Bloemkoolsoep is een heerlijk gebonden soep, die je gemakkelijk serveert als maaltijdsoep, ondanks dat hij minder machtig is dan bijvoorbeeld bonensoepen vormt hij een perfecte maaltijdsoep. Je kunt bloemkoolsoep is op verschillende wijze te maken; er is dus niet één bloemkoolsoep recept – integendeel, er bestaan tal van variaties. Wat ons betreft combineert bloemkool het lekkerste met smaken als kerrie, knoflook, lente ui, nootmuskaat en met zelfgemaakte croutons. Krijg jij al trek? Dan vindt je hier ons favoriete recept voor bloemkoolsoep.
Ingrediënten voor bloemkoolsoep
Het onderstaande recept voor bloemkoolsoep is voor (ruim) 4 personen
- 1 grote bloemkool
- 1 potje kippenbouillon in vocht
- 1 prei
- 1 bleekselderij stengel
- bosje lente ui
- 3 tenen knoflook
- bak en braadvet
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 200 ml koksroom
- Parmezaanse kaas topping (zelf raspen)
- Croutons (zelf bakken)
Bloemkoolsoep bereiden
- Was de bloemkool en kook hem gaar in een ruime soeppan
- Snijd ondertussen de bleekselderij en preistronk
- Bak de reepjes bleekselderij en preistronk op hoog vuur
- Is de bloemkool overgaar, dan valt deze vanzelf uiteen tijdens roeren
- Roer door tot er niets meer van de bloemkoolroosjes overblijft
- Voeg de kippenbouillon toe en tweemaal de inhoud van het potje kippenbouillon aan water
- Voor 200 ml koksroom toe
- Voeg de gebakken prei en bleekselderij toe, samen met het bakvet (wat de aroma bevat van de ingrediënten)
- Bind de soep met roux blank, wees zuinig met het toevoegen, blijf roeren totdat de soep de gewenste dikte heeft bereikt
- Maak op smaak met wat kerriepoeder, peper, zout
Bloemkoolsoep binden
Ook bloemkoolsoep moet gebonden worden. Soep kun je op verschillende manieren binden. Je kunt er oud wit brood voor gebruiken (fijn pureren met de staafmixer met wat vocht, vervolgens als bindmiddel te gebruiken), je kunt maizena gebruiken (een minder lekkere, wat weeïge oplossing), maar ook met bloem kun je goed soep binden. Het nadeel van bloem is echter dat het klontert zodra je het aan een hete substantie toevoegt. Om dit te voorkomen kun je het beste roux blank gebruiken, het allerbeste bindmiddel ons inziens, wat door de meeste koks gebruikt wordt. Bloemkoolsoep mag nooit waterig zijn, dit doet echt grote afbreuk aan de soep. Gebruik daarom blanke roux korrels, wat direct aan de hete soep is toe te voegen zonder te klonteren.
Bloemkoolsoep serveren met toppings
Serveer de bloemkoolsoep met smakelijke toppings.
- Maak bijvoorbeeld zelf croutons van oud brood.
- Snijd het brood in reepjes, hussel met je handen een ruime hoeveelheid olie door de blokjes, kruid ze naar eigen smaak en bak ze af in de oven (max 10 minuten en hussel af en toe).
- Laat de croutons vervolgens afkoelen. Zodra ze hard zijn, dan zijn ze goed.
- Snijd de lente ui in kleine ringetjes en plaats in een kom.
- Rasp de Parmezaanse kaas en plaats in een kom.
Serveer de bloemkoolsoep in kommen en plaats in iedere kom een eetlepel lente ui, een handje croutons en een eetlepel Parmezaanse kaas: dat wordt gegarandeerd smullen! Eet smakelijk.