In een vorig artikel kon je lezen wat gelnagels precies zijn, wat de verschillen zijn met onder andere acrylnagels en wat je nodig hebt om deze te plaatsen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijke gevaren van kunstnagels in het algemeen en beantwoorden we de vraag of kunstnagels schadelijk zijn voor de eigen nagels.
Wat moet je vooral niet doen?
Te ver doorvijlen
Wanneer kunstnagels van welk type dan ook (gel, acryl, met sjabloon, zonder sjabloon) op een verkeerde manier worden geplaatst, kan er een hoop beschadigd raken terwijl je dat absoluut niet wilt. Iets waar het in de basis al flink fout kan gaan is het vijlen van de nagels. Voordat je gaat werken met een gel of acryl, dien je de nagels licht op te ruwen met een vijl, zodat het product beter blijft zitten en een betere hechting heeft. Maar vijl je te ver, dan beschadig je hiermee je nagels en dat kan heel erg veel pijn gaan doen. Je natuurlijke nagels zijn van nature maar héél dun. Met opruwen wordt dan ook bedoeld dat je alleen het glanslaagje van je nagels verwijderd. Dit glanslaagje is wat vetter dan de rest van de nagel, dus door dit te verwijderen, hechten de producten beter aan de nagel. Dit doe je dan ook met een bufferblokje of een vijl van 180 of 240 grit. Hoe meer grit; hoe fijner de vijl. Vijl je te ver door, dan bestaat de kans dat je je nagels letterlijk kapot vijlt, waardoor er lelijke ontstekingen kunnen ontstaan. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.
Te lange nagels
Wat je ook vooral niet moet doen is je kunstnagels te lang maken. Vooral als je dit niet gewend bent. Er wordt altijd een beetje gekscherend gezegd dat je moet leren omgaan met nagels, maar dat is wel echt een waarheid! Hoe langer de nagel, hoe lastiger het kan zijn om je dagelijkse dingen uit te voeren. Denk maar eens aan het in- en uitdoen van contactlenzen, het muntje uit een boodschappenkarretje halen of je oorbellen in- en uitdoen. Langere nagels betekent meer oppervlakte waar je mee om moet leren gaan. De kans is dus heel groot dat je in het begin vaak botst met je nagels tegen spullen aan. Doe je dit een keer heel hard tegen een muur of blijf je met je nagel ergens achter hangen? Dan is de kans aanwezig dat je nagel inscheurt, afscheurt of in zijn geheel afbreekt. In de meeste gevallen neemt de kunstnagel dan ook je eigen nagel mee, waardoor er flinke en pijnlijke wonden kunnen ontstaan. Begin dus kort en maak de nagels geleidelijk wat langer.
Verkeerde plaatsing van de bolling
Een laatste fout die vaak gemaakt wordt is de plaatsing van de nagels. Je natuurlijke nagel heeft ook van nature een bolling. Deze bolling zorgt voor de stevigheid van de nagel. Wanneer je een nagel maakt met gel of acryl, moet deze bolling ook aanwezig zijn. Deze bolling zit op ongeveer 1/3e van je nagel, gezien vanaf de nagelriem. Hij zit dus niet in het midden en ook niet helemaal achteraan. Zit de bolling te ver naar achteren, dan is de nagel helemaal niet sterk en breekt deze al af bij een licht stootje. Zit de bolling te ver naar voren, dan zal de nagel eerder loslaten als je ergens een keer achter blijft haken. Met andere woorden; een bolling naar achteren zorgt voor een breuk aan de voorkant en een bolling te ver naar voren zorgt voor het loslaten van de nagel vanuit de nagelriem. Eigenlijk moet je de bolling dus zien als een soort evenwicht van de nagel, waardoor deze klappen kan opvangen en sterk genoeg is om lang te blijven zitten.
Wat moet je dan vooral wél doen?
Uiteraard is het zo dat je van alles wat hierboven staat beschreven, het tegenovergestelde moet doen. Dus niet te ver doorvijlen, je nagels niet te lang maken en de bolling op de juiste plek leggen. Daarnaast zijn er nog andere tips die we je willen geven die heel belangrijk zijn bij het zetten van kunstnagels.
