Voedingsdeskundigen weten al lang dat voedingsvezels een reeks gezondheidsvoordelen bieden. Maar niet alle vormen van vezels zijn hetzelfde. Glucomannan is een vezelbron die in de vorm van glucomannan capsules de laatste tijd sterk in populariteit is gestegen, en met reden zoals we zullen zien.
Hoewel glucomannan al generaties lang wordt geconsumeerd in traditionele gerechten, zijn wetenschappers zich nu pas bewust van de verbazingwekkende eigenschappen van deze voedingsstof en de vele manieren waarop het een positieve invloed kan hebben op het lichaam.
Wat is glucomannan?
Glucomannan is een bron van vezels uit de wortel van de konjac plant (de Latijnse naam is Amorphophallus konjac). Er is ontdekt dat tot 40% van het gewicht van de Konjakwortel bestaat uit deze indrukwekkende polysacharide.
Konjac wordt ook wel de olifantenwortel genoemd en het behoort tot een groep van 170 nauw verwante planten, hoewel momenteel wordt gedacht dat konjak het enige lid is waarvan glucomannan wordt geoogst. Het komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, wordt al heel lang culinair gebruikt en is een belangrijk ingrediënt in Japanse shirataki noedels.
Glucomannan werking
Glucomannan is niet zomaar een gewone vezelbron en er zijn een aantal eigenschappen die hebben bijgedragen aan de stijgende populariteit ervan. Glucomannan is een oplosbare vezel, wat betekent dat het water absorbeert en in de darmen verandert in een rijke gel.
De efficiëntie waarmee glucomannan water absorbeert is best bijzonder.
Onderzoeken wijzen uit dat het tot 105 gram water per gram konjac kan absorberen. Deze eigenschap is zo krachtig dat het mogelijk is om een kleine lepel glucomannan in een glas water te laten vallen en het voor je ogen in een gel te zien veranderen. Het hoeft niet te verbazen dat glucomannan daarom wordt beschouwd als de meest viskeuze bron van vezels die de mens op dit moment kent.
Dit proces van het absorberen van grote hoeveelheden water is belangrijk omdat het glucomannan zijn heilzame eigenschappen lijkt te geven. Het zwelt vooral op in het spijsverteringsstelsel. Hoewel dit misschien niet klinkt als een indrukwekkende claim to fame, heeft het een aanzienlijke invloed op hoe vol iemand zich voelt na het eten, welke voedingsstoffen worden opgenomen en hoe snel voedsel door het spijsverteringsstelsel gaat.
Dit kan op zijn beurt weer een positieve invloed hebben op een aantal verschillende gezondheidsaandoeningen, waarvan de bekendste de ondersteuning is die het biedt bij gezond gewichtsverlies.
Werkt glucomannan om te kunnen afvallen?
Glucomannan vezels absorberen dus grote hoeveelheden water en zwellen op in de maag, wat helpt om gezond gewichtsverlies te ondersteunen bij een energiebeperkt dieet. Het is geen geheim dat overgewicht slecht kan zijn voor je gezondheid.
Hoge niveaus van lichaamsvet worden in verband gebracht met een reeks vervelende aandoeningen. Tegelijkertijd denken veel mensen dat we gemaakt zijn om overtollige calorieën vast te houden voor het geval er magere tijden aanbreken. Geen wonder dat afvallen zo moeilijk is voor een groot deel van de bevolking.
Glucomannan is intrigerend omdat er bewijs is dat het hierbij kan helpen. Volgens niemand minder dan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA, draagt glucomannan in de context van een energiebeperkt dieet bij aan gewichtsverlies.
Hoe ondersteunt glucomannan gezond afvallen?
Dus hoe ondersteunt glucomannan gezond gewichtsverlies wanneer het wordt gebruikt in combinatie met een calorie-gecontroleerd dieet? Er wordt aangenomen dat dit op een aantal manieren gebeurt.
Ten eerste betekent de manier waarop glucomannan water absorbeert en verandert in een pasta dat het ons een voller gevoel kan geven als het kort voor het eten wordt geconsumeerd. Dit wordt versterkt door het feit dat glucomannan heel weinig calorieën bevat, waardoor het helpt om de inname van energie te beperken.
Deze gelachtige structuur vertraagt ook het legen van de maag, waardoor we ons langer vol voelen in vergelijking met een standaard dieet.
Er zijn ook aanwijzingen dat het net als andere oplosbare vezelbronnen de opname van eiwitten en vetten vermindert, wat de totale calorie-inname verder kan beïnvloeden, vooral in combinatie met een energiebeperkt dieet.
Heeft glucomannan bijwerkingen?
Glucomannan is een natuurlijk ingrediënt dat meestal geen toevoegingen of chemicaliën bevat. Het wordt zeer goed verdragen en wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het binnen de aanbevolen richtlijnen wordt ingenomen.
Als je je vezelinname verhoogt, begin dan langzaam en bouw op tot de maximale dosering, anders kun je een paar dagen last hebben van bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of zachte ontlasting terwijl het lichaam zich aanpast.
Hoewel deze symptomen de eerste paar dagen vrij normaal zijn, moet je (als ze aanhouden) stoppen met het innemen van glucomannan en een arts raadplegen, maar dat is vrij logisch natuurlijk.