je er nou écht niet tegen, zelfs niet met droogshampoo, draag het dan in een paardenstaart. Als het los is, hangen de vettige slierten er eerder futloos bij dan als je het mooi in een staart of knot doet. Mocht je zelfs dáár niet aan kunnen wennen, neem dan op z’n minst een shampoo voor elke dag. Het is nog niet goed, maar beter dan gewone shampoo.

Kwasten wassen
Het wordt aangeraden om je kwasten elke week te wassen met lauw water en een druppeltje (baby)shampoo. Nog beter zijn de producten die er speciaal voor zijn gemaakt, zoals de MAC Brush Cleaner. Deze kost 11 euro en er zit 235 ml in.

Er zijn genoeg andere merken die een Brush Cleaner in hun assortiment hebben. Deze werken uiteindelijk toch veel dan lauw water en shampoo, en ze zijn meestal erg geconcentreerd waardoor je er maar weinig van nodig hebt.

Maar waarom moet je persé elke week je kwasten wassen? Simpel, je gebruikt dagelijks. Ze komen vaak in contact met verschillende soorten makeup. Door ze te wassen verwijder je alle bacteriën die erin zitten. Ook was je ze natuurlijk om restjes makeup te verwijderen, dat is met oogschaduw kwasten bijvoorbeeld erg handig. Op je huid zitten veel bacteriën, die je natuurlijk al snel verspreidt door middel van kwasten. Vandaar dat ze dus aanraden om bij veel gebruik, elke week je kwasten te wassen. En mocht je nou geen Brush Cleaner hebben, gebruik dan een milde shampoo, bij voorkeur babyshampoo. Gebruik geen koud water en al helemaal geen heet water, maar gewoon lauw.

En dat waren dan een aantal bekende beauty regels!
Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar die ga ik niet allemaal bespreken. Dit zijn een aantal vrij belangrijke regels die ook om je gezondheid gaan. Wellicht bespreek ik later met jullie nog wat andere beauty regels, maar voor nu wil ik weten, aan welke beauty regels houden jullie je? Ik vroeg op Twitter welke overtredingen er allemaal werden begaan.

Maya van http://www.lipsticknews.nl bekent:

“Ik gebruik elke dag de stijltang! Heel slecht, maar kan het niet laten. :(“

Oei, dat is zeker niet goed voor je haar! Door de hitte van de stijltang kan je haar enorm uitdrogen en uiteindelijk beschadigen. Ook kan je haar erg poreus worden en afbreken. Als je toch elke dag je haar wilt stijlen (wat ik niet aanraad!), zorg dan

dat je een goede, hitte-bestendige stijltang hebt, het liefst met een keramische beschermplaat. En behandel je haar vóór het stijlen met goede producten, zoals shampoo, conditioner, een masker of een serum.

Myrne van http://itsfashionaddict.blogspot.com bekent:

“soms vergeet ik mijn mascara er wel is af te halen :$ En dan lig ik in bed en dan denk ik; ik ga maar even heel snel mijn mascara eraf halen haha!”

Heel goed dat je het er alsnog afhaalt! Sommige mensen zijn bang dat hun wimpers uitvallen als ze hun mascara op laten zitten, maar dat is maar een fabel. Wel is het enorm slecht, zoals je hierboven al kon lezen. Niet alleen gaat het vlekken op je kussen, ook kunnen de restjes mascara in je ogen komen, wat weer voor irritaties en zelfs een ooginfectie kan leiden. Het is een kleine moeite om ’s avonds je makeup eraf te halen, vooral met reiningingsdoekjes.

Helen van http://beautyill.blogspot.com bekent:

“Harsen.. als ik het op bepaalde plekken in mijn gezicht doe houd ik weken witte blokjes! Scrubben enzo.. niets helpt :$”

Het is belangrijk dat je de juiste soort ontharingsstrips gebruikt voor je gezicht. Gebruik dus geen ontharingsstrips voor je benen op je gezicht, maar de daarvoor bestemde gezichts ontharingsstrips. Kruidvat heeft ze bijvoorbeeld voor € 3,49. Lees ook altijd de instructies op het doosje! Je moet de strips 30 seconden lang opwarmen door ze tussen je handen te wrijven. Vervolgens trek je de strips langzaam van elkaar af en plak je ze voorzichtig op de te ontharen plek. Houd je huid strak en trek de strips in de tegengestelde richting van de haargroei eraf en verzorg de plek daarna direct met de aloë vera nabehandelingdoekjes. Mocht dit nou nog niet helpen om de witte plekken te voorkomen, probeer dan ontharingsstrips van een ander merk of laat het door een schoonheidspecialiste doen.

