Vijf tips om zelfvoorzienend te leven

Vijf tips om zelfvoorzienend te leven

Zeker aan de dag van vandaag is het zinvol om jezelf eens te verdiepen in zelfvoorzienend leven. Wanneer je naar de supermarkt gaat wordt je vaak niet vrolijk. Je dagelijkse boodschappen zijn het afgelopen jaar namelijk behoorlijk in prijs gestegen. Om ervoor te zorgen dat vrijwel iedereen voor een gedeelte zelfvoorzienend kan leven, hebben we de vijf belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Heb je er bijvoorbeeld al wel eens over nagedacht om te investeren in een kweekkas? Zo’n kweekkas levert je namelijk heel wat voordelen op. Wat dacht je van heerlijke zoete aardbeien uit eigen kas? Of van sappige onbespoten komkommers? 

Kruiden uit eigen keuken

Kook je graag? Dan gebruik je vast en zeker dagelijks allerlei verschillende kruiden. En dan natuurlijk het liefst nog verse ook. Deze kruiden kun je heel gemakkelijk zelf kweken. Dit kan in een kweekkas, maar ook heel eenvoudig in potjes in je keuken. Ook wanneer je in klein appartementje woont is het dus mogelijk om zelf je eigen kruiden te kweken. 

Kweken in een plantenbak

Je kunt je eigen groenten en fruit kweken in een kweekkas, maar wist je dat je dit ook gewoon in een plantenbak kunt doen? Woon je in een appartement en heb je een balkon? Zet hier een plantenbak neer en verbouw je eigen groenten en fruit. Van rucola, tomaten en aardbeien tot een heuse aardappeltoren. Er zijn zelfs speciale rekken ontworpen waaraan allerlei potjes hangen waarin je je eigen groenten en fruit kunt kweken. 

Begin een gemeenschappelijke moestuin

Zeker in de grote steden wordt de populariteit rondom gemeenschappelijke moestuinen steeds groter. Zo kun je bijvoorbeeld met de hele buurt investeren in een grote kweekkas en neerzetten in de gemeenschappelijke tuin van het appartementencomplex waar je woont of op een stuk gemeenschappelijke grond. Zo kan niet alleen jij profiteren van je eigen groenten en fruit, maar ook je buurtgenoten. Bekijk dan ook meteen welk tuingereedschap er nodig is, zodat ook dit gezamenlijk aangeschaft kan worden. 

Maak een eigen composthoop

Om ervoor te zorgen dat de gewassen in je kweekkas ‘als kool’ gaan groeien is het verstandig om een eigen composthoop te maken. Compost is namelijk een organische, natuurlijke mest die je heel gemakkelijk zelf kunt maken met wat gft afval en wat bruine bladeren. 

Kies voor een eetbaar gazon

Heb je veel ruimte in je tuin? Overweeg dan eens om een eetbaar gazon aan te leggen. Zet bijvoorbeeld een paar fruitbomen neer en wat bosbessenstruiken. Naast de groenten in je kweekkas heb je dan ook meteen heerlijk vers fruit uit eigen tuin. Zelfvoorzienend leven is dus voor iedereen mogelijk en scheelt je op de langere termijn een hoop geld.