Heb je echt de nieuwste smartphone nodig?

Heb je echt de nieuwste smartphone nodig?

De twee marktleiders op het gebied van smartphones, iPhone en Samsung, rollen nog steeds over elkaar heen met de introductie van nieuwe modellen. Heb je net een iPhone 12 met abonnement gekocht en dan komt de iPhone 13 alweer op de markt. Maar is het wel nodig om meteen weer naar de winkel te rennen voor dat nieuwe model? Wat kan er nog aan een smartphone worden verbeterd om hem zó aantrekkelijk te maken dat iedereen hem wil hebben?

In de rij voor een nieuwe smartphone

Vooral Apple staat er om bekend dat er een flinke heisa wordt gemaakt van de introductie van nieuwe smartphones. Het Apple Event, waarbij de hoogste baas van het concern vol trots de nieuwe gadgets presenteert is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. En dan is de volgende stap dat de diehard fans de datum in hun agenda zetten waarop de nieuwe iPhone, iPad of iMac in Nederland leverbaar is. Want dan moet je toch wel ’s nachts om 12 uur voor de deur liggen bij de Apple Store want jij moet de eerste zijn. En wat heb je dan gekocht? Een smartphone die qua prestaties echt niet heel veel meer doet dan de telefoon die je anderhalf jaar eerder met net zoveel hooggespannen verwachting uit de verpakking haalde.

De grenzen van de mogelijkheden

Er komt een moment dat het niet beter of sneller meer kan. Vooral de prestaties van de camera zitten redelijk aan de max. Een smartphone zal nooit een geavanceerde spiegelreflexcamera van 4.000 euro kunnen vervangen. Beroepsfotografen zullen nooit met hun smartphone op stap gaan in plaats van hun camera met meerdere lenzen waarmee ze het perfecte plaatje kunnen schieten. En zeg nou zelf: hoe hoog zijn de eisen die aan een smartphone foto worden gesteld? Wat doe je met de plaatjes die je schiet tijdens je vakantie behalve delen op sociale media of doorsturen naar de familie thuis? 

Wat doe je eigenlijk met je smartphone?

Voordat je besluit dat jij het nieuwste model van jouw favoriete merk smartphone toch echt moet hebben is het misschien goed om je af te vragen wat je nou eigenlijk doet met je telefoon. Bellen, al dan niet via een gratis dienst zoals Whatsapp of Messenger. Berichten versturen via diezelfde diensten. Je nieuwsoverzicht van sociale media checken of een bericht plaatsen. Betalen met je digitaal opgeslagen bankpas. De mail van de zaak checken en indien nodig beantwoorden. Heel misschien in een verloren kwartiertje even een spelletje doen. En oh ja, veel mensen gebruiken hun telefoon als navigatie. Maar dat kunnen alle voorgaande modellen ook prima. Daar heb je die nieuwste variant echt niet voor nodig.

Kiezen voor refurbished

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone en je hoeft niet per se het nieuwste model dan is het ook een prima idee om te kiezen voor refurbished. Deze telefoons zijn vaak minstens een jaar oud maar gewoon nieuw of met lichte gebruikssporen. Vaak kun je de kwaliteit zelf kiezen, hoe minder zichtbaar gebruik, hoe hoger de prijs, maar altijd goedkoper dan nieuw. Het gaat meestal om telefoons die in winkels als showmodel hebben gelegen of die via een online shop bij een klant zijn geweest en geretourneerd. Ook voorraden van winkels worden op deze manier verkocht. De telefoons worden voor verkoop volledig gecontroleerd. Als je toch niet tevreden bent kun je je bestelling terugsturen.