In de westerse cultuur heerst er een enorme wegwerpmaatschappij, waarin fast fashion de boventoon voert en iedereen de laatste trends moet volgen. Hierdoor wordt kleding goedkoper geproduceerd, en beschadigen veel kledingstukken al na pas een paar keer de wasmachine in geweest te zijn. Door deze massaconsumptie en overproductie lijdt het milieu ontzettend. Bedrijven in het oosten draaien overuren om maar zo veel mogelijk kleding te produceren, terwijl wij in westerse maatschappijen constant nieuwe dingen kopen en dit weer wegdoen zodra het geen trend meer is. In dit artikel volgen een aantal tips om duurzamer met mode bezig te zijn.
Duurzame productie
Let voortaan ten eerste goed op waar je je kleding koopt. Er zijn veel bedrijven en instanties die duurzame kleding verkopen en dit vermelden op hun merk of website. Een duurzame productie omvat bijvoorbeeld het verminderen van het gebruik van water en energie bij de productie en het verminderen van afval. Ook garanderen ze eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden voor werknemers. Dit is helaas voor veel bedrijven nog steeds niet het geval, en werknemers worden uitgebuit en werken te lange uren. Ook wordt in zulke massa bedrijven geen groene energie gebruikt.
Kleding repareren
Daarnaast kun je je eigen kleding repaeren met textiellijm en handig gereedschap. Of je nu een irritante scheur in je lievelingsjeans hebt of een onverwachte scheur in je strandparasol, met textiellijm fix je het snel en makkelijk. Deze lijm werkt top op allerlei materialen, zoals stof, vinyl, leer en zelfs op rekbaar spul zoals regenjassen en kampeerspullen. Je moet in een luchtige ruimte staan en rubberen handschoenen aantrekken. Het is simpel: smeer een dun lijntje lijm op de stof, laat het een paar uur drogen en klaar is Kees. Voor jeans is het handig om een stuk karton erachter te houden.
Koop tweedehands
Er is niks beter voor het milieu dan kleding kopen die in het verleden door anderen gebruikt is en simpelweg een tweede huis zoekt. Vaak doen mensen kleding weg die nog helemaal prima is. Er zijn talloze redenen waarom mensen kleding naar de kringloop brengen die pas een paar gedragen is en nog helemaal prima is. Door tweedehands kleding te kopen voorkom je dat dit materiaal wordt weggegooid, en wordt er weer een fast fashion kledingstuk minder gekocht. Dat is pas een win-win situatie. Dus: beperk de hoeveelheid nieuwe kleding. Koop tweedehands kleding, kies kleding die lang meegaat, zorg goed voor je kleding of huur een jurk voor een gala die je anders daarna nooit meer zou dragen.
Shop lokaal
In plaats van bij massa bedrijven te kopen, kun je beter in je lokale kledingwinkel gaan rondsnuffelen. Deze hebben vaak meer authentieke kledingstukken die niet in een grote fabriek geproduceerd worden. Het stimuleren van lokale en kleinschalige productie kan de ecologische voetafdruk van kleding helpen verkleinen door de transportafstanden te verkorten en het productievolume te verminderen. Veel beter dus dan dat alles vanuit een land als China overgescheept moet worden.