Is er een verschil tussen een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast?

Is er een verschil tussen een wijnbewaarkast of een wijnklimaatkast?

Voor de liefhebbers van wijn is het een aanrader om te beschikken over een eigen wijnkoelkast. De naam zegt het eigenlijk al: dit is een koelkast die op maat gemaakt is om wijnen in te bewaren. Zowel rode als witte wijnen, en diverse andere varianten, kunnen hier optimaal in bewaard worden. Een wijnkoelkast staat onder meerdere namen bekend. Zo wordt het ook wel een wijnbewaarkast genoemd, terwijl anderen reppen over een wijnklimaatkast. Maar betekenen deze woorden wel allemaal hetzelfde? Zijn er verschillen tussen deze termen? Dat gaan we in deze blog nader bekijken. 

Wijnbewaarkast of wijnklimaatkast?

Zeg jij wijnbewaarkast of wijnklimaatkast? Of noem jij deze kast een wijnkoelkast? Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk verschillen hiertussen. Een wijnbewaarkast is een kast die binnen je woning ingebouwd kan worden. Vaak kiezen mensen er voor om deze kast in de keuken te laten plaatsen. Dankzij de koeling zijn deze kasten perfect om wijn in te bewaren, waarbij dit ook voor langere tijd mogelijk is. Een wijnbewaarkast kan meerdere temperatuurzones hebben en voorzien zijn van ventilator koeling, maar hierbij gaat het vooral om de duurdere modellen. De goedkopere modellen zijn simpeler qua opzet en bieden minder mogelijkheden, alhoewel ze alsnog prima geschikt zijn voor het bewaren van wijn. 

Alhoewel je een wijnklimaatkast ook prima in huis kan halen, is deze kast over het algemeen meer geschikt voor de horeca. Een wijnklimaatkast is dan ook meer bedoeld ter presentatie. In vergelijking met een wijnbewaarkast is een wijnklimaatkast minder geschikt ter opslag van een wijn. Deze klimaatkasten zijn op prominente plekken te vinden binnen horeca gelegenheden, voornamelijk restaurants. Het voornaamste doel is om mensen er toe te verleiden om voor duurdere wijnen te kiezen. Zo’n wijnklimaatkast maakt toch een hoop indruk op mensen. Deze klimaatkasten zijn meer geschikt voor intensief gebruik. Bovendien zijn meerdere temperatuurzones mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld rode en witte wijn apart bewaren op de juiste temperaturen.

Wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten online bestellen

Of je nu kiest voor een wijnkast thuis of voor je restaurant, het is tegenwoordig simpeler dan ooit om dit soort kasten online te vinden en te bestellen. Er zijn meerdere factoren waar je op kunt letten als je zo’n kast in huis wilt halen. Natuurlijk kijk je naar je eigen budget, maar je zult ook letten op de grootte (past de kast wel?) en de temperatuurzones (heb je meerdere zones nodig voor meerdere wijnen?). Benieuwd naar de mogelijkheden? Google is je beste vriend. Kijk eens online rond en ontdek je opties.