Dit zijn de voordelen van een traagschuim matras

Dit zijn de voordelen van een traagschuim matras

Traagschuim, memory foam, traagfoam; het zijn allemaal synoniemen van elkaar. Traagschuim staat vooral bekend als een vormend matras; het schuim vormt zich naar jouw lichaam. Hierdoor wordt de druk goed verdeeld en kan dit bijvoorbeeld pijnklachten verminderen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over traagschuim. 

Hoe is een traagschuim matras opgebouwd?

Traagschuim matrassen zijn gemaakt van polyurethaan. Polyurethaan is een synthetisch schuim met een open structuur. Door deze open structuur heeft het schuim alle ruimte om zich naar jouw lichaam te vormen. Een traagschuim matras bestaat niet alleen uit traagschuim; in de meeste gevallen zit er alleen traagschuim in de buitenste laag van het matras. Het matras zelf bestaat vaak uit koudschuim of pocketveren. Maar waarom is er dan geen matras volledig gemaakt van traagschuim? Traagschuim alleen is veel te zacht om voldoende ondersteuning aan je lichaam te kunnen bieden ’s nachts. Dit kan zorgen voor pijnklachten of een slechte slaap. In combinatie met andere materialen zoals koudschuim, kan het matras je zowel comfort als ondersteuning bieden. 

Wat zijn de voordelen van traagschuim?

Traagschuim vormt zicht dus naar je lichaam; hierdoor ligt het matras heel comfortabel. Het kan ervoor zorgen dat pijnklachten verminderen, omdat de druk van je lichaam goed verdeeld wordt. Je krijgt de juiste ondersteuning van het matras, waardoor je beter zal gaan slapen. Zodra je uit bed bent, vouwt het matras zich weer langzaam uit naar de vorm zoals het was. Hierdoor vindt er ook geen kuilvorming plaats. Je kunt dan ook lang met een traagschuim matras doen; meestal is de levensduur van traagschuim matrassen zo’n 10 jaar. 

Wat zijn de nadelen van traagschuim?

Natuurlijk is niet allemaal koek en ei; ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor traagschuim geldt bijvoorbeeld dat je je niet heel gemakkelijk kunt bewegen op het matras. Het kan heel zwaar zijn om je om te draaien en het duurt even voordat het schuim zich weer naar je lichaam heeft gevormd. Ben je dus een behoorlijke woeler in bed? Dan is een traagschuim matras wellicht niet de beste optie voor jou. Ook is de ventilatie van traagschuim niet optimaal. Lichaamswarmte is nodig om het schuim comfortabeler te maken. Door de warmte kan het schuim zich namelijk goed vormen; hoe kouder het traagschuim, hoe stugger het ook is. Je voelt dan ook een wezenlijk verschil in de zomer en winter. In de winter zal het matras stugger aanvoelen dan in de zomer. Soms kiest een fabrikant ervoor om het traagschuim niet als buitenste laag, maar juist in het midden te verwerken. Hierdoor wordt het matras minder gevoelig voor temperaturen en ventileert het beter. Dit verhoogt het comfortgehalte aanzienlijk.