Tip 1: Hygiëne
Dit spreekt wellicht een beetje voor zich, maar een goede hygiëne is geen overbodige luxe. Hiermee voorkom je dat bacteriën zich kunnen nestelen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je, na het opruwen en vóór het aanbrengen van de eerste laag product, je nagels grondig ontsmet met alcohol of cleanser en een pluisvrij watje. Dit zorgt er niet alleen voor dat bacteriën wordt verwijderd, maar ook dat de nagels helemaal vetvrij zijn, zodat de nagels beter blijven zitten. Gebruik steeds nieuwe vijlen (vooral als je ook de nagels van andere mensen doet) en ontsmet ook steeds je penselen.
Tip 2: Goede producten
Er zijn verschillende merken die een uitgebreide lijn aan producten aanbieden. Deze producten werken ook goed samen en zijn op elkaar afgestemd, waardoor je zeker weet dat de hechting van de producten goed zijn. Tevens is het wel zo makkelijk om alles van hetzelfde merk te gebruiken. Vooral in starterskits zit alles wat je nodig hebt om te beginnen met het zetten van kunstnagels. Deze producten zijn uitgebreid getest en gekeurd en werken dus wel degelijk. Kijk uit met producten die bijvoorbeeld uit China komen met Aliexpress; deze kunnen meer schade toebrengen dan je lief is.
Tip 3: Goede verzorging
Verzorg je nagels en nagelriemen goed met een verzorgende olie of crème. Alcohol of cleanser zorgen ervoor dat je huid en nagels heel droog worden. Het is daarom belangrijk ze goed te verzorgen. Dit zorgt er meteen ook voor dat je nagels sterker worden, sneller groeien en de huid rondom er verzorgd uitziet. Dit heeft ook als gevolg dat je kunstnagels langer blijven zitten.
Bij goede verzorging hoort ook het op tijd bijvullen van de nagels. Hoe verder kunstnagels zijn uitgegroeid, hoe verder de bolling naar voren komt te liggen. Hierboven heb je gelezen wat dit kan betekenen. De nagels zijn zwakker en minder bestand tegen stootjes. Ook is de kans op ‘lifting’ hiermee een stuk groter. Lifting betekent dat de nagel loslaat en dus omhoog komt. Lift dus. Dit gebeurt vanaf de nagelriemen en die kant is het meest kwetsbaar bij uitgroei.
Tip 4: Kennis is macht (en pracht!)
Er komt stiekem heel veel kijken bij het zetten van kunstnagels en het is dan ook belangrijk om te weten wat je doet en wat je vooral iet moet doen. Hiermee kan een hoop narigheid voorkomen worden. Laat je nagels dus altijd zetten door een gediplomeerde nagelstyliste en doe zelf een cursus of opleiding als je er zelf mee aan de gang wilt. Duik eerst goed in de theorieën en oefen veel op kunstvinger en oefenhanden, voordat je op echte nagels gaat werken. Heb je alles goed onder knie en in de vingers? Dan kun je die kennis omzetten in prachtige nagels!
Zijn kunstnagels schadelijk voor de eigen nagels?
Het antwoord hierop is: nee, mits de nagels professioneel zijn gezet. Zijn de nagels niet door een professional geplaatst? Dan kan dit er juist voor zorgen dat er veel schade wordt aangericht op de natuurlijke nagels. Het duurt maanden voordat je nagels dan weer volledig hersteld zijn. Zijn de nagels wél door een professional gezet? Dan kan het er juist voor zorgen dat je nagels sterker worden. Je kunstnagels werken als een soort beschermlaag van je natuurlijke nagels; zij vangen immers de stootjes op. Je eigen nagels kunnen hierdoor aansterken en lekker groeien. Bovendien is het zelfs zo dat door het gebruik van kunstnagels, nagelbijters van het nagelbijten af komen. Kunstnagels zijn dus helemaal niet schadelijk voor de natuurlijke nagels, mits dit professioneel wordt gedaan.