Ga je deze maand een nieuwjaarsborrel bij je thuis organiseren? Dan kun je het natuurlijk simpel houden en wat blokjes kaas en worst op tafel zetten, maar als je zin hebt om eens een originele draai te geven aan het proostmoment, is een borrel in de Spaanse stijl met tapas ook een origineel idee. Maak het geheel compleet met feestelijk gekleurde schaaltjes, heerlijke Spaanse wijnen, en sfeervolle Flamenco muziek. Wij helpen je maar al te graag door een aantal mooie wijnen aan te raden voor bij de verschillende soorten tapas.
Patatas bravas
Patatas bravas is een van de meest bekende tapas. Deze aardappelpartjes zijn gefrituurd in olie en worden met rode saus geserveerd. Ze gaan heel goed samen met een elegante Rueda Verdejo. De frisse en opwekkende smaaknuances van deze wijn zijn een mooie fruitige tegenhanger bij de ietwat machtige, zoute patatas bravas en zorgen daarom voor een perfecte balans tussen de twee. Liever rood? Rioja Crianza vult de pittige tomatensaus erg goed aan.
Tapas met Spaanse vleeswaren
De Spaanse vleeswaren zijn bijzonder smaakvol, heerlijk gekruid, en smaken bijzonder goed bij een glas Spaanse wijn. Authentieke vleessoorten uit Spanje zoals chorizo, fuet en albondigas, (Spaanse gehaktballetjes) worden vaak als tapas geserveerd. Omdat het vlees vaak vrij pittig gekruid is, combineert een fruitige rode wijn het beste met gemiddelde tannines. Schenk bijvoorbeeld een heerlijke rijpe Tempranillo wijn. De zachte fruitige smaken van deze wijn sluiten mooi aan bij charcuterie. Ga je voor stokbroodjes met serranoham? Bij het zachte en zoute karakter van serranoham en ibericoham past een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld een smaakvolle Verdejo met citrusachtige tonen.
Vis en schaal- en schelpdieren
Bij een Spaanse tapas mogen de hapjes met vis niet ontbreken. In de Spaanse keuken zien we veel vissoorten zoals sardines, gemarineerde of gefrituurde inktvis en gamba’s terugkomen. Bij gemarineerde inktvis of garnalen in knoflookolie is een friszure witte wijn zoals een citrusachtige Albariño of een witte Rioja een ideale aanvulling. Vis met een knapperig jasje gaat goed samen met een mousserende wijn. Serveer bij viskroketjes of gefrituurde inktvisringen een lekkere licht kruidige bubbel zoals Cava Brut. Ook Pinot Grigio is een uitstekende begeleider bij gefrituurde vis.
Tapas met groenten
In Spanje worden groenten zoals rode paprika, maar ook aubergines, courgettes en groene pepers vaak gegrild of geroosterd, waardoor ze een licht zoete, rokerige smaak krijgen. Met olijfolie en mediterraanse kruiden zijn deze groenten heerlijk als tapasgerechtje. Bij de gegrilde groenten is een Spaanse Grenache Rosé een perfecte aanvulling, vanwege zijn sappige, verfrissende aroma’s.
Uiteraard mogen ook de gemarineerde olijven niet ontbreken bij een Spaanse tapas. Serveer bij olijven een kruidige wijn zoals Cabernet Franc of Rioja en je zit zeker goed.
Kortom: met een nieuwjaarsborrel in de Spaanse stijl verras je je gasten met een compleet avondje tapas en schitterende bijpassende wijnen!