Ga je binnenkort samenwonen met jouw partner? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot het zover is. Voordat jullie de sleutel van jullie nieuwe stulpje krijgen, is het handig om je alvast goed voor te bereiden. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan om aandacht te besteden aan de financiën. Ondanks dat de meeste stelletjes dit doen, worden er regelmatig zaken over het hoofd gezien. In deze tekst helpen wij je een handje om dit te voorkomen. We zetten hier namelijk een aantal financiële zaken op een rijtje die mensen vaak over het hoofd zien als ze samenwonen.
Gezamenlijke rekening
Wanneer je samenwoont, ben je samen met je partner verantwoordelijk voor de financiën. Zo draaien jullie bijvoorbeeld gezamenlijk op voor de vaste lasten, zoals de hypotheek of huur, energie en water. Sommige stelletjes verdelen de kosten en betalen ieder een deel van hun eigen rekening. Dit is niet bepaald handig, want je hebt zo maar weinig inzicht in de gezamenlijke financiën. Open daarom een gezamenlijke rekening als jullie samen gaan wonen. Stort allebei (een deel van) jullie loon op deze rekening en betaal hier alle kosten van. Doordat alle geld binnenkomt op één rekening en hier ook van betaald wordt, wordt het een stuk makkelijker om grip op de financiën te houden.
Verzekeringen
Ga je samen met jouw partner in een koophuis wonen? Dan kun je niet om een opstalverzekering heen. Deze verzekering is namelijk verplicht voor iedereen met een koopwoning. Omdat veel andere verzekeringen niet verplicht zijn, besluiten jullie deze misschien links te laten liggen. Je bespaart op deze manier op de premie, waardoor er meer geld overblijft voor andere zaken. Toch kan het jullie juist ook heel veel geld kosten als je bepaalde verzekeringen niet afsluit.
Een inboedelverzekering is een voorbeeld van een verzekering die niet verplicht is, maar toch doen jullie er goed aan om hem af te sluiten als jullie samen gaan wonen. Dit komt doordat deze verzekering schade aan losse spullen in huis dekt die ontstaat door een onverwachte gebeurtenis. Hierbij kun je denken aan brand, maar ook aan storm of inbraak. Laat je deze verzekering links liggen en beschadigt de inboedel? Dan moeten jullie de kosten uit eigen zak betalen.
Ga je niet samenwonen, maar op voor een studie? Ook dan sluit je een inboedelverzekering af. De kamer zelf is weliswaar niet van jou, maar de spullen die hierin staan wel. Bij veel verzekeraars kun je overigens een inboedelverzekering voor studenten afsluiten. Je betaalt hier slechts een paar euro per maand voor, waardoor je geld overhoudt voor andere zaken.
Reserveringen
Als je voor het eerst samen gaat wonen, denk je er waarschijnlijk niet direct aan reserveringen. Toch is het verstandig om van begin af aan geld opzij te zetten. Je bouwt zo een buffer op voor grote kosten. Je verwacht misschien niet dat je hier snel mee te maken krijgt als je net een huis gekocht hebt, maar dit is wel degelijk mogelijk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de cv-ketel vervangen moet worden. Heb je hier geld voor gereserveerd? Dan is het vervangen dan de ketel waarschijnlijk geen enkel probleem. Dit is mogelijk wel het geval als jullie geen geld opzij hebben gezet voor dergelijke uitgaven.