Tea Tree olie

Tea Tree olie

Tea tree olie… tot een paar jaar geleden had niemand er nog van gehoord en nu is het populairder dan ooit. In een wereld waarin we ons steeds bewuster worden van de herkomst en het gebruik van alledaagse producten, wordt er steeds meer gekozen voor natuurlijke producten. Hier is tea tree olie er zeker eentje van. Maar wat is tea tree olie precies en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Waar komt tea tree olie vandaan?

Tea tree olie (ook wel theeboomolie genoemd) komt oorspronkelijk uit Australië, van de Melaleuca Alternifoliaboom. De oorspronkelijke bewoners van Australië wisten precies welke planten ze waartegen konden gebruiken. Zo kwamen zij er ook achter dat de bladeren van de Melaleuca Alternifoliaboom genezende werkingen hadden als deze bladeren werden fijngemalen/fijngewreven. Later werd ook ontdekt dat er olie uit de bladeren kon worden gewonnen; dit gebeurt nu nog steeds om tea tree olie te verkrijgen. De naam zelf komt ook uit Australië, van de kapitein James Cook. Hij had op de terugreis enkele geurende bladeren van de Melaleuca Alternifolia meegenomen, waar vervolgens een soort thee van werd getrokken (Engels: tea). Deze thee wordt nu niet meer gedronken, maar zorgde er wel voor dat de boom de ‘tea tree’ werd genoemd.  

Wat kun je met tea tree olie?

Vroeger werden de bladeren en de olie gebruikt voor verschillende soorten behandelingen, zoals voor brandwonden, gewone wonden, pijn en ter bestrijding van infecties. Toen de bladeren in Europa terecht kwamen, werden ze grondig onderzocht en kon er worden vastgesteld dat de bladeren daadwerkelijk een reinigende en ontsmettende werking hadden. Inmiddels is bekend dat tea tree-olie goed is tegen bacteriën, schimmels, virussen en insecten. het is zo veelzijdig, dat het ook op verschillende manier toegepast kan worden. We nemen er een aantal met je door.

Bad

Doe een aantal druppels tea tree olie in het warme bad en blijf hier voor minstens tien minuten in liggen.

Werking:

 • Helpt spierpijn te verlichten
 • Helpt bij de genezing van huiduitslag en/of eczeem
 • Helpt bij het verlichten van reumatische pijnen

Inhaleren

Doe een paar druppels tea tree olie in een bak heet water. Ga hier met je gezicht boven hangen en doe een handdoek over je hoofd, zodat de damp niet vervliegt. Het is hierbij wel belangrijk om je ogen dicht te houden, omdat er geen olie in je ogen mag komen. Adem voor vijf tot tien minuten de waterdampen in.

Werking:

 • Helpt tegen een verkoudheid en/of kriebelhoest
 • Helpt bij luchtwegaandoeningen
 • Helpt bij verminderen van huidproblemen zoals acne, puistjes, mee-eters, etc.

Kompressen

Je kunt een kompres maken voor de behandeling van een (open) wond. Gebruik hiervoor een steriele doek en doe hier wat druppels van de olie op. Eventueel kun je doek ook eerst nog nat maken met koud of warm water. Houdt het een tijdje tegen de wond, zodat de olie goed kan intrekken.

Werking:

 • Helpt bij het verlichten van de pijn
 • Heeft een desinfecterende werking; kans op ontstekingen wordt hierdoor verminderd
 • Helpt bij een snellere genezing van de wond

Mondspoeling

Meng vijf tot tien druppels tea tree olie in een glas warm water en roer dit goed door. Hiermee kun je je mond spoelen. Slik het water en de olie niet in! Spoel na met wat zuiver water zonder olie. 

Werking:

 • Helpt tegen aften; dit zijn kleine zweertjes in de mond
 • Doodt schimmels en bacteriën
 • Helpt bij de verlichting van pijn bij de tanden of het tandvlees
 • Helpt bij de genezing van ontstoken plekken in mond of keel

Direct gebruik

Tea tree olie is ook direct op de huid te gebruiken op kleine plekjes op het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan puistjes, kleine wondjes, insectenbeten op huidproblemen als eczeem. Verdun de olie dan wel eerst met andere verzorgende olie, zoals arganolie. De verdunde olie kun je daarna eenvoudig aanbrengen met je vinger, een doekje of wattenstaafje.

Werking:

 • Doodt bacteriën en schimmels, waardoor bijvoorbeeld puistjes minder worden
 • Helpt bij pijn
 • De genezing van de huid of wondjes verloopt sneller

Voetbad

Doe ongeveer acht druppels tea tree olie in een bak warm water. Baad hierin je voet(en).

Werking:

 • Helpt tegen voetschimmel
 • Helpt bij ontstekingen
 • Helpt tegen kalknagels
 • Voorkomt zweetvoeten-geur.


Naast dat tea tree olie goed te gebruiken is voor allerlei soorten huidproblemen en wonden, kun je de olie ook goed gebruiken voor het haar. De olie helpt bijvoorbeeld bij een geïrriteerde hoofdhuid, verwijdert dode huidcellen en oude haarproducten van je hoofdhuid, waardoor roos verminderd. Ook zorgt het voor een gezonde glans en goede hydratatie van het haar. Hoewel het een olie is, wat vaak zorgt voor vettig haar, helpt tea tree olie juist bij het verwijderen van overtollig vet. 

Vóór het allereerste gebruik

Tea tree olie is in de basis een olie met een milde werking, maar desondanks kun je er altijd overgevoelig voor zijn. Voor gebruik is het dus belangrijk dit goed te testen. Dit kan door bijvoorbeeld een paar druppels tea tree olie op de rug van je hand aan te brengen en een paar uur af te wachten wat het doet. Raakt de huid geïrriteerd? Spoel het dan direct af met water. Probeer daarna de olie te verdunnen met water of een andere olie en doe hetzelfde. Reageer je hier wederom heftig op? Dan kun je tea tree olie beter niet gebruiken. Reageert je huid hier goed op, dan kun je de olie dus alleen in de verdunde variant toepassen.

Andere tips voor het gebruik van tea tree olie:

 • Tea tree olie mag nooit in contact met de ogen komen. Gebeurt dit toch? Spoel je ogen dan goed met veel water.
 • Ook dient de olie enkel en alleen uitwendig gebruikt te worden.
 • Tea tree olie kan sterk werken, waardoor het bij zwangerschap en kleine kinderen alleen verdund gebruikt mag worden. 
 • Ook bij huisdieren kun je de olie gebruiken, maar dan alleen verdund. Let op, voor katten is tea tree olie heel erg giftig! Gebruik voor je kat dus absoluut géén tea tree olie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in