Een open haard zonder schoorsteen: het kan echt

Een open haard zonder schoorsteen: het kan echt

Droom je van een open haard maar heeft jouw huis geen schoorsteen? Dan valt een houtkachel natuurlijk af. Maar er is wel een alternatief, een ethanol haard. Die geeft behalve sfeer aan je interieur ook nog eens warmte. Weliswaar minder dan een houtkachel, maar je kunt een kleinere ruimte er wel een paar graden mee verwarmen. De kachels branden op zogenaamde bio ethanol. Dit is een brandbare stof die geen roet of rook veroorzaakt. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken over aanslag op muren, raamdecoratie of meubels. De ethanol haard wordt steeds populairder en is geschikt voor ieder interieur, of je nu van landelijk, klassiek of modern houdt. 

Een fraaie inbouw haard

Als je een bio ethanol haard in je woonkamer wilt dan kun je kiezen voor een inbouwhaard met een fraaie schouw. Zo suggereer je de gezelligheid van een houtkachel zonder dat je de overlast hebt die bij een houtkachel op kan treden, zoals opspattende vonken, rook die ineens de kamer in komt of een schoorsteen die niet goed trekt. Om nog maar te zwijgen van het risico op een schoorsteenbrand of een woningbrand als er tijdens het stoken iets misgaat. Met een bio ethanol haard hoef je je daar allemaal geen zorgen over te maken. Daar komt bij dat inbouwhaarden die branden op ethanol ook nog eens in tientallen uitvoeringen te koop zijn. Een haard vinden die past bij jouw smaak en het interieur van je woonkamer is dus geen enkel probleem. 

Hoeveel warmte geeft een bio ethanol kachel?

Een ethanol haard geeft 2 tot 4 kWh aan warmte. Dat is niet genoeg om een kamer te verwarmen op een koude winterdag. Maar het is wel genoeg om het net aangenaam te maken als de temperatuur in de kamer net een paar graden te laag is. Met andere woorden: in het voorjaar en in de herfst kun je je ervoor kiezen om gebruik te maken van je ethanol haard in plaats van de centrale verwarming aan te steken. Dit is niet per se voordeliger, maar de kachel laten branden is natuurlijk wel sfeervoller en gezelliger. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om zo’n kachel aan te schaffen. 

Kan ik een bio ethanol haard overal plaatsen?

Het grote voordeel van een ethanol haard is dat deze geen gebruik maakt van een rookkanaal. Je kunt hem dus ook plaatsen op zolder of in een studeer- of werkkamer. Er zijn ook speciale tafel modellen beschikbaar. Ze nemen weinig ruimte in en geven dezelfde aangename warmte. Ideaal als je aan het werk bent en het is net te koud om je goed te kunnen concentreren. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie, niet zo zeer vanwege de kachel, maar verse buitenlucht is altijd aangenaam en gezond.