Beauty woordenboek

Op deze pagina staan de betekenissen van beauty-gerelateerde termen. Wil jij weten wat een bepaald (beauty)woord betekent, laat dan een reactie achter onderaan de pagina!

Woordenboek
A
Arcadeboog – Oftewel je crease. Deze zit vlak boven je oogbal.
B
Basecoat – Een nagellak product. Basecoat wordt aangebracht vóór je je nagellak aanbrengt. Een basecoat zorgt ervoor dat je nagels niet verkleuren en dat de nagellak langer blijft zitten.
Blenden – Een make-up techniek waarmee je de harde randen van oogschaduw vervaagt. Blenden wordt ook gedaan om meerdere kleuren oogschaduw mooi in elkaar over te laten lopen.
Blush – Een make-up product dat wordt gebruikt om een blos op je wangen te creëren.
C
Chippen – Als nagellak gaat chippen, betekent dat dat er stukjes nagellak afkomen. Dit gebeurd bij de meeste nagellak na een aantal dagen.
Creamy finish – De meeste nagellak hebben een creamy finish. Dit wilt zeggen dat er geen shimmers o.i.d. inzitten, het is gewoon een bepaalde kleur met normale glans.
Crease – Wordt ook wel arcadeboog genoemd. Deze bevindt zich vlak boven je oogbal. Bij het aanbrengen van oogschaduw, wordt er vaak een donker(der)e kleur aangebracht in de crease.
Creasen – Als oogschaduw in de plooitjes/lijnen van je ogen gaat zitten. Dit gebeurd vaak bij mousse oogschaduw, of bij vettige oogleden. Hier helpt een primer goed tegen.
D
Droogshampoo – Een haarproduct in de vorm van een spray, met als hoofdbestandeel talk. Dit product wordt gebruikt om het haar op te frissen, of in plaats van een wasbeurt.
Dupe – Als twee producten exact op elkaar lijken, kun je spreken van een dupe (een kopie).
E
F
Fall-out – Als bij het aanbrengen van oogschaduw er wat oogschaduw op je wang valt, dan heet dit fall-out. De oogschaduw is dan meestal poederig/korrelig waardoor het van je kwast af kan vallen en op je wang belandt. Een tip is dan om je oogschaduw nat aan te brengen of flink poeder onder het oog aan te brengen, zodat je de fall-out eraf kunt vegen (het liefst met een fan brush – een kwast in waaiervorm).
G
H
Highlighter – Een make-up product dat wordt gebruikt om bepaalde gedeeltes van het gezicht te ‘highlighten’. De bekendste plek om een highlighter aan te brengen is onder de wenkbrauw (op het wenkbrauwbot), onder de ogen of op je jukbeenderen.
I
J
K
L
M
Matte – Als oogschaduw (bijvoorbeeld) matte is, is het alleen kleur. Geen shimmers, glitters, glans, of wat dan ook.
Microshimmers – Mijn term voor heel kleine shimmers. Microshimmers zijn zo klein, dat ze nauwelijks te zien zijn. Toch zorgen ze voor een extra glans in het product, waardoor het niet matte oogt.
N
O
Oogschaduwbasis – Een make-up product dat kan worden aangebracht vóór het aanbrengen van oogschaduw. Dit zorgt ervoor dat de oogschaduw intenser is, langer blijft zitten en niet gaat creasen.
P
Pigmentatie – Hoe meer een make-up product gepigmenteerd is, hoe meer kleur hij afgeeft. Pigmentatie is erg belangrijk, het bepaald in tot hoeverre de kleur te zien is, eenmaal aangebracht.
Primer – Een make-up product (vaak op siliconenbasis, de siliconen vullen de lijntjes en rimpels ‘op’) dat kan worden aangebracht vóór het aanbrengen van een ander make-up product. Bv. een gezichtsprimer, deze wordt dan aangebracht voordat je je foundation aanbrengt. Een primer is er ook voor de ogen, dit heet dan een oogschaduwbasis.
Q
R
S
Sheer – Vrijwel doorzichtig, met veel shimmers.
Shimmers – Kleine glittertjes. Deze kunnen zowel in make-up als in nagellak zitten.
Shoplog – Een artikel/filmpje met daarin gekochte producten van een bepaalde tijd.
Swatches – Als je een make-up product swatcht, doe je dat door middel van het product op je pols, arm of hand te doen (meestal één of meerdere vegen). Het doel hiervan is om de kleur en pigmentatie te laten zien. Bij nagellak is het nagellak op je nagels doen en hier foto’s van te maken.
T
Tightlinen – Oogpotlood op je bovenste waterlijn aanbrengen.
U
V
W
X
Y
Z

Comments 2

  1. Eline says:

    Misschien kan je "fall out" nog toevoegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *