Hoe je heel wat geld bespaart met een IPL lichtontharingsapparaat

Hoe je heel wat geld bespaart met een IPL lichtontharingsapparaat

Nu werkelijk alles duurder wordt, is het altijd mooi meegenomen indien je op sommige vlakken besparingen kunt doorvoeren. Zo zou je kunnen investeren in bepaalde apparaten en/ of toestellen zodoende wekelijkse en/ of maandelijkse kosten de kop in te drukken. Denk onder meer aan fitnessapparatuur of spullen waarmee je het maandelijkse fitnessabonnement alvast achterwege kunt laten of een IPL lichtontharingsapparaat waardoor je niet langer wekelijks/ maandelijks naar het schoonheidssalon moet rennen. En vooral over dit laatste zetten we graag even de mogelijkheden op een rijtje.

Wat is een IPL lichtontharingsapparaat en hoe werkt het?

Met behulp van een IPL lichtontharingsapparaat kun je op een relatief eenvoudige manier heel wat lichaamszones snel ontharen. Hoewel bij heel wat klanten de armen en benen voorop staan in het ontharingsplan, lijken ook de oksels, de bikinilijn en zelfs het gezicht steeds populairder wordende zones.

IPL lichtontharingsapparaten steunen op het principe van een grote hoeveelheid lichtflitsen die naar de haarwortel worden gestuurd. Door de warmte zal het haarzakje grondig beschadigd worden waardoor het in een zogenaamde “rustfase” terechtkomt. Het resultaat hiervan is dat de haartjes geleidelijk aan zullen uitvallen en pas opnieuw gaan groeien op het moment dat het haarzakje terug actief wordt. 

Toch willen we enkele kanttekeningen maken bij het gebruik van IPL lichtontharingsapparaten aangezien het principe vaak verward wordt met dat van een elektrolyse behandeling. Bij een behandeling met IPL apparaten zal het haar na ongeveer 1 à 2 weken beginnen uitvallen waardoor het kan gebeuren dat je in tussentijd wel nog eens het scheermesje zult moeten boven halen. Daarbij dien je er ook rekening mee te houden dat het geen permanente ontharing betreft. Hoewel het haarzakje beschadigd raakt en daardoor tijdelijk op non actief wordt  gezet, wordt het niet verwijderd waardoor na recuperatie het haarzakje opnieuw een haargroeicyclus aanvangt.

Wanneer is het gebruik ervan aangewezen?

IPL lichtontharingsapparaten mogen dan wel het hart in de markt betekenen, toch is het niet geheel onbelangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden ervan. Zo raden experts het gebruik van een IPL lichtontharingsapparaat af voor mensen die van nature een lichte haarkleur hebben. Denk onder meer aan lichtblond, rood/koperkleurig, wit of zelfs grijs haar. Dergelijke haarkleuren associëren zich vaak met een beperkte hoeveelheid melanine waardoor IPL lichtontharingsapparaten niet het gewenste effect kunnen hebben of zelfs kunnen leiden tot een pijnlijke behandeling.

Naast de haarkleur kan ook de huidskleur een belangrijke – zoniet bepalende – factor wezen. Naar analogie met de lichte haarkleuren, wordt het gebruik van een IPL lichtontharingsapparaat afgeraden voor mensen met een van nature donkere huidskleur. Het apparaat is dan weer bijzonder efficiënt gebleken voor mensen met een bleke tot ietwat licht getinte huidskleur.

De levensduur in verhouding tot de aankoopprijs

Maar dat brengt ons terug tot de kern van de zaak “hoe kun je geld besparen met een IPL lichtontharingsapparaat?”. Eigenlijk werd het antwoord al min of meer geformuleerd in de inleiding; door zelf te investeren in een dergelijk apparaat kun je de wekelijkse dan wel maandelijkse bezoekjes aan het schoonheidssalon achterwege laten. De prijs door het gewoon zelf thuis te doen zal op termijn een pak goedkoper blijken dan wanneer je om de zoveel tijd een afspraak moet maken bij het schoonheidssalon, waar naast de behandeling uiteraard ook de service mee wordt aangerekend.

Laten we dit even staven door de aankoopprijs van het apparaat te vergelijken met de gemiddelde levensduur ervan. Zo kost een kwalitatief en degelijk IPL ontharingsapparaat gemiddeld zo’n 200 euro waarbij je kunt genieten van de basisfuncties in combinatie met enkele extra’s. Uiteraard bestaan er ook apparaten die een pak goedkoper zijn en andere die dan weer kunnen oplopen tot een prijskaartje van wel 450 euro afhankelijk van de extra functies en het design ervan.

In elk geval kan een kwalitatief IPL lichtontharingsapparaat makkelijk jarenlang meegaan waardoor het zijn prijskaartje meer dan waard is. Stel je voor dat je opteert voor één van de betere IPL lichtontharingsapparaten aan een aankoopprijs van ongeveer 300 euro rekening houdend met een levensduur van minstens 5 jaar of 60 maanden. Dat brengt de kostprijs op zo’n 5 euro per maand wat een peulschil is vergeleken met wat jij maandelijks in het schoonheidssalon zult moeten betalen.