Tatjana van http://www.beautyblogt.nl bekent:

“Geen basecoat gebruiken! En Topcoat gebruik ik al helemaal nooit ;-)”

Geen base- en topcoat gebruiken is opzich geen overtreding, het is alleen maar een extra. Basecoat zorgt ervoor dat de nagellak beter hecht en dat de nagels er mooier uitzien, doordat scheurtjes en beschadigingen minder zichtbaar zijn. Veel basecoats bevatten ook verzorgende ingrediënten, zoals proteïnen, vitamines en aloë vera, die ervoor zorgen dat je nagels gezond en sterk blijven. Sommigen gebruiken basecoat ook om vergeling van de nagels tegen te gaan.

Topcoat kun je aanbrengen over je nagellak heen, als je nagellak eenmaal gedroogd is. Het zorgt ervoor dat je nagellak langer blijft zitten en minder snel gaat chippen. Ook geeft het een mooie, glanzende laag aan je nagellak.

Nogmaals, het is geen ‘crime’ om geen base- en topcoat te gebruiken. Het is alleen handiger en mooier, en natuurlijk verzorgender.

Amine van http://amira.ophetweb.nu bekent:

“make up afhalen vergeet ik vaak mijn make up is oud ontzettend oud dagcreme en lotion etc gebruik ik soms weken niet….”

Tsk, tsk, tsk! Dat je wekenlang een bepaald product niet gebruikt, is niet zo erg (mits je het goed afsluit en op een droge, donkere plek bewaart). Maar oude verzorgingsproducten gebruiken is echt een no-no, zoals je kunt lezen hierboven. Ik zou daarmee geen risico nemen, en even testen door middel van te ruiken en te kijken naar de structuur/substantie of de producten nog goed zijn. Zo nee, gooi ze dan alsjeblieft weg, en ga lekker shoppen voor nieuwe producten! ;)

Ik hoop dat jullie het nuttig vonden om dit te lezen en er iets aan hadden. Natuurlijk hoor ik graag jullie beauty overtredingen in de reacties! :)

Wat zijn jullie beauty overtredingen?

[five-star-rating]

26 REACTIES

 1. Ik was mijn haar dagelijks, maar dan wel met de zeeploze shampoo van Dermolin. Doe ik dit niet, dan is mijn haar supervet en gaat het enorm irriteren. Dus ik moet het dagelijks wassen. Geen kwestie van aanwennen, maar inderdaad duur. Want zo'n flesje van 200ml kost al bijna 6 euro!

 2. Leuk artikel! Mijn beautyovertreding is dat ik ’s ochtebds
  Vergeet dagcreme opdoe en ik nooit een basecoat gebruik onder mijn nagellak.
  Valt dus mee :) ik haal altijd mijn make up af anders krijg ik puistjes!

 3. Ik ben eigenlijk helemaal niet met make-up bezig. Ik heb wel make-up, maar zo te lezen moet het allang de prullenbak in. Nooit geweten dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft. Leuk stuk om te lezen en erg leerzaam (voor mij dan). ;)

 4. Ik was mijn haar ook elke dag, heb heel lang geprobeerd het om de dag te wassen maar dan hing het in piekjes langs mn hoofd en als ik ergens chagrijnig van wordt… :P Droogshampoo zorgt ervoor dat er een wit/grijzige gloed op mijn haar blijft liggen, welke ik ook gebruik, dus helaas ook geen optie. :(

  En ik kijk alleen naar data bij mascara e.d. Oogschaduw ga ik niet weggooien na 2 jaar, weet je hoe zonde van mijn 88 palettes? :P

 5. Hartstikke leuk artikel! Petje af! Informatief, eerlijk, persoonlijk en leest makkelijk weg!

  Ik was elke dag mijn haar en vergeet vaak mijn kwasten te wassen.

