Wandelen door Schotland? Dit mag je niet vergeten!

Wandelen door Schotland? Dit mag je niet vergeten!

De prachtige Highlands, mooie valleien, eeuwenoude eikenbossen en diepe donkere mysterieuze meren, we hebben het hier dan uiteraard over Schotland. Deze heerlijke bestemming voor een wandelvakantie kent een groot aanbod van lange afstand wandelroutes. Ook voor een kortere wandeltocht of een combinatie van tochten kan je hier echter prima terecht. Heb jij plannen voor een wandelvakantie in Schotland? Lees dan snel verder, want wij hebben voor jou enkele handige tips en weetjes op een rijtje gezet.

Meerdaagse wandelvakantie Schotland

Wandelen Schotland komende vakantie? Zoals gezegd zijn er veel wandelroutes voor zowel een lange of wat kortere wandelvakantie op allerlei niveaus. Een van de mooiste wandelroute is wat ons betreft de West Highland Way. Je wandelt hierbij door het schitterende landschap van de Schotse Hooglanden en je komt langs diverse mooie bezienswaardigheden en door schilderachtige dorpjes. 

Afhankelijk van je tempo en ervaring kan je deze prachtige tocht in een tijdsbestek van 5 tot 10 dagen lopen. Andere mooie tochten om te lopen zijn bijvoorbeeld The Great Glen Way, de Speyside Way en de Rob Roy Way.

Overnachten op deze wandelroutes is op veel plaatsen mogelijk. De meeste stops liggen in een dorp of stad waar je in een gezellige B&B of herberg kunt overnachten. Je kunt hier meestal ook ontbijten en dineren. Tijdens de wandelingen valt er onderweg op veel plaatsen in de pub of herberg ook wel iets te nuttigen. Je kunt natuurlijk ook in de plaatselijke winkels iets kopen. Het is wel verstandig om altijd wat snacks voor onderweg mee te nemen. Doe dit zeker als je van de standaard routes wilt afwijken.

Wat neem je allemaal mee?

Welke spullen jij allemaal mee moet nemen, hangt voor een groot deel af van jouw wandelstijl. Daarnaast speelt uiteraard ook het seizoen waarin je gaat wandelen een belangrijke rol. In het voor- of najaar moet je in ieder geval een of meerdere warme truien meenemen. De winters zijn vrij mild in Schotland. Echt koud wordt het er eigenlijk nooit. In de Schotse Hooglanden kan er wel veel sneeuw vallen. Thermo onderkleding en een gewatteerde jas zijn hier in deze tijd dan ook aan te raden.

Neem, ongeacht het seizoen, in ieder geval altijd wat casual kleding en gemakkelijke schoenen of slippers mee voor in de avonduren. Verder weet je natuurlijk zelf het best wat je allemaal nodig hebt. Desalniettemin hebben we wel enkele tips voor je als het gaat om zaken die je zeker niet mag vergeten als je in Schotland gaat wandelen.  

Wandelen door Schotland? Dit mag je niet vergeten!

Uitrusting

Dit begint met de uitrusting die je nodig hebt voor een wandelvakantie Schotland. Als je gaat wandelen in Schotland zijn goede wandelschoenen uiteraard onmisbaar. Onze voorkeur gaat uit naar lederen schoenen die goed tegen water kunnen. Loop je schoenen vooraf wel goed in, zo is de kans op blaren namelijk het kleinst. Vergeet ook niet om goede wandelsokken mee te nemen. Ook kan het slim zijn om trekking-stokken, of als je dit prettiger vindt, een wandelstok aan te schaffen. Noodzakelijk is dit echter niet.

Om je spullen te vervoeren, adviseren we een stevige rugzak van 60 liter. Hier passen alle spullen prima in. Je kunt ook voor een reistas in combinatie met een dagrugzak kiezen. Deze rugzak moet dan wel groot genoeg zijn om zaken als je drinkfles, lunchpakketje, regenkleding en een fleecevest in mee te nemen. 

Wist je dat er bij veel wandelroutes ook een bagageservice beschikbaar is? Deze brengt jouw bagage steeds weer naar je volgende overnachtingsadres. Hierdoor hoef je tijdens het wandelen alleen je dagrugzak te dragen. Dit maakt het wandelen, een stuk comfortabeler. Zeker als je in de Hooglanden gaat wandelen.

De routes zijn weliswaar goed bewegwijzerd, maar een kompas en kaart zijn natuurlijk ook onmisbaar, zeker voor als je van de route afwijkt. Voor het geval je zelfstandig gaat wandelen, deze zijn verkrijgbaar bij de diverse plaatselijke toeristenbureaus.

Andere zaken die je niet mag vergeten zijn uiteraard je reis- en verzekeringsdocumenten, zorgpas, een geldig paspoort, contant geld, bank- en/of creditcard, opladers voor mobiele apparaten en bovenal je camera.

De beste reistijd voor een wandelvakantie Schotland

Een veelgestelde vraag is wat nu eigenlijk de ideale periode is voor een wandelvakantie Schotland. Natuurlijk denk je dan meteen aan de zomerperiode. Een nadeel van de zomermaanden is dat je dan veel last van de muggen hebt. 

In de maanden mei en juni heb je hier veel minder last van. De weersomstandigheden zijn dan praktisch gelijk aan die van de maanden juli en augustus. Het is dan ook nog heerlijk rustig op de wandelroutes. Bovendien is de natuur dan prachtig met bloeiende bloemen en lammetjes in de weides. Naar onze mening kan je dan ook beter in mei of juni gaan wandelen in Schotland.

Schotland heeft een zeer wisselvallig klimaat. Als je je tas in gaat pakken, moet je er dan ook wel rekening mee houden dat het in Schotland vaak nat en regenachtig is. Vooral als je naar hooglanden in het westelijk deel van het land gaat, kan het weer ieder moment omslaan. Ga je naar het oosten van Schotland, dan is het een stuk beter. Hier valt namelijk aanzienlijk minder regen. 

Wandelen door Schotland? Dit mag je niet vergeten!

Zo kom je het snelst in Schotland

Er zijn verschillende manieren om naar Schotland af te reizen. Een fijne manier om er naar toe te gaan, is met de veerboot. Je reist dan af naar New Castle. Vandaar kun je met je eigen auto verder rijden naar de bestemming van je keuze. Als je zou willen, kan je ook met de trein. Dit is echter wel een omslachtige reis die veel tijd in beslag neemt. De snelste manier om op je bestemming in Schotland te komen is natuurlijk met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken er vluchten vanaf verschillende Nederlandse luchthavens naar bestemmingen als Glasgow, Aberdeen en Edinburgh. De vluchtduur is ongeveer 1,5 uur. Je moet echter wel rekening houden met vertragingen of zelfs annuleringen. Heeft jouw vlucht vertraging, eenvoudig een vergoeding aanvragen. Wel doen, het is zo gebeurd, en je hebt er ook recht op in veel gevallen.