Digitale mode is de visuele representatie van kleding die wordt gemaakt met behulp van computertechnologieën en 3D-software. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar de kans is groot dat je vandaag alleen al meerdere voorbeelden van dit fenomeen voorbij hebt zien komen. Grote bedrijven gebruiken het namelijk om hun kleding in foto’s te verwerken. Dit is veel duurzamer en goedkoper dan de kleding aantrekken bij een model op locatie en daar foto’s van maken. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe digitale mode werkt binnen de gaming industrie en wat de toegevoegde waarde is.
Digitale mode om games levendig te maken
Het gebruik van digitale mode is niet alleen heel duurzaam, het kan er ook voor zorgen dat een digitale game er heel echt uitziet. Als je bijvoorbeeld een online casino met roulette bezoekt, kan het echt aan je ervaring bijdragen als de croupier er levensecht uitziet. Daarvoor moet niet alleen het gezicht goed kloppen, maar ook de kleding. Digitale mode kan ervoor zorgen dat het jasje van de croupier er precies zo uitziet en hetzelfde beweegt als in het echt. Je hebt bijna niet door dat je online aan het spelen bent!
Dit geldt ook voor andere soorten games. De meest memorabele game personages zoals Gordon Freeman uit Half Life, Link uit Zelda en de bedelaars uit Assasin’s Creed komen echt tot leven door de kleding die ze dragen. Zonder digitale mode zouden deze karakters veel minder levendig zijn.
De mode-industrie is op zoek naar nieuwe kansen in de metaverse
Digitale mode is een belangrijk onderdeel van hoe mensen hun virtuele identiteit vormgeven. Er is al onderzocht dat mensen die Fortnite spelen vaak ook interesse hebben in het merk Supreme en spelers van the Sims hebben vaker interesse in merken als Converse en Aeropostale. Voor deze merken is het dus een goede zet om hun merk binnen deze games zichtbaarder te maken. Als de personages in the Sims duidelijk herkenbaar schoenen van het merk Converse dragen, is de kans groot dat spelers getriggerd worden om deze schoenen ook voor zichzelf te kopen.
Andere spellen geven gamers al de optie om zelf hun karakters aan te kleden. Als speler kan je digitale mode kopen van een merk en op die manier je online karakter persoonlijker maken. In 2019 werkte Louis Vuitton samen met Riot Games voor de League Of Legends World Championship. De spelers hadden allemaal een digitale outfit van het merk aan en de hoofdprijs werd verplaatst in een van de klassieke Louis Vuitton reiskoffers.
Vergelijkbare samenwerkingen vonden plaats in 2021. In dat jaar werkte Balenciaga samen met Epic Games om spelers van het eerdergenoemde Fortnite hun outfits aan te bieden. Datzelfde jaar werkte Gucci ook samen met Roblox, waarin spelers een digitale Gucci-winkel konden bezoeken en ook items konden kopen. Tijdens die samenwerking is er een digitale Gucci tas met een waarde van 4000 dollar verkocht.
Digitale mode wordt dus steeds belangrijker binnen de gaming. Het wordt niet alleen gebruikt om de games veel levendiger te maken, maar het is voor spelers ook een ideale manier om hun persoonlijkheid te uiten. De modemerken die al een samenwerking met een game zijn aangegaan hebben flink kunnen profiteren, dus de verwachting is dat er in de toekomst nog veel meer samenwerkingen zullen komen.