 6. Ik gooi alleen af en toe lipglosjes weg, daar heb ik er toch een berg van, dus dat is niet erg, verder gebruik ik mascara echt langer dan 3 maanden hoor. En verder ben ik erg secuur in het weghalen van make-up, creme, 3x perweek haren wassen en dat soort dingen haha

 7. Ik douche bijna elke dag,maar was mijn haar om de dag met shampoo. ik gebruik make-up te lang, puur omdat ik nog bijna volle mascara's van 15 euro niet al na 3 maanden weg ga gooien. Ik ben zelfs lensdrager en heb nog nooit een oogontsteking of infectie gehad. En ik draag gerust smokey eyes met rode lippen, of donkere make-up naar school/werk. Dat soort regels vind ik pas echt bullshit, dit mag niet en dat kan niet. Mogen we dat lekker zelf bepalen? :']

 8. Ik 'vergeet' nog wel eens om make-up van mijn gezicht te halen voordat ik ga slapen. De volgende ochtend mag ik die sexy clownslook alsnog gaan wegboenen :P
  Oh, en ik douche te vaak. Soms 2 keer per dag…^_^'

 9. Oei Ik overtreed best wel wat regeltjes blijkbaar..;
  Ik was (bijna) elke dag mijn haar, vergeet soms mijn make-up eraf te halen, doe mijn haar elke dag met de stijltang, gebruik producten langer dan mag, was mijn kwasten niet vaak genoeg..
  Moet hier dringend wat verandering in brengen :o)

 10. Ik heb woeste wenkbrauwen, wissel mijn make-up wanneer IK denk dat het niet goed meer is en ik breng mijn make-up soms gewoon lekker snel met mijn vingers aan :-) en daar ben ik stiekem best wel goed in! Aan de andere kant was ik bijna altijd mijn make-up af, was ik kwasten en ontsmet ik oogschaduw ed en was ik mijn haar maar zo'n 2x per week (en krijgt het wel elke dag een conditionerbehandeling, dus zoals je begijpt heb ik geen last van droog haar!). En tandenpoetsen 2x per dag, inderdaad. En een afbrokkelende mani wordt een nailart experiment…
  Volgens mij hoort oude nagellak alleen wel bij het klein chemisch afval, en niet in de prullenbak! Kijk, daar ben ik dan wel weer heel brave burger in ;-)

 11. Ik houd me niet altijd aan de houbaarheidsdatum van make-up. Als je er met je vingers in zit, zoals lipbalsems enzo dan gooi ik die altijd wel na een bepaalde tijd weg, maar oogschaduw blijft wel lang goed, geloof ik.

 12. Ik gebruik mijn mascara net zolang tot hij dik en stroperig is geworden, dan pas koop ik een nieuwe, ik was elke dag mijn haar en gebruik ook elke dag de stijltang – maar niet zonder een gezonde dosis kerastase nectar thermique!

 13. Wat een leuk en interessant artikel.

  Ik waste m'n haar ook elke dag, totdat de kapper me toch serieus adviseerde dit niet te doen. Sinsdien was ik m'n haar 1x in de week. Hiervan dacht ik dat ik dit nooit vol zou houden en dat m'n haar vies en vet zou worden. Dit is niet het geval, in tegendeel zelfs.

  Ik poets 'maar' 2x m'n tanden per dag, haha.

  Make-up draag ik niet meer. Had altijd donkere smokey eyes, maar nu niets meer. Dus m'n huid lucht lekker door de hele dag. Houdbaarheidsdatum hield ik me ook weinig mee bezig. Haalde het er wel vaak af, met uitzondering na een avondje stappen en drank gehad te hebben. Alleen nog een slecht gewoonte is dat ik ook geen dag- en nachtcrème meer gebruik.

  En base- en topcoat altijd. Basecoat nagelharder (zo hard als acryl). Als je dit er weer afhaalt, is de nagelharder ook verdwenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in