Wat doet een conditioner voor je haar?

Wat doet een conditioner voor je haar?

We gebruiken allemaal shampoo om ons haar te reinigen. Daarnaast wordt shampoo vaak gecombineerd met een conditioner. Waarom we een conditioner gebruiken is alleen niet altijd helemaal duidelijk. Het is gewoon een automatische stap tijdens het haarwassen geworden. Maakt het je haar slap of juist niet? En hoe gebruik je conditioner eigenlijk? We leggen het je in dit artikel uit.

Wat is een conditioner?

Conditioner wordt ook wel crèmespoeling genoemd en is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van je haar. Je kunt zo shampoo zien als zeep en conditioner als een crème voor je huid. Naast dat conditioner je haar vochtregulerende bestanddelen geeft, zijn er nog een aantal andere ingrediënten die speciaal voor je haar zijn, zoals vitamines, plantextracten en reparerende bestanddelen. Bovendien kan een conditioner nog een speciaal doel hebben zoals UV filteren, het haar verstevigen of een kleurpigment aan je haar toevoegen.

Voordelen van conditioner

Je merkt meestal meteen dat je haar zachter is geworden. Je haar wordt gehydrateerd en je kunt er weer makkelijk doorheen met een kam of borstel. Als je haar eenmaal is opgedroogd, glanst je haar weer en voelt het licht en luchtig aan. Bovendien is je haar nu ook voorzien van een beschermlaagje waardoor je haar minder gevoelig is voor breuk en klitten.

Hoe gebruik je conditioner?

Na het wassen en uitspoelen van je haar kun je de conditioner gebruiken. Zorg eerst dat je het overtollige water uit je haar knijpt. Hiermee voorkom je dat het resultaat van de conditioner niet verzwakt wordt. Doe nu conditioner op je hand en wrijf je handen lichtjes tegen elkaar. Masseer de conditioner vooral in je haarpunten omdat de punten de verzorging het meeste nodig hebben. Probeer zo min mogelijk conditioner op je hoofdhuid aan te brengen. Conditioner kan er voor zorgen dat je haarzakjes verstoppen waardoor je haargroei wordt vertraagd. Bovendien kan je haar hierdoor vet worden.

Over het algemeen laat je de conditioner een minuut of twee zitten. Je kunt ondertussen een andere douche taak uitvoeren, zoals je lichaam wassen. Heeft je haar een extra boost nodig? Dan kun je de conditioner ook drie tot vijf minuten of zelfs langer laten intrekken.

Leave-in conditioner en deep conditioner

Zoek je naar een snelle oplossing om je haar te laten glanzen? Dan is een leave-in conditioner de oplossing. Hiermee kun je nog een extra dag door zonder onder de douche te stappen. Heeft je haar extra liefde nodig? Dan is het tijd voor een deep conditioner! Deze laat je 20 tot 30 minuten intrekken en kan je haar redden van een vroegtijdige knipbeurt.

Toe aan een nieuwe conditioner?

Nu je weet waar een conditioner goed voor is, kun je gerichter de juiste conditioner uitzoeken. Neem daarom eens een kijkje op de webshop van Cosmeticvibe. Hier vind je een ruim assortiment aan beauty producten en natuurlijk conditioners.